„Lavirint – nemoguće bekstvo” (2014)

Submitted by Nikola Bočkor on 13/10/2014 - 12:23

1 „Lavirint – nemoguće bekstvo” (2014)

Još jedan popularan roman namenjen tinejdž-demografiji doživeo je svoju ekranizaciju. Ovog puta u pitanju je adaptacija romana Džejmsa Dašnera – „Bekstvo iz lavirinta” (The Maze Runner). Protagonista Tomas se budi u ruralnoj komuni ograđenoj zidinama lavirinta. Zarobljen i bez sećanja, Tomas pokušava da se prilagodi novonastaloj situaciji i da sa ostalim pripadnicima komune pronađe slobodu i otkrije razlog njihovog zatočeništva u lavirintu.

Ovako postavljen zaplet svakako doprinosi znatiželji gledaoca da otkrije misteriju koja se nadvila nad junacima, i to film uglavnom veoma dobro koristi, postepeno otkrivajući tajne tog mesta i svrhu tog lavirinta. To je svakako veoma efikasan način za držanje gledaoca zainteresovanim za priču i na ivici sedišta. Međutim, građenje napetosti i dramaturgije nije nužno direktno proporcionalno sa krajnjim ishodom, tako da je sa strane razrešenja i katarze ovaj film ostao kratak. Jednostavno, nije dovoljno napraviti misterioznu situaciju, morate da imate i dobru pozadinsku priču koja tu situaciju okružuje i oko koje vredi toliko grickati nokte na bioskopskom sedištu. To je kao da su vas pozvali u Mercedesov prodajni centar kako bi, kada biste već stigli tamo, otkrili da vam poklanjaju Poni bicikl. I ma koliko da je zabavno uživati u neizvesnosti oko otkrivanja tajnovitosti tog sveta, ta tajna vas jednostavno neće previše oduševiti, a neke će čak i isfrustrirati i zbuniti. Šteta, jer je film zaista zabavan i neizvestan, trka i akcija koje se odvijaju u lavirintu, kroz zaplet koji ne želim da otkrivam, veoma su intezivne i napete.

2 „Lavirint – nemoguće bekstvo” (2014)

Dilan O’Brajan i ostatak mlade glumačke ekipe veoma su dobro izneli ovaj film i pružili veoma dobre role. Dilan pokazuje da izrasta u veoma dobrog glumca i čini mi se da je pred njim veoma lepa budućnost. Vil Poulten se, uz Dilana, možda i najviše istakao i, premda se našao u sporednoj ulozi, njegov lik je važan u pravljenju dinamike u toj maloj komuni i pokretanju nekih važnih tačaka u priči. Svrha nekih likova i njihovih sudbina, sa druge strane, i nije baš najjasnija. Ne znam da li je to u knjizi bolje objašnjeno, ali u filmu je urađeno baš traljavo. Doduše, mnogo stvari deluje šljampavo, dosta toga je ostavljeno gledaocu da upije, u čitavoj toj izgradnji sveta i mitologije, brzog tempa, jednostavno i ne stignete da primetite, ili pak da se previše obazirete na rupe u priči. Ne znam da li je to greška filma ili knjige, ali elementi priče ne deluju dovoljno dobro postavljeni i objašnjeni i čini se da je previše toga ostavljeno veri gledaoca.

Pored dinamičnog tempa, ovaj film ima i pomalo mračniji ton u odnosu na ranije viđene transformacije tinejdžerskih romana u film. Da su uspeli da bolje urade kraj i predstave pozadinsku priču ove misterije, pomalo traljavo prenošenje priče na bioskopsko platno bi se mnogo lakše oprostilo. Ali, i pored svega toga, ne mogu da osporim da je samo iskustvo gledanja filma veoma zabavno i intezivno, pa i pored razočaravajućeg razrešenja ne ostaje baš previše gorak ukus u ustima. I da, nastavak je već u produkciji! Šokirani smo, zar ne?

 

Ocena: 7/10

 

 

Napomena: 
Nijedan deo teksta ne sme biti reprodukovan bez prethodnog odobrenja autora ili redakcije portala. Nećemo objavljivati uvredljive, nepristojne i netolerantne komentare.
Podeli: