Assassins Creed 4: Black Flag - Šta znamo za sad

Submitted by Nemanja Radonjić on 10/03/2013 - 16:26

AC 4

Dana 29. oktobra 2013. nastaviće se saga smeštena u univerzum večite borbe Templara i Asasina. Igra će tada izaći za Xbox 360, Play Station 3 i Wii U, dok će PC populacija morati da čeka malo duže. Takođe je najavljeno izdanje za konzole sledeće generacije (PS4 i Xbox 720).

Protekle nedelje je u par trejlera i nekoliko intervjua sa ljudima iz Ubisoft Montreala koji rade na najnovijem nastavku vrlo popularne igre Assassins Creed i zvanično je objavljen najnoviji nastavak (posle nekoliko procurelih informacija). Na osnovu tih informacija pokušaćemo da sumiramo ono što Black Flag ima da ponudi za sad.

 

Kontekst

Igra će biti smeštena u karipski arhipelag u prvoj polovini 18-og veka (zlatno doba gusarstva). Oko 40% igre će biti na moru sa važnim podatkom: neće biti podele mape na kopneni i morski deo već će sve biti jedinstven svet bez ikakvih loading-screen-ova između! “Kopneni deo” igre neće biti zapostavljen te tako Ubisoft nudi  tri velika grada Havanu (mnogo drveća za penjanje)  Kingston i Nasau i još 50 jedinstvenih lokacija - od skrivenih laguna do masivnih ostrva sa sve pećinama sa blagom (kakva bi to gusarska igra bila bez “x marks the spot”) i potonulih lađa. Ubisoft je napomenuo da je ovaj period izabran “zato što je prepun intrige, interesantnih likova i događaja” ali je napomenuo da će se bitno razlikovati od romantičnih predstava Diznija i Pirata sa Kariba. Jasno je da poštovaoci franšize nisu očekivali ništa manje. Ključan događaj za radnju biće “samoorganizovanje gusara” i njihova “demokratska” vlada. Koja, opet Ubisoft napominje, nije uspela zato što su je činili GUSARI ARGH.

AC 1

 

Glavni junak

Edvard Kenvej, čovek koga ni sam Crnobradi ne sme da ispituje, deluje kao zanimljiviji junak od Konora iz Assassins Creed 3, kome je, ne slučajno, deda. Radnja se dešava pre Američke revolucije kojoj smo imali čast da prisustvujemo u Assassins Creed 3. Edvard (u daljem tekstu Edi) po rečima velikog Crnobradog “sam čisti palubu španske galije” (kuburom ne džogerom prim. aut.) “bori se kao đavo, obučen kao čovek”. Već u trejleru možemo da naslutimo njegove uspehe - pomorske, megdandžijske, seksualne, i da - blago-tragačke. Njegovi kreatori ga predstavljaju kao siromašnog Britanca, koji želi u odraslom dobu da nadoknadi ubogu mladost i zato se odaje gusarenju. Kao već sredovečnog gusara ( u 18. veku to je oko 30-ak godina) regrutuju ga Asasini čiji će kredo doći u konflikt sa Edijevom gusarskom sebičnošću. Ovaj Džejmi Lanister lookalike deluje kao čovek mnogih misterija uvijenih u tajnu i obećava, kao nekada mladi Ezio Auditore DA Firenze u Assassins Creed 2, dobru priču.

AC 2

Ima taj Daniel Craig pogled

 

Gameplay

Kao što je mnogogde pretpostavljeno, pa i na Paprikašu, pomorski deo iz Assassins Creed 3 bio je samo “tease” ili  kako mi to kažemo u Srbijici “golicanje mašte” i “provera tržišta”. Posle salvi pohvala, Ubisoft je u svoju franšizu uveo novi stub gameplay-a - vaš brod. Vaš brod će vas voziti Karibima, borićete se njime protiv ostalih gusara, crvenih mundira itd, moći ćete ga unaprediti novim topovima… Sve u svemu postaće deo vaše igre a ne samo prevozno sredstvo. Imaćete takođe jedinstvenu posadu koja isto kao i brod može biti unapređivana, povećavana itd.

Pored broda, na već standardni način unapređivaćete i glavnog junaka. Primer za ovo je - počinjete sa jednom kuburom, završićete sa četiri.  Kao način da zaradite unapređenje pominje se i lov harpunom na kitove i ostale nemani mora. Nadam se da Ubisoft neće otići previše u realizam te očekujem ako ne drvene noge onda poveze za oko kao moguću modifikaciju! 

Još jedan važan gameplay aspekt postaće korišćenje stealth-a na novi, i po onome što čujemo u intervjuu, obavezujući način. Naime, neki neprijatelji u džungli (još jedan novi tip okruženja) biće toliko nadmoćni da ćete morati koristiti stealth umesto svoje četiri drage kubure.

AC 3

Predlog za posadu

 

Sadašnjost

Najbitnija razliku u odnosu na prethodnike - u čudo tehnike mašinu Animus idete vi-igrač-umesto standardnog i mnogi-će-reći dosadnog protagoniste Dezmonda. Godina je 2013. i vi ste unajmljeni od Abstergo Enterteinmenta da ispitujete sećanja Dezmondovih predaka a sve to za račun Templara.

 

Zaključak

Iako su mnogi navijali za francusku revoluciju, rusku boljševičku revoluciju (što da ne i Srpsku revoluciju, Aganlija templar a Hajduk Veljko Asasin?) Ubisoft je vratio sat unazad i poveo nas u mnogo puta istraživani svet pirata/gusara. Međutim, po onome što smo videli ove prve nedelje kako je zvanično objavljen Assassins Creed 4 deluje kao prirodan i pre svega zabavan nastavak ultra popularne franšize.

 

Intervju:

 

Trejler: 

 

 

Napomena: 
Nijedan deo teksta ne sme biti reprodukovan bez prethodnog odobrenja autora ili redakcije portala. Nećemo objavljivati uvredljive, nepristojne i netolerantne komentare.
Podeli: