Podvodni svet naših letovališta

Submitted by Ivana Ignjatovic on 09/08/2013 - 13:55

Detalj sa dna Lefkade

Bilo da ste ljubitelj podvodnog istraživanja ili više uživate na suvom, obratite pažnju na tekst koji sledi. On svakako nema za cilj da vas uplaši ili odvrati da ovog leta posetite željenu destinaciju, već naprotiv, podstakne da zavirite i u one manje poznate delove Grčke, Turske, Egipta i drugih egzotičnih destinacija.

Oduvek su me više privlačila grčka ostrva i obilaskom istih došla sam do zaključka da imaju da ponude mnogo više od odličnih plaža, bogate prirode i odmora od gradske vreve. Konkretno, Tasos i Lefkada. Svako dostojan predstavnik svoje regije. Okružen maslinjacima, ljubaznim meštanima i skrovitim mestima za uživanje, Tasos obiluje živim morskim svetom. Ukoliko vas put odvede na ovo, ne toliko udaljeno ostrvce, detaljno se upoznajte sa njegovom istorijom. Između ostalog imaćete priliku da vidite ostatke ruševina na kopnu i duboke vode koje kriju ostatke broda misteriozno potonulog za vreme rata sa Turcima. Zahvaljujući instruktorima ronilačkih centara Tasosa, brzo ćete savladati osnove ovog zanimljivog sporta.

Morska zvezda na Tasosu

Lefkada je, s druge strane, jedno romantično mesto sa prelepim plažama i kristalno čistom vodom. Što se tiče avanture, poznato je među ljubiteljima surfa, ali i onima koji preferiraju plovidbu na dasci. Pored surferskog kluba u oblasti Miloi-Agios Joanis, gde možete iznajmiti opremu, Lefkada ima i više ronilačkih klubova. 

Ronjenje na Lefkadi

Mada trenutna politička situacija nije najpovoljnija za letovanje na Crvenom moru, bilo bi dobro da imate u vidu prelepe izlete koje imaju da ponude egipatska letovališta. Naime, i sama oduševljena prizorima imam tu obavezu da vas bliže upoznam sa Hurgadom i misterioznim svetom Crvenog mora. Jedna od mogućnosti za aktivan odmor je ronjenje »po površini vode« dok oni iskusniji mogu da iznajme celokupnu opremu ili uplate stručnu obuku. Za one koji prvi put odluče da posete Egipat i zavire ispod, dovoljno je da zarone na dah, a šarene ribice i dugi koralni sprudovi spremno će vas dočekati i bez sumnje oduševiti. Upućeni kažu da ovde živi i veliki broj endemskih vrsta koje nemate priliku da vidite nigde drugde u svetu. Nešto skuplja varijanta izleta gde možete videti morsko dno, a da se nimalo ne pokvasite je obilazak podmornicom. Oko 50 minuta provodite pod vodom dubokom više od 20 metara.

O tome koliko tajni se krije ispod Crvenog mora, svedoči i otkriće celog jednog antičkog grada. Heraklion, star preko 3200 godina, a koji je potonuo pod vodu pre 1200 godina, otkrio je arheolog Frenk Godio sa svojim timom istraživača 2000. godine. Nekada glavna luka za sve brodove koji dolaze iz Grčke sa hramom posvećenim bogu Amonu, trenutno se nalazi u zalivu Abukir, severoistočno od Aleksandrije. Pominje se još u spisima istoričara Herodota, a lepa Jelena ga posećuje sa Parisom neposredno pre izbijanja Trojanskog rata.

Podvodna otkrića Egipta - Heraklion

Naredna destinacija na koju vodimo sve ronilačke fanove je Sitonija. Razuđenošću sa preko 80 plaža i uvalica potvrđuje da, po legendi, bog Posejdon nije štedeo na njenoj lepoti podarivši joj ime po svom sinu Sitonu. Sitonija je dobro poznata svim ljubiteljima podvodne fotografije, pobednicima raznih vrsta takmičenja i konkursa. Morskim dnom dominiraju razne vrste riba, morskih zvezda, a nije neobično ni sresti jato delfina koji prate brodove za vreme krstarenja. Destinacije u našoj turističkoj ponudi sa obala Sitonije su Neos Marmaras, Sarti i Nikiti.

Zabava na Sartiju

 

 

Napomena: 
Nijedan deo teksta ne sme biti reprodukovan bez prethodnog odobrenja autora ili redakcije portala. Nećemo objavljivati uvredljive, nepristojne i netolerantne komentare.
Podeli: