„Revolver” (2005)

Submitted by Goran Popović on 13/09/2013 - 19:06

Revolver

Pošto je započeo svoju rediteljsku karijeru sa dva izuzetna filma (Lock, Stock and Two Smoking Barrels i Snatch.), koja će obeležiti njegovo stvaralaštvo, Gaj Riči je doživeo potpuni debakl sa svojom trećom kreacijom pod nazivom Swept Away. Nakon ovakvog razočarenja (film je 2003. godine odneo titulu najgoreg u čak 5 kategorija), Riči je narednim ostvarenjem nameravao da povrati znatno poljuljanu reputaciju. Vraćajući se već oprobanom gangsterskom žanru, britanski reditelj nadilazi njegove okvire, pri čemu je finalni proizvod svakako neverovatan i nesvakidašnji. Bez obzira na svoju dubinu i relativnu originalnost, najbolja kritika koju je Revolver dobio, odnosila se na to da je film predviđen za užu publiku. 

Pošto premijera 2005. godine u Velikoj Britaniji nije prošla baš sjajno, Riči je odlučio da uprosti svoju kreaciju, izbacivanjem i reorganizacijom pojedinih scena, tako da je publika u Sjedinjenim Državama imala prilike da 2007. godine vidi pojednostavljeniju verziju Revolvera. Uspeh je bio veći, ali ne mnogo značajniji. Film je brzo zaradio titulu opskurnog.

Revolver - Jake

Sada možemo preći na radnju, s obzirom da se već verovatno pitate šta li je toliko neshvatljivo u filmu. U glavnoj ulozi možemo prepoznati rediteljevog ljubimca - Džejsona Statama. Pomalo čudno, ali Statam nije u uobičajenom elementu. Pritom mislim na činjenicu da gotovo nema scena gde prepoznatljivi rmpalija izbija cigle iz zida, ili obara trojicu jednim udarcem. Možda malo preterujem, ali shvatate poentu. Štaviše, Statam će se većim delom vremena nalaziti u submisivnom položaju.

Revolver - Jake - 2

Priča glasi ovako: nakon 7 godina provedih u samici, prestižni kockar, ili makar sebe smatra takvim, Džejk Grin izlazi na slobodu i, naravno, kao i svaki drugi prevarant koji drži do sebe, traži osvetu od čoveka koji ga je smestio tamo. U naredne dve godine, nakupiće značajno bogastvo služeći se nepogrešivom formulom, primenjivom u svakoj životnoj sferi. Do takvog saznanja je došao u zatvoru, korespondirajući sa šahovskim majstorom i vrhunskim muljatorom. Pošto je sakupio dovoljno novca, osetio se dovoljno sigurnim da izazove osobu odgovornu za njegovo zatočavanje, korumpiranog vlasnika kazina Dorotija Maka (Rej Liota). Osramotivši ga pred njegovim ljudima, Doroti Mak naređuje da se Grin ubije. U tom trenutku se pojavljuju dve misteriozne figure, debeljuškasti Zak (Vinsent Pastore) i uglađeni Avi (Andre Bendžamin), predstavljajući se kao ozloglašeni zajmodavci. Oni nude zaštitu Grinu u zamenu za njegov novac. Da stvari budu još gore, ispostavilo se da naš junak boluje od teške bolesti krvi, te je stoga prinuđen da prihvati pogodbu. Od tog trenutka počinje unutrašnja transformacija protagoniste i put na kome će spoznati svog pravog i jedinog neprijatelja.

Revolver - Jake Green

Iako na prvi pogled ne izgleda tako, film obiluje skrivenim porukama, simbolima i ezoteričnim učenjima. U vreme nastanka Revolvera Riči se interesovao za mistični filozofski sistem u judaizmu – Kabalu. Ovo učenje karakteriše drvo života koje objašnjava put do Boga. Ono se sastoji od tri stuba (trojstvo zauzima bitan segment u kabalističkom učenju): desnog - muškog stuba, levog – ženskog i središnjeg. Središnji stub se povezuje sa zelenom bojom (glavni junak se zove Džejk Grin (GREEN), te je jasno da on čini centar ovog trojstva), levi stub se dovodi u vezu sa crnom bojom (Avija glumi tamnoputi Andre Bendžamin koji svojom delimično feminiziranom pojavom asocira na ženski stub) i na kraju, desni stub je povezan sa belom bojom (krupni belac Zak je jasno usaglašen sa muškim stubom). Zanimljiva je česta upotreba broja 32 kroz čitav film. Takođe, veliki broj puta se susrećemo i sa šahovskom tablom, koja poseduje mnoga mistična značenja. Na primer, Solomonov hram je bio popločan po uzoru na šahovsku tablu, koja se sastoji od 32 kvadrata bele i 32 kvadrata crne boje. Lift u kome se nalazi Džejk Grin ima 32 sprata. Postoji još aluzija koje se tiču 32 zuba, 32 prljšljena i tako dalje.

Revolver - Jake, Avi, Zach

Revolver insistira na odbacivanju ega, ili makar preuzimanju kontrole od dotičnog. Ne postoji spoljašnji neprijatelj, do onoga u našoj glavi. Ego je nosilac svih zala u svetu a da toga nismo ni svesni. Učinićemo sve da ga zaštitimo, jer smatramo da je on naše biće. Svaka naša akcija je određena drugim individuama. Ma šta činili, bilo to dobro ili loše, sprovedeno je zarad odobravanja okoline. Samo prihvatanjem bola i suprostavljanjem prirodi, koja je naizgled naša, možemo ovladati unutrašnjim neprijateljem i postati slobodni. Takvo buđenje svesti se manifestuje u čestoj upotrebi rečenice - Wake up, Mr. Green. Sigurno će vas podsetiti na aluziju iz filma The MatrixWake up, Neo.

Na kraju, bez obzira na kontroverze oko postera za film na kojem stoji „Brilliant... Guy Ritchie back to his best!”, složio bih se sa citiranom osobom. Ma koliko osporavan, rekao bih da je Revolver jedan od najboljih Ričijevih filmova, usudiću se reći i najboljih filmova uopšte.

 

 

Napomena: 
Nijedan deo teksta ne sme biti reprodukovan bez prethodnog odobrenja autora ili redakcije portala. Nećemo objavljivati uvredljive, nepristojne i netolerantne komentare.
Podeli: 

Comments