Interaktivni muzeji: spoj zabave, umetnosti i nauke

Submitted by kolarski on 31/10/2013 - 19:20

Naslovna

Kada vam sledeći put muzej bude samo dosadna alternativa tokom kišnog dana koji vas je zadesio na putovanju, razmislite ponovo! Muzeji u 21. veku su toliko zanimljivi da ih je šteta zaobilaziti kao velike, dosadne hale, pune nepoznatih slika. Savršeno je normalno što želite da preskočite tu crvenu vrpcu i dodirnete sliku, pipnete ulje, osetite miris drvenog rama... I niste sami! Muzeji iz ovog teksta razumeju svoju publiku, dok eksponati komuniciraju sa posetiocima. Oni spajaju radoznalce i eksponate, u nadi da će kod prvih probuditi skrivenu ljubav prema umetnosti, kulturi i nauci, dok će drugi dobiti pažnju koja im pripada.

Pre nekoliko dana svoja vrata je otvorio renovirani, interaktivni Muzej fudbalskog kluba Liverpul. Kroz istoriju kluba, istoriju najvažnije sporedne stvari na svetu, i dvoranu slavnih igrača, posetioce putem zvučne mape vodi bivši kapiten i legenda Liverpula, Fil Tompson. Muzej, za razliku od mnogih tradicionalnih, poziva posetioce da se fotografišu na svakom koraku, pa se, sem sa mnogobrojnim trofejima kluba, možete fotografisati u kabini za fotografisanje, i izabrati jednu od devet pozadina sa temom Liverpula. Ako sve to nije dovoljno zabavno, uvek možete da pokušate da izvedete virtuelni penal u finalu Evropskog kupa. Muzej predstavlja tačku koju ne treba zaobići kada ste u poseti Liverpulu, čak iako ne pripadate taboru Crvenih.

Liverpul muzej

I dalje smo na ostrvu. Muzej koji ne smete da preskočite, jer je jedan od najboljih interkativnih muzeja na svetu, nalazi se u Londonu. Muzej britanske muzike vas uvlači u avanturu, počevši od ulaznice! Svaki eksponat poseduje senzor pored sebe, i spajajući senzor i ulaznicu pravite svoju muzičku listu, koja ostaje snimljena na sajtu muzeja, dostupna za preslušavanje i za evociranje uspomena iz muzeja. Tri hiljade fotografija, šeststo snimaka, tri hiljade muzičkih spotova definitivno jesu vredni podsećanja kada se vratite kući. Muzej ima četiri celine, i dok u jednoj možete da naučite i snimite koreografiju tipičnu za određenu eru, u drugoj puštate muziku na pravoj DJ opremi, a u trećoj celini ste vi zvezda i snimate muziku u savremenom muzičkom studiju, uz pomoć poznatih muzičara.

Svedoci smo sve veće popularizacije nauke kroz performanse, sajmove i prezentacije, u kojima se nauka približava ljudima, a naročito deci. Muzej Exploratorium u San Francisku je pionir u ovoj oblasti, jer više od 40 godina spaja nauku i umetnost. Muzej je zamisao profesora Frenka Openhajmera, koji je podsticao radoznalost svojih učenika i studenata spajajući njihovu prirodnu radoznalost, umetnost i nauku. Svaka izložba spaja ova tri elementa, u potpunosti zaokupljajući pažnju posetioca. Neke od izložbi posvećene su nauci koja stoji iza muzike, neke objašnjavanju fenomene u urbanoj sredini, kakva je San Francisko (zašto postoji toliko golubova sa jednom nogom, gde odlaze kanalizacione vode...), dok su neke posvećene misiji robota Curiosity na Marsu.

Exploratorium

Iako se može steći utisak da su ovi muzeji uglavnom pravljeni za decu, Interaktivni muzej istorije slika i filmografije u japanskom gradu Kavaguči poziva i odrasle i decu da se, pomoću muzejskih eksponata, okušaju u audio-vizuelnoj produkciji u različitim erama. Sličnog sadržaja, ali kontinent dalje, Muzej pokretnih slika u Njujorku nudi zabavne interaktivne izložbe, prikazuje moderne i klasične filmove, pravi tribine na kojima gostuju poznati iz sveta filma i televizije, inspirišući edukativne programe za mlade i nešto starije. Ako vas izložba o seriji Breaking bad ne uveri da postoje muzeji koji su zabavni, ništa neće!

Muzej pokretnih slika

Ovaj muzej definitivno nije pravljen za decu, iako ih možete dovesti ako ste roditelj slobodnijih shvatanja. Muzej seksa u Njujorku kruna je slobode, koja vlada u ovom gradu kao nigde drugde. Još od osnivanja grada, sredinom 17. veka, Njujork je prvilačio oportuniste, umetnike, kockare, avanturiste, sanjare i, uopšte, sve one slobodarskog duha, koje je gušio duh Evrope. Otvoren seksualni izraz ovog grada pretočen je u ovaj muzej, koji trenutno ima izložbu o seksualnom životu životinja. Izložba ima cilj da pomeri granice razmišljanja o seksualnom životu životinja kao isključivo činu razmnožavanja, a u smeru uživanja mimo čistog nagona. Druga izložba prati visoku digitalizaciju života savremenog čoveka u svakoj oblasti života, pa i u seksu.

Muzej seksa

Muzejima, koji se bore da ostanu na tržištu, nije preostalo ništa drugo sem da svoje sadržaje popularizuju da bi opstali. Neki to rade kao muzej u Japanu, iznajmljujući svoju opremu, dok drugi popularizuju svoje sadržaje i grade moderne građevine koje će, zajedno sa eksponatima, privlačiti publiku. Građani gradića Trento u Italiji nadaju se da će novi, Moderni muzej nauke, koji je otvoren ove godine u njihovom gradu, biti motor pokretač privrednog razvoja celog regiona. Muzej je zamišljen kao muzej budućnosti, koji menja izgled grada, i svojom nazubljenom siluetom povezuje staro, urbano jezgro sa planinskim vencima. Ovaj muzej je mnogo više od muzeja, baš kao i ostali navedeni, on je atrakcija, pokretač, naučni centar, multimedijalno iskustvo i, pored svega toga, muzej. Izložba koja je otvorila novu muzejsku sezonu ilustruje ovo mnoštvo svrha. Izložba o šakama pruža i tumači fascinantan dijalog između nauke i umetnosti, antropologije, psihologije, neurologije i estetike, otkrivajući vezu između šaka i mozga još od početka istorije.

Muzej Trento

Muzejima je danas ostavljeno u amanet mnogo pitanja o kojima moraju da brinu. Oni su vodiči kulturnog života, svetionici nauke i tehnologije, oni moraju da dokazuju napredak, istovremeno konzervirajući najbolje iz prošlosti i čineći ga zanimljivim. Njihove misije su da nas zabave, zamisle, oraspolože, poduče i privuku da istražujemo dalje. Ne zanemarujući uspeh sa kojim se muzeji nose sa savremenim zahtevima, nikako ih ne smemo skrajnuti na svojim mapama putovanja, zarad sebe, ali i zarad održanja ovih oaza znanja.

 

 

Napomena: 
Nijedan deo teksta ne sme biti reprodukovan bez prethodnog odobrenja autora ili redakcije portala. Nećemo objavljivati uvredljive, nepristojne i netolerantne komentare.
Podeli: