Objavljen „Kralj u žutom” („The King in Yellow”)

Submitted by Punjeni paprikaš on 07/10/2014 - 17:17

2 Kralj u žutom (The King in Yellow)

„Kralj u žutom”, zbirka priča koja je poslužila kao inspiracija za popularnu seriju „Pravi detektiv”, prvi put je objavljen na srpskom jeziku.

Ovo najpoznatije delo američkog pisca Roberta V. Čejmbersa sadrži 10 priča, međusobno povezanih motivom uklete knjige, drame „Kralj u žutom”, koja one koji je pročitaju tera u ludilo ili u smrt.

Ovo je prvo izdanje Kluba knjige i umetnosti – Gavran. Na knjizi su radila tri prevodioca – Mihajlo Dasukidis, Aleksandra Rajković i Milena Dasukidis, a pogovor je napisao Dejan Ognjanović koji je na temu horora u književnosti doktorirao na Filološkom fakultetu u Beogradu.

Više informacija o knjizi, o tome kako možete da je nabavite, kao i o samom Gavranu, možete pronaći na veb-sajtu www.gavran.rs i na Fejsbuk stranici https://www.facebook.com/gavran.rs?fref=ts.

1 Kralj u žutom (The King in Yellow)

Iz pogovora:

„[...] najoriginalniji motiv [...] u čitavoj zbirci, bez ikakve sumnje predstavlja njen centralni koncept: fiktivna, a kvazirealna knjiga koja čitaoca doslovno dovodi do propasti. Može se slobodno reći da ova ideja predstavlja zalog večite popularnosti i uticaja, ono što je Čejmbers ostavio u amanet budućim piscima horora – i ne samo piscima.

Kralj u žutom – izmišljena drama u dva čina u kojoj je pokvarenost podignuta do nivoa visoke umetnosti.

Knjiga kao Zabranjeno voće.

Knjiga kao nosilac neslućenih zlogukih uticaja, toliko stravičnih da čitaocu oduzimaju razum i dušu.

Zločesta knjiga što vodi na staze prokletstva...”

(Dejan Ognjanović, Jeste li videli žuti znak?)

3 Kralj u žutom (The King in Yellow)

 

Napomena: 
Nijedan deo teksta ne sme biti reprodukovan bez prethodnog odobrenja autora ili redakcije portala. Nećemo objavljivati uvredljive, nepristojne i netolerantne komentare.
Podeli: