YouOnlyLiveOnce

Submitted by Ana Mladenović on 13/11/2013 - 19:52

1 - YouOnlyLiveOnce

Svaki čovek na svetu je poseban. Jedne od drugih razlikuju nas želje, ciljevi i sposobnosti. Svako od nas stremi nečemu posebnom, i u tom posebnom svako od nas nalazi sreću. Međutim, ono što je svima nama zajedničko je to što smo na „istom terenu” – bačeni smo u život, sa nejednako dobro podeljenim kartama, pa se u njemu koprcamo, batrgamo, sve dok ne stignemo do još veće nepoznanice od života – do smrti.

Kažu (i tačno je) da sreću čine trenuci, a da je sve ostalo život koga krase razočaranje, strah i borba. Kao narkomani, naša žudnja za njime dovoljno je jaka da želimo da ostanemo živi, stalno u potrazi za „fiksom” koji će nas gurati dalje. I tako, Eros i Tantos, dva glavna principa u čoveku, vode večitu borbu…

Ali, šta bi se desilo kada bismo mogli sve naše loše dane, uspomene i iskustva da uklonimo, izbrišemo i zaboravimo? Da li bi nam bilo bolje? Da li ste se ikada zapitali kako biste se osećali kada biste mogli sve ružno da izbrišete, kao da se nikada nije ni desilo?

O tome sam počela da razmišljam kada sam pogledala „Dane”, prvu epizodu „Sakupljača”, koji predstavljaju prvu srpsku naučno-fantastičnu seriju od dvanaest epizoda, snimljenu u produkciji televizije Studio B, a inspirisanu pričama Zorana Živkovića – pisca i profesora na Filološkom fakultetu u Beogradu. Svaka epizoda je jedinstvena i gledaoca ostavlja nemog. Goni ga da ostane zapitan nad životom, i svime što sa njim dolazi. Data kroz fantastiku (ako pod tim podrazumevamo ono što ne može biti stvarno) svaka epizoda, zapravo, govori o nečemu stvarnom i suštinskom, jer da bismo uopšte govorili o nekom delu, bilo filmskom, književnom ili onom na platnu, ono pored početnog impulsa zainteresovanosti mora da poseduje nešto „ispod”, ono nešto što ga čini istinski vrednim.

Glavni junak prve epizode „Sakupljača“ ima priliku da okusi najlepši slatkiš na svetu, a cena za njega je posebna – poslastičaru treba dati jedan loš dan. Pa nema problema, imamo ih mnogo! Međutim, kolač stvara zavisnost, i u sve većoj želji da se on i okusi, mušterija nemilice daje sve svoje loše uspomene. Ali tada čovek počinje da bledi, sve dok ne nestane, rasprši se i postane nevidljivo bivstvo.

I opet, nameće se pitanje, zašto je to tako? Pa prosto. Kao što znamo, život čine i dobre i loše stvari. Ali loše nije uvek nužno „zlo”. Svako plaćeno iskustvo, bilo da nam je pričinilo zadovoljstvo ili tugu, nosi sa sobom pouku. Loše u našem životu čini iskustvo, u lošem se nalazi mnogo toga – od pouke do saznanja. Mi se svakodnevno na njega oslanjamo i zbog njega uspevamo da živimo i preživimo. Ne odričite se onoga što vam nije drago, jer ste bolom saznali nešto, stekli ste nekakvo iskustvo koje će vas teže nagoniti da činite iste greške, postali ste mudriji i jači. Sve na svetu ima svoje „zašto” i svoje „zato”.

Sve epizode „Sakupljača” mogu se veoma lako naći na sajtu YouTube, a vreme koje ćete potrošiti gledajući ih neće biti uzaludno. Čak iako ne nađete seriju zanimljivom, ako budete pomislili da ste protraćili svoje vreme – zapamtite – možda će vam nekad biti potrebno, i sa punim pravom ćete iskoristiti ono što ste, gledajući, stekli.

 

 

Napomena: 
Nijedan deo teksta ne sme biti reprodukovan bez prethodnog odobrenja autora ili redakcije portala. Nećemo objavljivati uvredljive, nepristojne i netolerantne komentare.
Podeli: