„District 9” (2009)

Submitted by Goran Popović on 11/01/2013 - 00:02

1 „District 9” (2009)

District 9, film o kome se dosta govorilo proteklih par godina. Četiri nominacije za Oskara, osvojena Saturnova nagrada u kategoriji za Najbolji internacionalni film i brojne pozitivne kritike različitih sajtova koji se bave filmskim ostvarenjima. Na sajtu Spill, film je dobio najvišu ocenu - bolji od seksa.

Mislim da ćete ipak želeti da zadržite svoje seksualno iskustvo na primarnoj poziciji i pošto pogledate ovaj film. Što se tiče reditelja Nila Blomkampa, ovo je njegov prvi dugometražni film, da se tako izrazim. Šta više, mnogo je poznatiji po svom radu na vizuelnim efektima u TV serijama kao što su Stargate, Smallville i druge. Sam District 9 je adaptacija jednog njegovog kratkog filma iz 2005. godine - Allive in Joburg.

Film je inspirisan događajima koji su se odigrali za vreme aparthejda u Kejptaunu. Samo što ovde u centu pažnje nemamo rasni konflikt, već sukob vrsta – ljudske i vanzemaljske. Tako da vanzemaljci preuzimaju ulogu jadnih i ugnjetavanih crnačkih domorodaca dok čitavo čovečanstvo preuzima ulogu ksenofobičnih belih gospodara. Da paralela bude izraženija, radnja filma se odigrava u Južnoj Africi. Film je zabranjen u Nigeriji s obzirom da Nigerijce prikazuje kao kriminalce i kanibale.

2 „District 9” (2009)

Efekti čine jedini segment koji je na zavidnom nivou. Scenario je napisao reditelj. Tako da se nije ni mogla očekivati epohalna priča od nekoga ko je specijalista za vizuelne efekte. U redu, ima tu raznolikih aluzija na socijalnu segregaciju, pokreću se pitanja koja se tiču straha od nepoznatog, egoizma, etike i ostalih elemenata ljudske prirode. Ali sve je to nedovoljno i površno obrađeno.

Reditelj je pokušao da njegov fiktivni svet učini što realnijim i ne toliko nemogućim. Tako da imamo dosta prelaza sa dokumentarnog na igrani film i obrnuto. U izvesnoj meri je i ostvario svoju zamisao, mada zna da pretera sa dokumentarnim delovima i mnogobrojnim intervjuima koji remete tok priče u nekim trenucima. Sve u svemu, film je u najbolju ruku solidan i smatram da navedene nominacije i nagrade nisu sasvim adekvatne, jer daleko od toga da je sve u vizuelnoj predstavi.

 

 

Napomena: 
Nijedan deo materijala ne sme biti reprodukovan bez prethodnog odobrenja autora ili redakcije portala. Nećemo objavljivati uvredljive, nepristojne i netolerantne komentare.
Podeli: