„Nindža kornjače” (2014)

Submitted by Nikola Bočkor on 01/09/2014 - 16:16

1 „Nindža kornjače” (2014)

Majkl Bej je postao jedna vrsta filmskog negativca u stvarnom svetu, tako što uzima lepe uspomene na crtaće koji su obeležili naše detinjstvo i pokušava da ih zameni ružnim uspomenama na loše filmove koji adaptiraju to blago našeg odrastanja. Prvo „Transformersi”, a sad „Nindža kornjače”; verujem da će sledeći na redu biti „Robotek” ili „Voltron” koji deluju kao savršena osnova za upotpunjavanje njegove „bum-tras-treš” filmografije. Iako ovde Bej nije na mestu reditelja već samo producenta, njegov pečat se jasno vidi u ovom filmu.

Krenuću od pozitivnih strana ovog filma, jer ih ima vrlo malo i brzo ćemo sa njima završiti. Kornjače su odlično urađene i veoma su simpatične. Unutrašnja dinamika njihove grupe je veoma intezivna, puna emocija i zanimljiva i, premda se ne sećam crtaća do detalja, čini mi se da su likove kornjača verodostojno preneli na filmsko platno (uz izuzetak Rafaela koji mi deluje previše agresivno). Mikelanđelo je zabavan i duhovit i, po meni, najviša tačka koju je ovaj film dosegao. Neke akcione sekvence su, čini mi se, dobro osmišljene. (I, ovde završavamo sa pohvalama!) A zašto mi se samo „čini” da su dobro osmišljene? Zato što nisam uspeo najbolje da ih vidim! Pri tome mislim na sekvencu spuštanja niz snežnu padinu, snimanu veoma blizu likova i same akcije – preblizu – toliko da sve deluje prebrzo i jako loše uhvaćeno. Kamera se kreće tako da pojača 3D efekat ovog filma, ali je taj efekat često prazan i bez svrhe. Ima totala iz gornjeg rakursa koji se često koristi u filmu, ali takav ugao za snimanje akcije ne funkcioniše najbolje i kadrovi su prekratki da bi se ta akcija bolje doživela.

2 „Nindža kornjače” (2014)

Priča je toliko slaba i sa toliko rupa da slobodno možemo reći da je nepostojeća, a ima i toliko filmskih stereotipa da bi ovaj film slobodno mogao da se nazove „Sabrana dela šablonskih elemenenata holivudskih filmova 20. veka”. Još je i priča o poreklu mutacije kornjača promenjena, kako bi se dala veća uloga liku Ejpril O'Nil. To je urađeno kao očigledno nadomešćivanje plitkoće tog lika koji tumači Megan Foks. Scenaristi su očigledno mislili da veća uloga u priči može da nadomesti karakter i dobre dijaloge, tako da se samoj Megan ne može mnogo zameriti, ali čak i da je imala „mesta” i materijala za glumu, nešto sumnjam da bi blistala. A povrh svega, mnogo toga deluje previše patetično i neuverljivo; svaka druga scena je izlizana i sa veštačkom emocijom čija se jedina osnova nalazi u pratećoj muzici. Prvo pojavljivanje Sekača deluje obećavajuće, ali i to su uspeli da upropaste, pošto se lik dalje ne razvija, pa, sa neobjašnjenim motivom u priči i velikim švajcarskim noževima na rukama, ostaje na nivou karikature. Ubedljivo najveći neuspeh ovog filma predstavlja Vil Arnet, u sporednoj ulozi lika koji nema veze sa pričom i tu je samo kao alatka pomoću koje scenaristi u film ubacuju šale, za koje ne mogu da nađem reči da opišem koliko su nefunkcionalne i loše.

Nisam mnogo očekivao od ovog filma, a i pored toga sam se razočarao. Mislim da zapravo nikada neću moći da toliko spustim očekivanja koliko ovi „zgrabi-pare-na-račun-dece” filmovi mogu da budu bezdušni i plastični. Nadam se samo da će jednog dana publika konačno naučiti da obraća pažnju na to ko pravi loše, a ko dobre filmove, a tada gospodina Beja, posle prvog vikenda prikazivanja „Transformersa 14”, neće čekati sto miliona dolara zarađenih na blagajnama, već penzija.

 

Ocena: 3/10

 

 

Napomena: 
Nijedan deo teksta ne sme biti reprodukovan bez prethodnog odobrenja autora ili redakcije portala. Nećemo objavljivati uvredljive, nepristojne i netolerantne komentare.
Podeli: 

Comments

Submitted by r (not verified) on 03/09/2014 - 16:51
Gledala sam film i nisam oduševljena, ali je film onako, mogu samo jednu smešnu scenu da izdvojim i tu su još neke izjave kornjača i to je to. Nakon što sam gledala film, odgledala sam i film iz 1990. čini mi se da je, i vidi se razlika. Nijedan film nije izuzetan, ali uzevši u obzir da je jedan snimljen 1990- a drugi ove godine, prednost ide starijoj verziji jer ne vidim nikakav napredak kada je u pitanju osmišljavanje nečeg novog, osim kao što u tekstu i kaže izmene načina mutacije Splintera i kornjača koji nije na zavidnom nivou.

Submitted by Ja (not verified) on 20/12/2015 - 21:12
Slazem se sa tekstom. Ovaj film je totalno izvestacen i unakazen (kao i likovi u njemu). Onaj iz 1990/91 je neuporedivo bolji. Ako ne mogu da smisle nesto originalno, ne treba da kvare nase uspomene na Nindza kornjace.