Zaboravljeni sportisti - Juan Pablo Montoya

Submitted by Ilija Stokić on 23/01/2013 - 13:48

montMontoya je rođen u Bogoti, u Kolumbiji, ne toliko davne 1975. godine,  gde je od oca nasledio ljubav prema brzini i četvorotočkašima. Na njegovu sreću mogao je da se posveti svojoj ljubavi, jer Kolumbija poseduje staze za auto trke, i tako započinje prve korake 1981. godine  u dečijem kartingu. Međutim, ni titula u dečijoj klasi, pa kasnije u juniorskoj nacionalnoj klasi, pa čak ni titula prvaka Sveta koju je i odbranio, nisu ga zadovoljavale. Znao je da mora i da hoće da postane vozač najbržeg cirkusa na planeti Zemlji. Zato radi na svojoj vožnji što kruniše nastupom u Formuli Renault 1993. godine, inače prvi ozbiljan korak ka ostvarenju sna. Kasnije dolazi na još vece iskušenje u Formuli 3000, koja predstavlja predvorje Formule 1.

Godine 1997. postaje test vozač BMW Williams tima u Formuli 1, nadomak je cilja, ali je na konačno ostvarenje sna čekao četiri godine. Na kraju je 2001. godine  postao drugi vozač ovog trkačkog giganta. Tog trenutka kreće da pravi ozbiljnu karijeru, kao debitant ostvaruje tri pol pozicije i jedno  prvo mesto, i to ni manje ni više nego na najpoznatijoj stazi, čuvenoj Monci. Te godine je zauzeo šesto mesto u generalnom plasmanu i pokazao da poseduje umeće za veće domete. Sledeće godine zauzima sedam pol pozicija i sedam podijuma, međutim ni jedna pobeda, što je dovoljno za treće mesto na kraju sezone.

Tokom 2003. godine je takođe završio na trećem mestu generalnog plasmana, ali je ovog puta bio devet puta na podijumu i dva puta ispijao pobednički šampanjac. Onda sledi malo opadanje forme i tako 2004. godine završava na petom mestu i sa samo jednom pobedom u toj sezoni. Očigledno nešto nije štimalo u ekipi ili je možda jednostavno prerastao mogućnosti svog tima, i zato prelazi u legendarni šampionski tim McLaren Mercedes. Svi su željno isčekivali napad na titulu i još bolje rezultate, ali tada se desilo ono što razdvaja legende od ostalih kvalitetnih vozača, loša sezona u 2005-oj godini. Tada sezonu završava kao četvrti sa tri pobede, i uz dosta pehova. Ipak se nešto najlepše desilo u njegovom životu, što je anuliralo njegove neispunjene ambicije te godine, dobio je sina Sebastiana. Sledeće 2006. biva još gore. Posle deset trka katastrofalan bilans sa čak pet odustajanja. Na kraju jedne trke u kojoj se na samom startu sudario sa Raikkonen-om najavljuje opraštanje od Formule 1 i prelazak u NASCAR šampionat, ali samo nekoliko dana posle te objave sporazumno raskida ugovor sa svojim timom i zauvek napušta najbrži cirkus. Iza njega je ostao veliki uspeh i jos veća neispunjena očekivanja.

           

            Statistika u Formuli 1:   -Broj voženih trka: 95

                                                 -Broj završenih trka: 63

                                                 -Broj podijuma: 30

                                                 -Broj pobeda: 7

                                                 -Broj pol pozicija: 13

 

mont2

 

 

Napomena: 
Nijedan deo materijala ne sme biti reprodukovan bez prethodnog odobrenja autora ili redakcije portala. Nećemo objavljivati uvredljive, nepristojne i netolerantne komentare.
Podeli: