„The Hunger Games” (2012)

Submitted by Jovana Dragojlović on 19/11/2013 - 15:17

2 - The Hunger Games (2013)

The Hunger Games je američki film, koji je režirao Gari Ros, i baziran je na istoimenoj knjizi koju je napisala Suzan Kolins. Pripada naučnoj fantastici. Glavne uloge igraju Dženifer Lorens i Džoš Hačerson.

Ketnis Everdin živi u zemlji Panem, koja se prostire na mestu nekadašnjih zemalja Severne Amerike. U Panemu, „Igre gladi” su godišnji događaj. Svake godine se biraju jedan dečak i jedna devojčica, između 12 i 18 godina iz svakog od 12 okruga. Oni učestvuju u televizijskoj bici, gde samo jedna osoba može živa izaći i biti pobednik. Ketnisina mlađa sestra je jednom prilikom bila izabrana i Ketnis se prijavila da ide umesto nje. Zajedno sa njom bio je izabran i Pit Melark. Njih dvoje će učestvovati zajedno u borbi u kojoj je jedino pravilo preživeti.

1 - The Hunger Games (2013)

Ketnis je jedna mlada, hrabra devojka, koja u ovu bitku ulazi na neki način slučajno. Ona, da bi spasila svoju sestru, dobrovoljno se prijavljuje i ne sluti šta je čeka. U početku je uplašena, ali kasnije se čeliči i shvata da ako hoće živu glavu da izvuče mora da istraje. Za razliku od drugih likova, ona kroz ceo film nosi sa sobom svoju humanu stranu i u kakvim god uslovima bila ne prestaje da pomaže drugima. Pit u nekim trenucima slabosti skreće sa koloseka, ali se na kraju filma vraća na pravi put. On se na početku predaje i traži najbolji način da zaštiti sebe, a kasnije se pridružuje Ketnis i zajedničkim snagama donose pobedu svom okrugu.

Radnja ovog filma i knjige se može preneti na naše vreme i verno ga opisati. Nameću im se mnoge stvari, svesno manipulišu njima i podstiču ih na borbu, a dok se oni ubijaju i lome, drugi ih posmatraju i naslađuju se njihovom nesrećom. Poruka koju film nosi jeste da je današnjica jedan vid preživljavanja i ako ljudi žele da uspeju, moraju da se bore. Tako je i danas. Društvo, sistem i okolnosti u kojima živimo prave od nas zveri, koje se medjusobno kolju za prestiž, slavu i novac, a ubijaju sve ono ljudsko u nama. Ketnis simbolizuje nadu i pokazuje da su ljudske osobine nevidljive, ali da i dalje postoje, čak i u najgorim uslovima.

 

Napomena: 
Nijedan deo teksta ne sme biti reprodukovan bez prethodnog odobrenja autora ili redakcije portala. Nećemo objavljivati uvredljive, nepristojne i netolerantne komentare.
Podeli: