„K-PAX” (2001)

Submitted by Goran Popović on 10/01/2013 - 23:52

kpax

Ovom prilikom ću se pozabaviti jednim filmom za koji verujem da nije isuviše poznat našoj publici a svakako zaslužuje pažnju. Reč je filmu K-PAX reditelja Jana Softlija. U glavnim ulogama možete prepoznati Kevina Spejsija i Džefa Bridžisa.

Sama priča je je osvežavajuća, inovativna i drži pažnju gledaoca sve vreme. Prot, kojeg glumi Kevin Spejsi, nalazi se u mentalnoj instituciji i tvrdi da je vanzemaljac koji je u poseti planeti Zemlji. Dodeljen je relativno ravnodušnom psihijatru kojeg tumači Džef Bridžis. On je u početku jako skeptičan prema Protovim rečima, ali kako vreme prolazi počinje da se koleba i da uspostavlja bliži odnos sa svojim pacijentom. Možda najzanimljiviji trenuci su Protovi povremeni osvrti na odlike života na Zemlji i etičke vrednosti našeg društva. Naravno, uzevši u obzir istoriju Spejsijevih uloga i ovo ostvarenje nosi par preokreta u priči koje neću otkriti. Žanrovi se prepliću od drame, trilera, misterije, pa sve do naučne fantastike. 

Može se reći da je ovo jedan od podcenjenijih filmova koji svakako ne zaslužuje da se tako tretira. Spejsi je ovde u svom elementu, odlična gluma na kakvu smo navikli. Doduše, može se reći da Bridžis nije na svom uobičajnom nivou, imali smo prilike da se uverimo da on stvarno nije glumac koji glumi uvek na isti način i koji ima raznovrstan repertoar, ali mu ova uloga nije baš legla, moglo je to i bolje. U svakom slučaju, film podstiče na razmišljanje i svakako ga vredi pogledati.

 

 

Napomena: 
Nijedan deo materijala ne sme biti reprodukovan bez prethodnog odobrenja autora ili redakcije portala. Nećemo objavljivati uvredljive, nepristojne i netolerantne komentare.
Podeli: