Manipulacija fotografijama i prekrajanje istorije - Staljinova era

Submitted by Goran Popović on 27/08/2013 - 15:35

Staljin

Fotografija je od samog nastanka igrala značajnu ulogu u prenošenju informacija, kreiranju javnog mnjenja, kulturne i društvene klime jednog naroda, pa i čitave ekumene. Od Drugog burskog rata, sve do aktuelnih svetskih sukoba, zamrznuti trenuci u vremenu nalazili su svoj put do velikog broja ljudi, čineći prizore sa udaljenih bojišta pristupačnijim široj javnosti i analizama budućih naraštaja.

Bilo da se radi o umetnosti, istorijskom izvoru, ili određenom vidu zabave, fotografija sa pravom postaje neizbežan činilac savremenog doba. Kao takva, neretko je bila oruđe manipulacija i zloupotrebe. Još su Hitler i Staljin, najupečatljiviji predstavnici totalitarističkih režima, shvatali moć ovekovečenih trenutaka i njihovog uticaja na narodne mase. Ovom prilikom biće više reći o pokušajima alternacije istorije popularnog Čeličnog gospodina.*

Stoga, krenimo hronološki. Staljin je išao toliko daleko u svojim nastojanjima da konstruiše sebi prihvatljivu ulogu, te je prva manipulisana fotografija datirana 1897. godinom. Dve godine pre toga, u Sankt Petersburgu osnovana je prva značajnija Marksistička organizacija u Rusiji, koju je, kao jedan od osnivača, posredno predvodio Lenjin. Slika iz 1897. prikazuje jedan od sastanaka te grupe. Pošto je Malčenko 1929. godine optužen kao saboter i pogubljen 1930. godine, tokom 1939. godine izašla je nova verzija fotografije sa koje je Malčenko uklonjen. Tek pošto je isti rehabilitovan 1958. godine, ponovo se u javnosti pojavila originalna fotografija. S obzirom da se Staljin često predstavljao Lenjinovim naslednikom, bilo je neprihvatljivo da se jedan saboter nađe u društvu nosioca Oktobarske revolucije. 

Malčenko - original

Malčenko - izmenjena verzija

 

Naredna fotografija je napravljena u Petrovgradu 1920. godine (1914. ime grada Sankt Petersburg je promenjeno u Petrovgrad). Na slici vidimo Lenjina u prvom planu i Maksima Gorkog odmah iza njega, ali među većom skupinom ljudi. Pošto su Staljin i Gorki postali prijatelji krajem dvadesetih godina dvadesetog veka, Staljin je naredio da se ova fotografija potpuno izmeni, dajući time izraženiju ulogu ovom piscu.

Maksim Gorki (levo - original; desno - izmenjena verzija)

 

Prelazimo na fotografiju sa 11. partijskog kongresa u Moskvi.  Radi se o 1922. godini. Na slici možemo primetiti Staljina i Grigorija Petrovskog, između ostalih. Pošto je Petrovski izbačen iz Centralnog komiteta 1938. godine, optužen da je imao veze sa neprijateljima naroda, naredne godine, na zvaničnoj fotografiji, smanjen je broj ljudi u Staljinovom društvu. Zaključak je očigledan.

Petrovski (levo - original; desno - izmenjena verzija)

 

Nastavljamo dalje. Sledeća fotografije je nastala 1924. godine u Gruziji. Na zadnjem sedištu možemo prepoznati Lava Trockog i njegovu ženu Nataliju. Makar ih možemo videti na prvoj slici. Do 1936. Trocki i Natalija su potisnuti iz javnog života a u vreme nastanka druge fotografije Trocki se već nalazio u izgnanstvu u Norveškoj.

Trocki - original

Trocki - izmenjena verzija

 

Naredna fotografija je datirana 1930. godinom. Nastala je za vreme 16. partijskog kongresa. U prvom planu nalazimo našeg glavnog junaka, ali nešto nije u redu. Radnik sa leve strane kao da pokazuje Staljinu kuda treba da ide, a to je svakako neprihvatljivo. Jasno je da radnik mora biti obrisan.

Radnik (levo - original; desno - izmenjena verzija)

 

Nastavljamo sa igrom pronađi razliku. Na originalnoj fotografiji iz Moskovskog pozorišta (1938), u gorenjem desnom uglu možete primetiti fanatičnog direktora tajne policije Nikolaja Ježova, kako stoji pored Nikite Hruščova. Ježov je osuđen za izdaju i pogubljen 1940. godine. U obrađenoj verziji, koja se pojavila 1949. godine, direktor pozorišta Bojarski i Ježov su uklonjeni.

Nikolaj Ježov - pozorište - original

Nikolaj Ježov - pozorište - izmenjena verzija

 

Ježov je uklonjen i na sledećoj fotografiji. U tom trenutku obavljao je funkciju komesara za vodni transport. Slika je nastala na obalama kanala Moskva-Volga. Pomalo ironično, ali komesar za vodni transport je obrisan i zamenjen vodom.

Nikolaj Ježov - kanal - original

Nikolaj Ježov - kanal - izmenjena verzija

 

Tako stigosmo do poslednje stavke. Radi se o slici Vladimira Setova iz 1947. godine pod nazivom Proglašavanje sovjetske moći na drugom kongresu Sovjeta. Naredne, 1948. Setovu je uručena Staljinova nagrada za ovu sliku. Sa Lenjinove desne strane možemo videti njegovog vernog nastavljača – Staljina. Međutim, po nalogu Nikite Hruščova, Setov je bio primoran da ponovo naslika svoje delo. Ovom prilikom, Staljin je izostavljen, tako doživevši istu sudbinu onih koje je pokušao da ukloni iz tokova istorije.

Staljin (levo - original; desno - izmenjena verzija)

 

U današnje vreme, razvojem tehnologije, gotovo svako se može naći u prilici da za sobom ostavi fragment istorije, putem računara, digitalnog aparata, telefona. S druge strane, i programi za manipulaciju fotografijama su sve pristupačniji, toliko da se postavlja pitanje, da li se digitalnim fotografijama uopšte može pridati bilo kakav kredibilitet, u smislu dokaza, svedočanstva o određenom događaju. Česti su i primeri medijske indoktrinacije, i obrađenih slika, pa čak i u prestižnim časopisima.  Ali, bez obzira na sve, fotografija ostaje bitan segment modernog društva, makar ona i bila modifikovana. Naprotiv, otkrićem da je izmenjena, može se saznati mnogo više o motivima i prilikama predstavljenog vremena, nego što bismo doznali od originala.

 

* Fotografije su preuzete iz sledeće publikacije: D. King, The Commissar Vanishes: The Falsification of Photographs and Art in Stalin Russia. New York; Metropolitan Books 1997.

 

 

Napomena: 
Nijedan deo teksta ne sme biti reprodukovan bez prethodnog odobrenja autora ili redakcije portala. Nećemo objavljivati uvredljive, nepristojne i netolerantne komentare.
Podeli: 

Comments

Submitted by Stefan (not verified) on 29/08/2013 - 01:52
Sjajan tekst! Svaka cast :)