„The Purge: Election Year” (2016)

Submitted by Milos on 14/10/2016 - 13:03

the purge - election year

Pred nama je treći film iz serijala "Pročišćenje", ovoga puta pod nazivom "Izborna Godina" (The Purge: Election Year). Kao i prethodna dva i ovaj je režirao Džejms DeMonako i ponovo je loše realizovao dobru ideju.

"Pročišćenje" je američki praznik u nedalekoj budućnosti. Pošto su Sjedinjene Države maltene savršeno društvo, sa zanemarujućim procentom kriminala, bez nezaposlenosti a privreda je na visokom nivou neophodan im je neobičan blagdan koji služi da ih pročisti i da im da luft od "idealnog života". Praznik su ustanovili "Novi osnivači nacije", vladajuća snaga ovog utopijskog društva a on podrazumeva da se na dvanaest sati, svake godine, suspenduju svi krivični zakoni! Na šta to liči videli smo u prethodna dva filma a u ovom je posebna začkoljica u tome što je izborna godina a koplja se lome između sveštenika Edvidža Ovensa, predstavnika vladajuće klike i senatorke Čarli Roan, žene koja je u svojoj ranoj mladosti umalo bila žrtva "Pročišćenja" a njena osnovna programska tema je ukidanje ovog morbidnog praznika.

Posle dva nejaka ostvarenja iz serijala dolazi "najnejakije". Akcija, akcija, akcija i na kraju još malo akcije. Bez smisla, bez ičeg inovativnog, kliše za klišeom i, da li sam pomenuo, akcija. Neko je na jednom od foruma koji su se bavili ovim filmom svoj komentar naslovio: "Poslednje poglavlje (nadamo se)" i mislim da je u toj rečenici sadržano sve bitno što se može reći o "Izbornoj godini".

Jedini plus, zbog kog možda vredi obratiti pažnju na ovo delo, su kostimi. Vrlo maštovito su urađeni i deluju jezivo-morbidno, sve u svemu, jako lepo. Za ovo zasluge pripadaju Elizabet Vastoli koja je uradila ozbiljan posao.

Ono što će biti zanimljivo poklonicima serijala je da se u "Izbornoj godini" prvi put pojavljuje lider "Novih osnivača nacije" Kejleb Barns, pa tako imamo priliku da iz prve ruke vidimo i saznamo šta su motivi ovog čoveka da organizuje društvo kakvo je organizovao i kakvu ulogu "Pročišćenje" ima u svemu tome.

U filmu, u ulozi sveštenika Ovensa, vidimo lice poznato srpskoj TV publici. Reč je o Kajlu Sekoru koga smo upoznali i rado gledali u seriji "Ubistvo: život na ulici" (Homicide: Life on the Street). Interesantno je bilo videti ga posle svih ovih godina, kao starog prijatelja...

Ma koliko se radilo o "tankom" filmu on je ipak postigao ogroman finansijski uspeh zaradivši najviše od svih "Pročišćenja" do sad. Samo u Americi je od 1. jula 2016., kada se pojavio, do 12. avgusta iste godine zgrnuo preko 79 miliona dolara! Ako je to bio cilj, a očigledno jeste, onda svaka čast.

Kritika je bila prilično ravnodušna kada je reč o ovom ostvarenju i uglavnom ga svrstava u prosek, nit' smrdi, nit' miriše. Ja bih rekao da bazdi al' dobro...

Reč je o lošem filmu koji može biti zanimljiv samo usko-stručnim ljudima čiji je fokus kostimografija. Trebalo bi da ga pogledaju i oni koji prate akcione filmove i horore pošto je "Pročišćenje" definitivno našlo poklonike među obožavaocima ova dva žanra. Pošto je reč o vrlo popularnim filmskim pravcima moguće da je to odgovor odakle ovako bledunjavom delu toliki komercijalni uspeh. Ipak, najveći broj gledalaca se ne bavi analitčki filmom već je jednostavno glup i pogledaće sve što im se kaže i onda definitivno nema iznenađenja odakle "Izbornoj godini" toliki milioni ničim zasluženi.

 

 

Napomena: 
Nijedan deo teksta ne sme biti reprodukovan bez prethodnog odobrenja autora ili redakcije portala. Nećemo objavljivati uvredljive, nepristojne i netolerantne komentare.
Podeli: