„Put oko sveta za 80 dana“ - Žil Vern

Submitted by Saška Stojakov on 01/03/2014 - 13:53

1 „Put oko sveta za 80 dana“ - Žil Vern

Od malih nogu uživala sam u čitanju knjiga. Postoji u njima nešto magično što me je vodilo na put po svetu. Maštovitost pisaca i lepo opisani predeli vodili su me ulicama Londona, Pariza, Moskve. Evo me sada u Reform-klubu, dok čuveni Fileas Fog pristaje na opkladu vrednu 20.000 funti, tvrdeći da se za samo 80 dana može obići svet.

Radnja romana je svima poznata zbog nekoliko filmova i serija koje su snimljene i prikazivane, ali ono što roman čini drugačijim jeste to da svako od nas može pomalo biti Fileas Fog. Zar nije svako od nas pomalo željan dokazivanja? Zar se nije svako od nas barem jednom kladio u čokoladu kada je mislio da je u pravu? To je možda i bila ludost, ali je za Fileasa Foga opklada bila pitanje časti. Nije važno da li je ulog čokoladica ili 20.000 funti, jedino o čemu tada razmišljamo jeste pobeda.

Druga prednost ovog, a i svakog drugog, romana nad filmom ili serijom jeste mašta. Iako je svaki predeo precizno opisan, samo u našoj mašti je taj predeo oslikan različitim bojama. Nebo je svuda plavo i vedro, ali u našim mislima se ta plava boja razliva u ljubičastu i zelenkastu sa primesama bele. Drugačije maštamo o Indiji i slonovima, drugačije doživljavamo situaciju u Americi tog doba. Tada bismo možda bili protiv Sijuksa, a sa današnjim saznanjima o Indijancima bismo možda pokušali da urazumimo prisutne i objasnimo im da su i oni ljudi i da treba drugačije postupati sa njima. Na filmu je sve gotovo, a tokom čitanja knjige sve je onako kako mi želimo.

Na samom početku, Fileas Fog me je kupio osobinama koje ga krase – preciznošću, smirenošću, samouverenošću i plemenitošću. Odmerenost njegovih reči, učtivost s kojom se obraća čak i onim ljudima koji to ne zaslužuju i pažnja s kojom brine o gospođi Audi dovoljni su razlozi da mu budem verna podrška do kraja, bodreći ga u mislima. Ovo povlači neka druga pitanja, kao što su – da li tuđin treba da u nekoj drugoj državi u kojoj se nalazi rešava lokalne probleme? Ili treba da se pred njima pravi gluv i slep? Kakav je tada bio položaj žena u svetu? Da li je dužnost jednog gospodina da spase damu od svega što joj zapreti? I da li se to danas sreće?

2 „Put oko sveta za 80 dana“ - Žil Vern

Priznajem, imala sam predrasude da je knjiga užasno dosadna; da ću s naporom pročitati tih 200 stranica, uz često zevanje i povremenu dremku. Ali to se nije desilo. Pomno sam pratila detalje, željno iščekujući dan povratka i dobijanje opklade. Pratila sam i ja računicu, ali su mi događaji u knjizi odvukli pažnju, pa je i meni, kao i gospodi iz Reform-kluba, promakla činjenica zbog koje je Fileas Fog dobio opkladu.

Da li je njegovo putovanje samo luda sreća pomešana sa matematičkom preciznošću? Možda. Da li je svako od nas želeo da bude Fileas Fog, makar jednom u životu? To sigurno. Premda 80 dana nije dovoljno da se upoznaju sve kulture, sasvim je dovoljno da bi moglo da se kaže da ste proživeli san. Dovoljno je osetiti miris karija ili dotaći svilu i to je kao da ste proputovali celu Indiju. Ponekada ne putujemo samo fizički, već i mentalno – vode nas naša osećanja izazvana čulima.

Da li je ovo knjiga za decu? Ne. Deci svakako može biti zanimljiva, pogotovo zbog toga što deca imaju živopisnu maštu i sposobnost da se s likovima stope u potpunosti. Ipak, ovo je pre svega putopisni roman koji nam otkriva čari sveta i govori o snazi volje. Bez obzira na to što većina ovu knjigu doživljava kao deo dečije biblioteke, mislim da je dobro pročitati je i u kasnijim godinama. Iz nje se može izvući i poneka pouka lične prirode.

I za sam kraj – ako vas izazovem na opkladu i tvrdim da možete za samo jedan dan obići svet tako što ćete pročitati knjigu – hoćete li prihvatiti?

 

 

 

Napomena: 
Nijedan deo teksta ne sme biti reprodukovan bez prethodnog odobrenja autora ili redakcije portala. Nećemo objavljivati uvredljive, nepristojne i netolerantne komentare.
Podeli: