„Šerlok Holms” (2009)

Submitted by Anna Bellamy22 on 04/02/2014 - 16:25

Šerlok Holms - 2

Šerlok Holms – izmišljeni lik, veoma kontroverzan, koji uvek izaziva reakciju, bilo pozitivnu bilo negativnu.

Svaka knjiga (a u današnje vreme bismo rekli – bilo koja knjiga) zrela je za prenošenje na veliki ekran, a što je kontroverznija to je veća šansa za uspeh. Isto se može reći i za lik Šerloka Holmsa. Mnogo puta ekranizovana priča prikazivana je i u televizijskom formatu, a uglavnom je lik najvećeg detektiva u istoriji predstavljan kroz vizuru reditelja koji nam nudi svoju verziju, uz neznatne ili krupne izmene u samim karakteristikama lika (i fizičkim i mentalnim), ponekad vrlo malo prateći osnovnu nit priče. Takav je slučaj i sa Šerlokom Holmsom reditelja Gaja Ričija. Poznat po kultnim filmovima „Sneč” i „Dve čađave dvocevke”, Riči je osmislio posve jedinstven način prenošenja priče na platno, približavajući je današnjem mentalitetu. Koncentrisao se na akcione elemente priče i specifičan način snimanja koji uključuje mnoštvo unutrašnjih monologa.

Kao onaj koji će udahnuti život detektivu koji primećuje svaki detalj, uz pomoć dedukcije nalazi najveće zločince i rasvetljava misterije, izabran je Robert Dauni Džunior, glumac koji je postao prilično tražen u poslednje tri-četiri godine. Zapravo, isprva nije planirano da to bude on, pošto je Riči tražio nekog mlađeg, međutim, režiser se u poslednjem trenutku predomislio.

Šerlok Holms - 1

I pored mnogo iznenađujućih elemenata akcije, režiser se potrudio da prati osnovu originalne priče, uz nekoliko izmenjenih detalja. Šerlok Holms mora da privede kraju poslednji slučaj na kom će raditi rame uz rame sa Džonom Votsonom, svojim vernim pomoćnikom i jedinim prijateljem, ne bi li se Votson oženio i odselio. Misterija umrlog okultiste koji ustaje iz groba i širi paniku i strah Londonom, Holmsa, Votsona i Ajrin Adler, jedinu ženu koja je uspela da nadmudri velikog detektiva, odvešće na interesantne lokacije – od  hrama sekte koja slavi kult sfinge do odaja ministra pravde. Dok Šerlok pokušava da reši misteriju tri ubistva koja je počinio okultista Blekvud, dolaziće do različitih obrta i neočekivanih saznanja koja će ga konačno dovesti do rešenja slučaja, ali i rastanka sa Votsonom i Ajrin, i stvaranja novih neprijatelja.

Šerlok Holms - 3

Robert Dauni je Holmsa predstavio kao ekscentričnog čoveka, patriotu i boema u duši, koji se odmara i razmišlja uz zvuke svoje violine i izvodi različite eksperimente koji bi se najbolje mogli opisati kao šokantni. Njegov pomoćnik i jedini prijatelj je Džon Votson, vešti hirurg, koji je služio vojsku u Avganistanu, a strast mu je kocka. Lik tumači Džud Lou. Naravno, tu je i bezbroj epizodnih likova koji se prepliću kroz priču, a između ostalih se, u glavnoj ženskoj roli, izdvaja Rejčel Mekadams, koja tumači lik Ajrin Adler, jedine žene koja je ikada porazila Holmsa, pošto je njegovih lik mizogin.

Film je izazvao uglavnom pozitivne kritike i vredan je gledanja. Riči uspeva da drži pažnju gledalaca do samog kraja, uz određenu dozu akcije, trilera, misterije, kao i uplitanje događaja i odnosa koji imaju širi kontekst od ovog konkretnog filma – ta specifična veza je i prijateljstvo koje veže Votsona i Holmsa. Koliko je film dobar procenite sami, jer nema boljeg filmskog kritičara od publike.  

 

 

Napomena: 
Nijedan deo teksta ne sme biti reprodukovan bez prethodnog odobrenja autora ili redakcije portala. Nećemo objavljivati uvredljive, nepristojne i netolerantne komentare.
Podeli: