Ova planeta je mala za sve talentovane

Submitted by Maja Simić on 04/11/2013 - 23:22

3 - Ova planeta je mala za sve talentovane

Slava, bogatstvo, popularnost, naslovne strane, emisije, intervjui, obožavaoci, to je nešto o čemu sanjaju mnoge mlade osobe. Moderne tehnologije i dostupnost informacija dovele su do toga da svi mi, barem u jednom trenutku, pomislimo o slavi, bez obzira na to kojim se zanimanjem bavimo. Prilike da to ostvarimo danas su dostupnije nego ranije, pogotovo u vidu realiti muzičkih takmičenja.

2 - Ova planeta je mala za sve talentovane

Era planetarne popularnosti šou programa ovog tipa počela je sa emisijom Američki idol, 2002 godine. Originalni tvorac je menadžer i producent, Sajmon Fuler, koji je pošao od ideje da omogući gledaocima da rade njegov posao menadžera i sami procenjuju ko zna da peva i ima potencijal da postane zvezda, a kasnije da svojim glasovima odluče ko je pobednik. Sam koncept emisije sličan je audiciji gde takmičari i takmičarke izlaze pred tročlani žiri i imaju priliku da za svega minut vremena pokažu svoje glasovne mogućnosti. Američki idol je skoro 8 godina bio najgledaniji realiti program u Americi, a interesovanje je bilo toliko veliko da su se audicije održavale i na stadionima. Šou je pomogao pobednicima kao što su Keli Klarkson, Keri Andervud i Džordin Sparks da ostvare zavidne muzičke karijere, a uspešne karijere ostvarili su i takmičari koji nisu odneli pobedu, Adam Lambert i dobitnica Oskara, Dženifer Hadson. Podjednako zanimljivi bili su i članovi žirija, na čelu sa čuvenim Sajmonom Kauelom i njegovim surovim, okrutnim i ponekad duhovitim komentarima. Sezonu 12 obeležio je sukob između Maraje Keri i Niki Minaž, koji je u jednom trenutku bio zanimljiviji i privlačio više pažnje od samog takmičenja.

4 - Ova planeta je mala za sve talentovane

Upravo je Sajmon Kauel pokrenuo šou Britanija ima talenat 2007 godine. Koncepcija ovog takmičenja je slična kao i kod Američkog idola, ali su sada priliku dobili svi koji poseduju bilo kakav talenat, što je često kod publike izazivalo smeh, jer su se pojavljivali veoma zanimljivi takmičari. Ovaj šou je obeležio nastup, tada četrdesetosmogodišnje, Suzan Bojl, 2009. godine. Kada se pojavila na bini, svi su se pitali šta ona traži tu, a mnogi u publici su se smejali njenom fizičkom izgledu. Onda je otpevala pesmu „Ja sanjam san” iz mjuzikla „Jadnici”, i publiku i žiri ostavila bez daha. Svi su ustali i aplaudirali dok su posmatrali jedan od najinspirativnijih momenata u televizijskoj istoriji. Njen nastup na sajtu YouTube do sada ima 135.538.000 pregleda, a Oskarovka En Hatavej, koja je Oskara dobila upravo za ulogu u filmu „Jadnici”, izjavila je da joj je nastup Suzan Bojl poslužio kao inspiracija za ulogu. Zanimljivo je da u finalu takmičenja Bojl nije pobedila, ali je kasnije njen album oborio mnoge rekorde.

1 - Ova planeta je mala za sve talentovane

Takmičenje X Faktor, čiji je tvorac takođe Sajmon Kauel, emituje se u Velikoj Britaniji od 2004. godine, ali je planetarna popularnost ostvarena tek kada su licencu za ovo takmičenje uzele i druge zemlje, a od nedavno ovo takmičenje se prikazuje i kod nas. Razlika u odnosu na druge emisije ovog tipa je u tome što članovi žirija u jednom trenutku postaju mentori takmičarima i pomažu im oko pevanja i savetuju ih oko stajlinga i scenskog nastupa. Najpoznatija pobednica ovog takmičenja je svakako Leona Luis, koja je pobedila 2006. godine, a potom ostvarila uspešnu muzičku karijeru.

5 - Ova planeta je mala za sve talentovane

Najmlađa u nizu emisija ovog tipa je takmičenje Glas, originalno smišljeno u Holandiji, a realizovano u Americi. Ono što ovo takmičenje razlikuje od navedenih je to što članovi žirija ne vide takmičare i samo na osnovu njihovog pevanja donose odluku da li takmičar ide dalje ili ne.

Ono što sva ova takmičenja imaju zajedničko jeste pronalaženje „zvezde”. Osobe koja, kako članovi žirija uvek ponavljaju, ima to nešto što će se dopasti širokim narodnim masama, a gotovo po pravilu to nije samo glas. Roditelji nervozno cupkaju iza bine dok gledaju svoju decu kako se bore da ostvare svoj san i tako im obezbede lagodan i finansijski siguran život. Meni je najzanimljivija činjenica da smo upravo zahvaljujući ovim emisijama uspeli da vidimo koliko ima talentovanih ljudi, fascinantnih glasovnih mogućnosti, koji nikad nisu razmišljali o karijeri u svetu muzike. Mnogi od njih pevaju bolje od trenutno vodećih i najpopularnijih muzičkih imena, ali opet dolazimo do tog X faktora koji je potreban da svoj talenat realizujemo, naravno, ukoliko to želimo. Endi Vorhol je izjavio da će jednog dana svako od nas dobiti svojih 15 minuta slave, a na nama je da vidimo kako ćemo tih 15 minuta iskoristiti. Takođe, postavlja se pitanje; da li na tom zvezdanom nebu šou biznisa ima dovoljno mesta za sve nas talentovane?

 

 

Napomena: 
Nijedan deo teksta ne sme biti reprodukovan bez prethodnog odobrenja autora ili redakcije portala. Nećemo objavljivati uvredljive, nepristojne i netolerantne komentare.
Podeli: