Utisci o filmu: „Igre gladi: Sjaj slobode”

Submitted by Nikola Bočkor on 25/12/2014 - 17:39

1 The Hunger Games

Deljenje poslednjeg nastavka neke knjige na dva filma postalo je redovna pojava u Holivudu, i to je u dosadašnjoj praksi donosilo različite rezultate što se tiče kvaliteta. Međutim, što se tiče finansijskog rezultata, uspeh je bio gotovo zagarantovan, pa bi bilo bolje da se naviknemo na ovaj fenomen.

Nakon događaja u drugom delu koje neću otkrivati ukoliko još uvek niste pogledali film, Ketnis vode u Okrug 13 gde se pridružuje pobunjenicima i gde pristaje da bude simbol pobune protiv Kapitola. Nastavljajući tematiku prva dva dela, bitka se vodi i u formi medijske manipulacije, kako sa strane Kapitola, tako i sa strane pobunjenika. A upravo je Ketnis njihovo oruđe pomoću kojeg žele da pokrenu revoluciju, dok se sa druge strane Kapitol služi zarobljenim Pitom Melarkom, kako bi sprečio pobunu. Tako umesto rata i akcije imamo bitke koje se uglavnom svode na propagandne spotove, medijsku manipulaciju i političke igre. To nije loše urađeno, ali meni nije dovoljno zanimljivo da bi nosilo ceo jedan film, i to onaj koji je polovina velikog finala popularnog serijala. Deo se bavi i Ketnisinim odnosom sa Pitom i Gejlom, to jest preispitivanjem tih odnosa. I tu film na momente hoda previše blizu ivice preko koje se nalaze Twilight provalija, patetika i trivijalnost. Ne kažem da je prešao tu ivicu, ali se njena blizina svakako na momente oseća, a to se dešava zbog prevelike stagnacije u radnji, pa se fokus ponekad previše zadržava na trivijalnostima. Ima i praznog hoda, gasa u leru i bespotrebnog razvlačenja, tako da ovaj film na momente postaje dosadan i često ga iznose prethodna dva filma. Većina posledica deljenja jedne priče na dva dela ovde se oseća, film se gradi bez nagoveštaja nekog većeg klimaksa, pa se zbog takve postavke samog građenja zapleta i tenzije tokom gledanja ima osećaj jednoličnosti.

Verujem da će sa drugim delom i ovaj film dobiti jednu potpuno novu dimenziju i da ću ga doživeti drugačije, ali bez te druge polovine, koja dolazi sledeće godine u ovo vreme, on ostaje nedorečen i previše zavisan od drugog dela koji sledi. Međutim, i pored toga, prethodna dva nastavka i već uspostavljena povezanost sa ovim likovima, čine da ovaj film funkcioniše i sa svim navedenim problemima, pa ta tenzija i građenje napetosti ume da vas pomeri na ivicu sedišta, jer vam je stalo do tih likova. Dženifer Lorens je odlična i u ovom delu, i mnogo toga uspeva baš zbog njenog talenta i harizme. Lijam Hemsvort kao Gejl ima zapaženiju ulogu nego u prethodna dva dela gde je njegov lik bio potpuno sporedan.

Ostaje nam da čekamo sledeću godinu i drugi deo ovog filma, kako bi se ovaj stavio u puni kontekst i video kao ono što zaista jeste. Sam po sebi je slab i nepotpun, ali sa drugim delom slika se može potpuno promenuti i moramo da ostanemo donekle rezervisani, pa je tako ovaj film za sada nezahvalan za analizu i ocenu.

2 The Hunger Games

3 The Hunger Games

 

Ocena: 6/10

 

 

Napomena: 
Nijedan deo teksta ne sme biti reprodukovan bez prethodnog odobrenja autora ili redakcije portala. Nećemo objavljivati uvredljive, nepristojne i netolerantne komentare.
Podeli: