Umjetnici i Muze 20. stoljeća

Submitted by aa.aa on 02/04/2015 - 17:17

Giulietta Masina, Federico Fellini

Giulietta Masina, Federico Fellini

 

Svima je već poznato da muškarci vrijede za najveće umjetnike svih vremena. Na prvi pogled, u historiji umjetnosti žene se čine isključene, ali činjenica da su inspirisale mnoge velike umjetnike drži ih još uvijek veoma zaslužnim i uključenim u umjetnost. Često su nazivane muzama. Koncept muze potiče još iz grčke mitologije. Muze su u grčkoj mitologiji bile boginje, zaštitnice pjesništva, umjetnosti i znanosti. Riječ muza potiče od grčke riječi Μοῦσαι, što znači osoba koja nadahnjuje umjetnika. Posao muze je bio prodrijeti u um umjetnika i iz njega izvući remek-djelo. Muze poznatih umjetnika često su bile njihova inspiracija, opsesija, životne saputnice. Bile su obožavane kao i djela koja su nastala zbog njihova utjecaja. Tijekom posljednjih nekoliko stoljeća, termin se koristi kao sinonim za žene koje su inspirisale umjetnike te su im oni posvecivali svoja djela ili ih čak predstavljali u njima.

Veoma je duga lista svih muza koje su jednim dijelom zaslužne za naša omiljena umjetička djela. Donosimo vam suženi popis naših omiljenih ljubavnih priča između umjetnika i njihovih muza.

10. Giulietta Masina (22. veljače 1921. – 23. ožujka 1994.) bila je talijanska filmska glumica i muza redatelja Federica Fellinija. Rođena je u San Giorgio di Piano, od oca Gaetana Masine, violiniste, i majke Anne Flavie Pasqualin, učiteljice. Masina je prvo počela studirati književnost ali se kasnije počela baviti glumom. Dok je bila na sveučilištu u Rimu pridružila se dramskoj grupi, a kasnije se prijavila i u Ateneo Theatre Grupu. Prije 1943. Masinu su primijetili kao radio-glumicu i dobila je ulogu Pauline u Cico e Pallina, radio-seriji o mladom bračnom paru koju je napisao Fellini. Uskoro su se, 30. listopada 1943, ona i Fellini vjenčali. Nekoliko mjeseci nakon vjenčanja Masina je pala niz stepenice i imala spontani pobačaj, a u ožujku 1945. rodila je Pierfederica (koji je imao nadimak Federichino), ali je i on preminuo mjesec dana kasnije. Masinino prvo značajno filmsko ostvarenje je bio film „Bez sažaljenja” snimljen 1948. s Johnom Kitzmillerom. Nakon nekoliko filmova dobila je i nagradu filmskog festivala u Cannesu za najbolju glumicu za glavnu ulogu u filmu „Cabirijine noći”. Glumila je prostitutku koja trpi životne tragedije i prihvata ih s dječijom nevinošću. Zapaženu ulogu ostvarila je i u filmu „Ulica” 1954. godine. Umrla je sa 73 godine, nekoliko mjeseci nakon smrti svoga muža. Sahranjeni su zajedno na groblju Rumini, a njen grob je označen spiralnim monumentom kojeg je dizajnirao Arnaldo Pomodoro.

 

Edie Sedgwick

Andy Warhol Looks Adoringly at Edie Sedgwick

9. Edie Sedgwick (20. travnja 1943 - 16. studenoga 1971) bila je američka glumica i manekenka. Edie je svojom ljepotom zavela Andyja Warhola te je postala jedna od najpoznatiji muza 20. stoljeća.Kao dvadesetjednogodišnjakinja upoznala je Andyja na zabavi u New Yorku. Nekoliko dana poslije počeli su jedan od najlegendarnijih i najkontroverznijih, najkreativnijih partnerstava post-war ere. Sedgwick je postala poznata kao The Girl of the Year 1965. godine, nakon što je glumila u nekoliko Warholovih kratkih filmova. Velvet Undergorund, Warholov rock band, o njoj je napisao pjesmu Femme Fatal. Nakon prekida sa Warholom, Edie upoznaje Boba Dylana. Iako je Edie tvrdila da ona i Bob nikada nisu bili u vezi, ona je bila inspiracija za mnoge njegove stihove. „Njezina zbunjenost, njezini amfetamini i njezini biseri…” Tim je riječima u pjesmi Just Like A Woman Bob Dylan opisao Edie. Nekoliko godina poslije njene smrti, njen brat je izjavio da je Segwick bila u ljubavnoj vezi sa Dylanom, ali da je njena ljubav prema drogi bila jača. Umrla je 16. 11. 1971. godine u 28. godini života.

8. Renée Perle (1904–1977) bila je Rumunka, koja se sa 19 godina preselila u Pariz i postala model za Couturier, Doeuillet. Godine 1930, ona je upoznala francuskog fotografa Jacquesa-Henrija Lartiguea šetajući pariškom ulicom. On se na prvi pogled zaljubio u Perle te su započeli strastvenu vezu koja je trajala dvije godine. Veoma lijepa, visoka, elegantna i fotogenična, Renée Perle je postala fotografov omiljeni model i muza njegovih najljepših portreta. Veoma malo se zna o njihovom životu. Renee je umrla 1977. godine nakon duge bolesti.

7. Dora Maar pravim imenom Henriette Theodora Markovitch (Tours, 22. studenoga 1907. – Pariz, 16. srpnja 1985) bila je francuska slikarica, fotograf i pjesnikinja, poznata Picassova muza, koju je portretirao na brojnim portretima tijekom njihove burne ljubavne veze tokom 1930-ih. Pored tog, Dora Maar je poznata po brojnim foto-portretima Pabla Picassa za vrijeme dok je on slikao svoju čuvenu Guernicu. Dora Maar je počela studirati slikarstvo u Parizu 1927, ali se ubrzo prebacila na fotografiju na École de Photographie de la Ville de Paris. U sljedećih nekoliko godina uspjela se etablirati kao vrsni portretist kruga istaknutih nadrealista – André Breton, Man Ray, Paul Eluard... – ali i kao dobra umjetnica vještih fotomontaža, portreta, aktova, pejzaža, modnih i reklamnih fotografija i uličnih scena Pariza, Londona i Barcelone. Sa Picassom se upoznala u sječnju 1936. (u dobi od 29 godina), na terasi kafea Les Deux Magots (Saint-Germain-des-Prés, Pariz) gdje je došla u pratnji pjesnika Paula Eluarda. Dora je svojom ljepotom i izvrsnim španjolskim fascinirala Picassa. Postali su ljubavnici, njihov odnos je potrajao gotovo devet godina. Picasso je izradio brojne portrete tužne Dore (patila jer je bila sterilna) i zvao je svojom privatnom muzom. Nakon njihova razlaza 1945. doživjela je emocionalni slom, nakog kojeg se dugo oporavljala, pišući poeziju i slikajući gotovo apstraktne krajolike južne Francuske, uz povremeni rad na fotografiji.

 

Gala Dali

Salvador Dali and Gala

6. Gala Dali (7. rujna 1894 – lipanj 1982) bila je supruga i muza prvo Paula Eluarda, onda Salvadora Dalíja. Salvador je 1925. sreo svoju muzu, inspiraciju i buduću ženu Galu, Ruskinju i emigrantkinju, koja je od njega bila starija nekih deset godina. Susret sa Galom bio je najvažniji trenutak u njegovom životu. Kada ju je sreo, bila je udata za francuskog pesnika Paula Eluarda, ali je odlučila da ostane sa Dalíjem. Ona je izgledala isto kao i žene koje je Dalí portretisao ili zamišljao. Postala je njegov prijatelj, njegova muza, ljubavnica, njegov model u brojnim umetničkim radovima i njegov poslovni agent. Za njega ona je bila sve, smisao njegovog života. Gala se razvela od muža 1932. godine, a već 1934. Gala i Dali su se venčali i sklopili građanski brak u Parizu, a 1958. venčali su se i u crkvi.

 Jedno jedino biće je dostiglo jedan vid života čija se slika može uporediti sa smirenim savršenstvima renesanse. To biće je Gala, moja žena, koju sam nekim čudom imao sreće da izaberem. Uz njenu pomoć, Dali je postao ugledni slikar u Parizu. Tokom tridesetih godina prošlog veka njegove izložbe su bile najposećenije i u Evropi i u Americi.

5. Patti Smith je američka kantautorica i muza fotografa Roberta Mapplethorpea. Sreli su se 1967. godine. Bili su jako slični, voljeli su iste stvari i imali isti stil. Ona je ubrzo postala njegova inspiracija, te se upravo ona našla na njegovim najljepšim fotografijama rađenim u crno-bijeloj tehnici.

 

Diane Keaton

Diane Keaton and Woody Allen in the film “Annie Hall”

4. Diane Keaton (rođena 5. siječnja 1946. kao Diane Hall), američka filmska glumica, redateljica i producentica. Keaton je karijeru započela u kazalištu, a filmski debi ostvarila 1970. Njezina prva veća uloga bila je u „Kumu” (1972), ali filmovi koji su joj oblikovali karijeru su oni koje je snimila s redateljem Woodyjem Allenom, počevši sa „Zasviraj ponovno, Sam” (1972). Njezina sljedeća dva filma, „Spavač” (1973) i „Ljubav i smrt” (1975), predstavili su je kao komičarku. Njezin četvrti film s Allenom, „Annie Hall” (1977) donio joj je Oscara za najbolju glavnu glumicu. Upravo ona je bila inspiracija za Woodyjev najpriznatiji film „Annie Hall”. Prvi put su se sreli na njezinoj audiciji za brodwaysku produkciju „Zasviraj ponovno, Sam”, ali se nisu upoznali sve do večere nakon ponoćne probe. Allen tvrdi da ga je privukao njezin smisao za humor. Kratko su živjeli zajedno tijekom prikazivanja komada „Zasviraj ponovno, Sam” na Broadwayu, ali je njihova veza postala manje formalna u vrijeme kad se snimala filmska verzija, 1972. Između 1971. i 1993. zajedno su snimili osam filmova. Nakon što je njihova veza završila 1979. ostali su veoma dobri prijatelji.

 

Nora Barnacle

Lucia Joyce, James Joyce

3. Nora Barnacle (ožujak 1884. – 10. travanj 1951) bila je žena i muza pisca Jamesa Joycea. Norin i Jamesov odnos bio je vrlo složen. Imali su različite osobnosti, ukuse i kulturne interese. Sreli su se 16. siječnja i taj dan je dan kada se odvija radnja njegovog romana „Uliks”.U listopadu odlazi sa Jamesom iz Irske, te preko Pariza, Ciriha i Trsta stize u Pulu. Oboje su umrli u Cirihu, James 13. siječnja 1941. godine, a Nora 10. travnja 1951.

 

Anna Karina

Jeans Luc Godard, Anna Karina

2. Anna Karina (22. rujna 1940) francuska je filmska glumica koja je provela većinu svog radnog vijeka u Francuskoj. Ona je poznata kao muza redatelja Jeana-Luca Godarda koji je jedan od pionira francuskog novog vala. Njezine značajne suradnje s Godardom su „The Little Soldier” (1960), „Žena je Žena” (1961), „Vivre SA vie” (1962), i „Alphaville” (1965). Godarda je upoznala sa 17 godina, tada su poceli suradnju, a uskoro i vezu. Vjenčali su se 3. ožujka 1961.godine a razveli četiri godine kasnije.

 

Zelda Sayre Fitzgerald

Zelda Sayre and Francis Scott Fitzgerald

1. Zelda Sayre Fitzgerald (24. srpnja 1900. – 10. ožujka 1948), rođena u Montgomeryju, Alabama, bila je američka novelistkinja, supruga i muza književnika F. Scotta Fitzgeralda. Bila je ikona 1920-ih. Zelda i Scott prvi put su se sreli u srpnju 1918. On joj je govorio o svojim planovima te joj je poslao poglavlje knjige koju je tada pisao. Kasnije je izjavio da mu je upravo Zelda bila inspiracija za lik Rosalind Connage iz knjige „Ova strana raja”. Zelda i Scott su se prvi put sreli na željezničkoj stanici te je on taj susret opisao u romanu „Veliki Gatsby”. Vjenčali su se 3. travnja 1920. godine u New Yorku. Živjeli su zajedno sve do 1932. kada je Zeldi dijagnosticirana šizofrenija. Za vrijeme njenog boravka u bolnici Highland Mental Hospital izbija požar u kojem je ona smrtno stradala 1948. godine.

 

 

Napomena: 
Nijedan deo teksta ne sme biti reprodukovan bez prethodnog odobrenja autora ili redakcije portala. Nećemo objavljivati uvredljive, nepristojne i netolerantne komentare.
Podeli: