Fascinantne fotografije Sergeja Prokudina-Gorskog

Submitted by Igor Markovich on 14/09/2013 - 14:08

Fascinantne fotografije Sergeja Prokudina-Gorskog

Početkom dvadesetog veka crno-bele fotografije su za mnoge ondašnje ljude bile nepoznanica, čudo, magija. A zamislite tek fotografije u boji. Naučna fantastika! Međutim, postojao je čovek koji je išao daleko ispred svog vremena i koji je svojom mašinom (tada još nije postojala svestrana upotreba imenice fotoaparat) zapečatio vremenske trenutke koji će za naše vreme postati jedinstven istorijski izvor. Taj genije zvao se Sergej Prokudin-Gorski (rus. Сергей Прокудин-Горский), ruski fotograf, hemičar (učenik samog Mendeljejeva), pronalazač, pedagog, izdavač i društveni i kulturni delatnik.

Sergej Prokudin-GorskiSergej Prokudin-Gorski

Naučno i empirijski je dokazano da negde oko 80% čovečanstva zamišlja period od pre Drugog svetskog rata isključivo u crno-belim nijansama. Takva činjenica nimalo ne iznenađuje s obzirom na to da su u periodu do ozbiljnijeg početka Hladnog rata film i fotografija bili bez dodira sa bojama van palete crno-belo. Pretpostavlja se da su prepreka široj upotrebi mehanizama za proizvodnju „sačuvane stvarnosti u boji” nađeni u praktičnosti i niskim cenama crno-bele industrije. Uz to, mnogi su bili skeptični prema inovativnostima pojedinih izumitelja koji su, svaki na svoj način, stvorili sisteme za bojenje slikanih/snimanih sadržaja. Na takvu ingenioznu ideju naišao je i svestrani Sergej. „Spravu” koju je načinio bila je sasvim drugačija od sličnih koje su stvorene u Evropi i svetu. „Fotoaparat” je radio po principu „jedinstva tri boje”. Svaka fotografija se zapravo sastojala od niza jednobojnih fotografija koje su uslikane velikom brzinom, a kasnije spojene prolaskom tih snimaka kroz filtere crvene, plave i zelene boje. Prvu takvu fotografiju uradio je daleke 1902. godine. Toliko se pročuo patent kojim se Sergej (1863-1944) posebno dičio, da mu je lično car ruski Nikolaj Drugi Romanov omogućio da o trošku carevine obiđe mnoge delove velike Rusije i uslika neverovatne prirodne predele i autentične etničke skupine. U periodu od 1909. do 1915. sačinio je čak dve i po hiljade fotografskih primeraka o savremenom životu različitih delova Ruske imperije.

Mesta na kojima je Sergej Prokudin-Gorski fotografisaoMesta na kojima je Sergej Prokudin-Gorski fotografisao

Ovu pozamašnu kolekciju, popunio je kasnije i fotografijama iz insotranstva, što u vreme svojih putovanja, što u kasnijoj emigraciji (nakon početka revolucije). Svu kolekciju nosio je sve vreme sa sobom, ne ispuštajući niti jednu zubu vremena. Njegovi naslednici su, par godina nakon smrti velikog fotografa, poklonili sve fotografije Biblioteci američkog Kongresa. U okviru ove institucije godinama su vršene analize i restauracije fotografija. Danas je svima preko Interneta omogućeno da uživaju u bajkovitim slikama od urbane Rusije i Evrope, preko stepa, pustinja, planinskih venaca, pa sve do napuštenih istorijskih nalazišta Azije. Da biste se sami uverili u kvalitet i značaj samih fotografija, predlažemo da, za početak, obratite pažnju na par odabranih primeraka sa samog početka dvadesetog veka:

Devojke sa sela koje nude lokalno voćeDevojke sa sela koje nude lokalno voće

 Stariji Jevrejin podučava svoju decu u drevnom, kulturnom i trgovačkom centru Srednje Azije – SamarkanduStariji Jevrejin podučava svoju decu u drevnom, kulturnom i trgovačkom centru Srednje Azije – Samarkandu

 

Kinez Lau Čen Džau ispred svojih polja za uzgajanje čaja na obroncima Kavkaza u današnjoj AbhazijiKinez Lau Čen Džau ispred svojih polja za uzgajanje čaja na obroncima Kavkaza u današnjoj Abhaziji

 Baškir na poslu održavanja i čuvanja državnih železnicaBaškir na poslu održavanja i čuvanja državnih železnica

 

Monasi seju krompirMonasi seju krompir

 Deca u blizini manastiraDeca u blizini manastira

 Bračni par u tradicionalnoj dagestanskoj odećiBračni par u tradicionalnoj dagestanskoj odeći

 Pogleda na ruski grad ToboljskPogleda na ruski grad Toboljsk

 Seljaci na kosidbiSeljaci na kosidbi

 Lokalno stanovništvo SamarkandaLokalno stanovništvo Samarkanda

 Imami jednog naseljenog mesta u današnjem AzerbejdžanuImami jednog naseljenog mesta u današnjem Azerbejdžanu

 Austro-ugarski zarobljenici u Rusiji, za vreme Prvog svetskog rataAustro-ugarski zarobljenici u Rusiji, za vreme Prvog svetskog rata

 Most preko reke KamaMost preko reke Kama

 Naseljeno mesto na mediteranskoj obali FrancuskeNaseljeno mesto na mediteranskoj obali Francuske

 

U narednoj kolekciji možete pronaći odabir od 100 slika, sa propratnim informacijama (u .pdf formatu):

http://www45.zippyshare.com/v/40203115/file.html,

dok na sledećem linku imate priliku da se upoznate sa delom (restauriranog) opusa Sergeja Prokudina-Gorskog:

http://www.museum.ru/1812/Memorial/PG/colorpg_1.html.

Ukoliko želite da u svom računaru posedujete nekoliko dotičnih fotografija u izuzetno visokoj rezoluciji, predlažemo da skinete sledeći sadržaj sa torenta:

http://thepiratebay.ee/torrent/7089301/.

 

 

Napomena: 
Nijedan deo teksta ne sme biti reprodukovan bez prethodnog odobrenja autora ili redakcije portala. Nećemo objavljivati uvredljive, nepristojne i netolerantne komentare.
Podeli: 

Comments

Submitted by Vasja (not verified) on 14/09/2013 - 16:12
Genijalno!