„Hodejegerne” (2011)

Submitted by Suzy Q on 17/09/2013 - 19:45

1 - Hodejegerne - Headhunters (2011)

Ovaj norveški film veliki broj gledalaca ocjenjuje kao najbolji akcioni triler u 2011. godini. Urađen je prema istoimenoj knjizi Jua Nesbea, jednog od najprodavanijih nordijskih romanopisaca. Lično, uvek volim pogledati nešto iz skandinavskih zemalja, jer svaki njihov filmski projekat obećava originalnost i svježinu (npr. Let The Right One In), ali Amerikanci, kao po običaju, istog trena najave rimejk, tako da je već najavljen i za ovaj film. Utješno je što ga je najavio Mark Volberg, koji je, po mom mišljenju, dobar glumac.

Priča prati Rodžera Brauna (Aksel Heni), uspješnog „lovca na talente” za velike korporacije/firme. Oženjen je prelijepom Dianom, vlasnicom jedne galerije. Sa njom živi prividno na visokoj nozi i pruža joj sve sto želi, ali da bi to sve očuvao, ima tajnu. Osim što ima kompleks (nizak je), koji liječi nepotrebnom ljubavnicom, on zapravo do novca dolazi krađom umjetničkih dela. Na jednoj izložbi u galeriji svoje supruge slučajno sreće izvjesnog Klasa Grevea (Nikolaj Koster-Valdau) i tu prepoznaje savršenu priliku za poslednji posao, koji bi ga doživotno obezbijedio. Tu tek počinje pravi zaplet, ništa nije onako kako se čini i Rodžer ubrzo shvata da je i Klas „headhunter” (lovac na glave), ali drugog tipa.

2 - Hodejegerne - Headhunters (2011)

Kao što sam spomenula, film je rađen po romanu, a scenario koji je izvučen je odlično adaptiran, i možda je to najjača komponenta ovog filma. Sama radnja, osim što je jako dinamična, zabavna i zanimljiva, takođe je i nepredvidljiva do samog kraja, smjer se stalno mijenja i ne usporava ni u jednom trenutku. Efektno drži tempo i gledalac biva prikovan za ekran. Sa tehničke strane je odrađen odlično i posebno ističem režiju i vizuelne efekte.

3 - Hodejegerne - Headhunters (2011)

Dvojac Heni – Koster-Valdau je sjajno uklopljen i jedan su drugom pandan, kako fizički, tako i karakterno. Koster-Valdaua svi znamo iz serije Game of Thrones gdje glumi lik Džejmija Lanistera i njegova karijera je krenula uzlaznom putanjom (mislim na Hollywood), jer dobija sve više prostora u američkim blokbasterima (Mama, Oblivion…). Aksel Heni je relativno nepoznat glumac, osim u skandinavskim zemljama, gdje važi za jednog jakog karakternog glumca. U ovom filmu je sjajno prikazao okret svog lika za 180 stepeni, iz bahatog i samouvjerenog prevaranta i čovjeka koji ima sve, u ono što on zaista jeste, jedan plašljivi, nesigurni i zbunjeni slabić.

Ko još nije pogledao, neka se odmah baci na traženje ovog filma. Ovo je jedan krajnje zabavan i napet projekat, pun iznenađenja, jako dobre radnje, sa podobrim glumačkim performansima i, tu i tamo, sa šačicama humora koje se provlače kroz ozbiljnije situacije. Nemojte da vas odbije to što film nije na engleskom jeziku, nego danas, u filmskom smislu, stremite upravo suprotnom.

 

10/10

 

 

Napomena: 
Nijedan deo teksta ne sme biti reprodukovan bez prethodnog odobrenja autora ili redakcije portala. Nećemo objavljivati uvredljive, nepristojne i netolerantne komentare.
Podeli: