„Barry Lyndon” (1975)

Submitted by Mladen Reljanović on 26/06/2014 - 14:19

3 „Barry Lyndon” (1975)

Stenli Kjubrik se ne ubraja u najbolje reditelje bez razloga. Često čujemo da „Beri Lindon” nikada ne bi bio snimljen da se „Voterlu” nije ispostavio kao tolika katastrofa za budžet, pa je Stenli odustao od snimanja filma o Napoleonu. Da, njegov plan je bio da snimi film o Napoleonu, ali kaže da je bio potpuno očaran nakon što je pročitao knjigu „Beri Lindon”.

To je izuzetna priča o čoveku koji polazi ni od čega i penje se ka najvišim redovima plemstva. Bez porekla i novca, Redmond Beri je zaljubljeni mladić, ambiciozan i samouveren. Njegova ljubav se udaje za britanskog kapetana i on, razočaran, menja svoju ličnost na samom početku filma. Gledamo ga dok se muči sa najnižim činom u vojsci, kako ga ponižavaju i kako se nosi sa patnjama života. Gledamo ga kako po svaku cenu beži od propasti, postaje dezerter, bude mobilisan, kažnjavan i unapređivan, gledamo ga kako izdaje poverenje nadređenih, i još uvek navijamo za njega; kako stiče bogatstvo, postaje samouvereniji i opasniji. Oženjen mladom udovicom Ser Čarlsa Lindona, sa imetkom, ne očekuje da će njegov najveći neprijatelj, pored samog sebe, u budućnosti biti sin Ser Čarlsa Lindona i Ledi Lindon. Dečak shvata da je Redmond Beri, ili, kako je uzeo ime nakon venčanja – Beri Lindon, samo skorojević koji želi da se domogne bogatstva, i prezire svog novog oca.

2 „Barry Lyndon” (1975)

Beri disciplinuje dečaka u više navrata, dok svog biološkog sina razmazi iz ljubavi i želje da mu priušti sve. Ipak, dečak koji je sada već odrasli lord Bulington, po zakonu nasleđuje bogatstvo svoje majke, a Berija to naravno ne raduje. Shvativši situaciju u kojoj se nalazi, nakon što ga je Beri javno osramotio, Bulington odlazi iz domaćinstva. Ono što je svevremensko u filmu jeste evolucija čoveka kao što je Redmond Beri od nikogovića do gospodara, ali uprkos promeni, epski element je činjenica da je lik višedimenzionalan i da je zadržao mnoge vrline koje je posedovao u mladosti. Nakon sinovljeve tragične smrti i Ledi Lindon i Beri propadaju psihički i fizički. Beri se konstantno opija, Ledi Lindon ima napade i pokušava da se ubije, domaćinstvo postaje zapušteno, a kontrolu nad novcem preuzima majka Berija Lindona. Po povratku, Bulington izaziva Berija na dvoboj na kom se ponovo osramoti i suočen sa smrću biva pošteđen, ali mu to nije dovoljno te ponovo ispaljuje hitac. Beri, ranjen, gubi nogu i bude primoran da napusti domaćinstvo nad kojim Bulington napokon preuzima kontrolu.

Najinteresantniji element filma je uspon čoveka ka svom vrhuncu, kulminaciju čini njegovo propadanje, kada ima sve i sve gubi u treptaju oka. Beri Lindon završava svoj život sam i bolestan, a domaćinstvo Lindonovih se oporavlja. Svet Lindonovih se vraća u staru harmoniju, a Redmond Beri se vraća na početak bez snage i mogućnosti da se penje.

1 „Barry Lyndon” (1975)

Izuzetni Stenli Kjubrik je poznat po želji da uvede revoluciju u tehnologiji svakim svojim projektom. U filmu „Beri Lindon” se iskazao kao izuzetan umetnik tako što je u mnogim scenama koristio prirodnu svetlost i specijalna sočiva za kamere da bi kvalitet slike ostao netaknut. Prevazišao je teškoću prirodne svetlosti čak i u scenama u kojima je jedini izvor svetlosti bila sveća. Dokazao je da se kvalitetan film može snimiti bez sintetičkih elemenata iza kamere, bez specijalnih zvučnih i vizuelnih efekata i da će takav film ostati zapamćen dok je ljudi i vremena.

 

 

Napomena: 
Nijedan deo teksta ne sme biti reprodukovan bez prethodnog odobrenja autora ili redakcije portala. Nećemo objavljivati uvredljive, nepristojne i netolerantne komentare.
Podeli: