„Viktor Frankenštajn” (2015)

Submitted by Milos on 10/06/2016 - 14:19

meet your makers

Svi znamo Meri Šelinu priču o Frankenštajnu. E pa, Pol Mekuiganov "Viktor Frankenštajn" ("Victor Frankenstein") je, što bi Vuk Karadžić rekao, "isto to samo malo drugačije" ili što bi ja rekao "isto to samo mnogo lošije".

Ovoga puta priču o sumanutom doktoru i njegovom ambicioznom planu o stvaranju života ni iz čega pratimo kroz Igorovu perspektivu. Igor je dr Frankenštajnov pomoćnik a u ovom filmu možemo da vidimo kako je on to postao i kroz šta je sve prošao ne bi li sa svojim prijateljem postigao nešto što niko osim samog Gospoda Boga nije uspeo. Dakle, Igor je grbavac, radi u cirkusu gde nije baš omiljen. Predmet je sprdnje i nipodaštavanja. Beg od svega toga nalazi u proučavanju medicine za koju je veoma talentovan. Prilikom jedne nesreće, gde zvezda cirkusa Lorelaj, čuvena umetnica na trapezu, doživljava stravičan pad, dolaze do izražaja Igorove vešte ruke koji poput najvisprenijih "kostolomaca" uspeva da sanira njenu povredu i na taj jnačin joj spase život. Svedok ovom događaju je i ambiciozni doktor Viktor Frankenštajn koji zadivljen talentom grotesknog grbavca odlučuje da ga izbavi iz cirkusa i promoviše ga u svog pomoćnika. Igor tada nije znao da njegov spasitelj ima sumanuti plan a to je da od delova tela mrtvih životinja stvori inteligentno stvorenje koje bi stimulisano električnom energijom oživelo. Međutim, Frankenštajnovi ciljevi vremenom postaju sve veći i on u jednom trenutku odlučuje da je besmisleno igrati se sa mrtvim životinjama i da bi pravi podvig bio stvoriti čoveka koji bi bio sastavljen od delova raznih pokojnika. Sa ovim Igor ima problem i do izražaja dolazi njegova moralna dilema treba li ovo raditi ili ne.

Ono što bode oči u ovom filmu, i to u negativnom smislu, su glumci. Pored dovoljno iritantnog Harija Potera, takđe poznatog kao Danijel Redklif, u ulozi Igora, u "Frankenštajnu" se pojavljuje i ne mnogo manje antipatični Džejms Mekavoj koji tumači doktora Viktora i to nekako na način na koji bi to verovatno uradio Andrija Milošević. Jednio što pozitivno možemo da primetimo a kada je selekcija glumaca u pitanju je neki neobjašnjivi seksipil koji, i pored njene ahondroplazične fizionomije, ima Džesika Braun Findli tj. Lorelaj; vrlo neobično...

"Viktor Frankenštajn" je snimljen 2015. godine i potpuno je neverovatno kako je Mekuigan koji je '98. režirao sjajnu "Kuću droge" ("Acid House") za manje od dvadeset godina, značajno izgubio na kreativnosti. Može biti da je dve decenije veliki period za koji svašta može da se dogodi a isto to vremensko razdoblje posmatrano iz ugla potpisnika ovih redova ne bi trebalo da predstavlja značajan momenat kada je stvaralačka energija u pitanju; ko zna, verovatno reditelj Pol.

Kritika nije mazila ovaj film i to s pravom. Aj' što ona nije bila blagonaklona nego u prilog "Frankenštajnu", tj. njegovim producentima, ne ide ni činjenica što ni biskopske blagajne nisu bile nežne prema njima, tako da je ostvarenje o kome govorimo doživelo pravi finansijski fijasko, odnosno zaradilo je manje nego što je koštalo.

I to je to; i previše. Gore napisano je verovatno najblaže moguće blaćenje Mekuiganove priče o čuvenom doktoru i njegovom čudovištu a sve se moglo svesti u jednu reč - s***e! Elem, kome je do prave filmske adaptacije Šeliog literarnog dela postoji samo jedno rešenje - Džejms Vejlov "Frankenštajn" ("Frankenstein") iz 1931. sa Borisom Karlofom u glavnoj ulozi. Pazarite ili "skinite" ovo ostvarenje i videćete o čemu pričam a ako ne skapirate stimulišite se električnom energijom, možda oživite...

 

 

 

Napomena: 
Nijedan deo teksta ne sme biti reprodukovan bez prethodnog odobrenja autora ili redakcije portala. Nećemo objavljivati uvredljive, nepristojne i netolerantne komentare.
Podeli: