Magični svet Vesa Andersona

Submitted by Nina Bovan on 02/08/2013 - 13:38

Wes Anderson

Ukoliko se niste do sad susreli sa imenom i delom Vesa Andersona, sigurno znate ko su Oven Vilson i njegov, nešto manje eksponirani, brat Luk koji su započeli svoje glumačke karijere upravo u prvom Andersonovom filmu. Ves i Oven su se upoznali za vreme svojih univerzitetskih dana u rodnom Teksasu i nedugo potom počeli da rade na scenariju onoga što će kasnije postati Andersonov prvenac, film Bottle Rocket.

Film nije postigao nikakav zapaženiji uspeh, ali predstavlja početak Vesove karijere i njegove dugogodišnje saradnje sa Ovenom Vilsonom. Kada Ovenu dosadi snimanje holivudskih blokbastera, uvek ima spremnu ulogu u filmu starog prijatelja.

Sledeći Vesov film Rushmore je bolje prošao i to je početak saradnje sa Bilom Marejom (koji se pojavljuje u svakom narednom Vesovom filmu) i Džejsonom Švarcmanom. Anderson je, inače, poznat po repriziranju proverenih glumaca, što je možda jedan od mnogobrojnih razloga njegovog uspeha. (Ako ste mislili da su Tim Barton i Džoni Dep nepodnošljivi, ništa još niste videli.)

Sledeći film, The Royal Tenenbaums, nominovan je za Oskara za najbolji scenario 2001. i predstavlja jedan od Vesovih najuspešnijih filmova. Ova tragikomična drama sa suvim humorom, kratkim dijalozima i jedinstvenim likovima se ne može svakom svideti, kao uostalom i drugi Andersonovi filmovi koji se bave sličnim temama (nesuglasice i nerazumevanje unutar porodica i neuklapanje u okolinu).

Wes Anderson - Opus

Nakon ovog uspeha, sledi The Life Aquatic with Steve Zissou, koji je ostavio bioskopsku publiku i kritičare pomalo razočaranim, iako su Marej i ekipa briljirali. U međuvremenu, bavio se produciranjem filma Noe Baumbaha, The Squid and the Whale, koji u nekim aspektima podseća na Vesov stil. Nedugo zatim, Anderson popravlja svoj ugled režisera i pisca scenarija fantastičnim The Darjeeling Limited, kome prethodi kratki Hotel Chevalier. Oven Vilson, Džejson Švarcman i Adrijen Brodi imaju odličnu hemiju na platnu i potvrđuju svoje zasluženo zvanje glumaca.

Sledeću oskarovsku nominaciju Ves stiče filmom Fantastic Mr. Fox, zanimljivim projektom rađenim u stop-motion tehnici. Film je adaptacija istoimene knjige Roalda Dala i možda jedini Vesov film koji bi se svideo mlađoj populaciji, iako obiluje tipičnim Andersonovskim humorom.

Kanski filmski festival 2012. otvara dugoočekivani Moonrise Kingdom, koji predstavlja kako Vesovo najbolje delo, tako i beleži najveći uspeh kod publike. Sa tipičnom paletom zagasitih toplih boja, okom i za najsitnije detalje, pažljivo odabranom glumačkom ekipom i neobičnom pričom, Anderson je stvorio pravo malo filmsko remek-delo. Da li će Moonrise Kingdom ostati u senci narednog Vesovog filma, ostaje nam da vidimo sledeće godine, kada će svetlost bioskopskih sala ugledati The Grand Budapest Hotel, koji sa besprekornom glumačkom ekipom obećava mnogo.

Klasični britanski rok i pesme folk žanra su sastavni deo Vesovih filmova, kao i sveprisutna paleta crvene, žute i zelene boje. Pažljiv odabir predmeta, odeće, obuće i boja je pola filma. Anderson snima filmove za određenu publiku i ako se odlučite da pogledate neko njegovo ostvarenje i ne budete ga najbolje razumeli, bez mnogo brige i mozganja, produžite dalje u potrazi za svojim omiljenim režiserom. Jer gledanje filmova predstavlja uživanje.

Pogledajte i prvu (nadam se ne i jedinu) reklamu koju je Anderson snimio u saradnji sa Romanom Kopolom za Pradin parfem Candy:

 

Napomena: 
Nijedan deo teksta ne sme biti reprodukovan bez prethodnog odobrenja autora ili redakcije portala. Nećemo objavljivati uvredljive, nepristojne i netolerantne komentare.
Podeli: