Project Tosh - „To ti je što ti je“

Submitted by Dragana Danicic on 22/03/2014 - 13:02

Project Tosh

U avgustu 2009, Tomislav Rančić i Igor Jovanović, u kućnom studiju zajedničkog prijatelja Baneta Lalića (MVP), snimaju instrumental za prvu pesmu „Pitaš me“. Nedugo nakon toga, u lokalni studio Resnička laboratorija zvuka kod Damjana Pavlice dovode Nenada Petrovića (bivše Mušterije) radi snimanja vokala. Time nastaje nešto što će se kasnije prerasti u Project Tosh.

Kasnije Igor završava miks. Ubrzo se formira prva postava benda i u zgradi BIGZ-a počinju probe, u studiju benda SARS. Prvu postavu su činili Goran Krstović (bubnjevi), Bojan Čop (gitara), Stefan Tarana (bas), Tomislav Rančić (gitara) i Igor Jovanović (klavijature). Do 2011. bend se povremeno okupljao na probama, a iste godine su snimljene i dve pesme. Zbog nepostojanja stalnog pevača, u goste su pozvani Dragan Prošić Proja (Fuzzbox) i Đorđe Miljenović Skywikluh (Bad copy) za pesmu „Nespremni za kraj“, kao i Žarko Kovačević (SARS) za pesmu „Mislim na tebe“. Muzički gost u pesmama bio je i Ivan Zoranović Kiza koji je svirao gitaru, a Đorđe Miljenović se potpisuje kao producent pesama.

S obzirom na različite energije kojima su gosti doprineli, bend smelo odlučuje da ostatak albuma snimi upravo po ovom principu – svaka pesma, drugi pevač. U martu 2012. Project Tosh dobija poziv da bude muzički gost modne kuće St. George, u okviru beogradskog Fashion week festivala koji se održavao u Kombank areni. St. George kasnije postaje prijatelj benda i do samog kraja pomaže u realizaciji prvog albuma. Bend izvodi tri numere, a ekipi se pridružuje i Inspektor Blaža. Snimanja se odvijaju u studiju Željka Veljkovića, kasnije i producenta albuma, i u studiju Visoke škole elektrotehnike i računarstva, kod profesora Dragana Novkovića.

„Ideja da se u pesmama pojavljuju gostujući pevači upotpunjena je idejom o gostovanju i drugih muzičara. Tako su se projektu pridružili i Vicko Milatović, Vidoja Božinović Džindžer, Nikola Zorić (Riblja čorba), Igor Jovčić (Radijacija), Petar Milanović, Nenad Đorđević (SARS), Dušan Petrović (Eyesburn), Vojin Perišić (Witch1), Miloš Bosnić (Čubura session), Aleksandar Jovanović Šljuka (Serbian Jazz Bre), Mlađen Petković, Sanela Adili itd. Pored pomenutih muzičara, pevači koji su se pridružili projektu su Bora Đorđjević (Riblja čorba), Ivan Đerković Đera (bivši Kraljevski Apartman), Aleksandar Crnatović Caki (Radijacija) i Milan Savić. Posebnu čast nam predstavlja činjenica da su svi pozvani gosti sa zadovoljstvom prihvatili naš poziv. Paralelno sa završetkom studijskog rada, bend formira drugu postavu, pridruživanjem Nemanje Mihajlovića (vokal), Nikole Rabrenovića (gitara), Velibora Brašića (bas) i Dragana Karajlovića (bubnjevi). Vicko Milatović, čovek koji ujedno pruža i najveću podršku u realizaciji albuma, povezuje nas sa izdavačkom kućom Fidbox, koja se odlučuje da stane iza prvog izdanja“, kaže Nemanja Mihajlović.

25. maja 2011, Project Tosh ima prvu zvaničnu svirku, i u Domu omladine otvara festival Fairshare. Kao gostujući pevač, prvi put se sa njima pojavio Srđan Jeremić (Prorock), koji je kasnije snimio studijsku numeru „Beograd noću“.

„Moj lični utisak je da je to projekat sastavljen od sjajnih muzičara, a pre svega ljudi, koji su uložili svoje vreme u nešto zašta ne očekuju ništa zauzvrat, već samo jedno lepo iskustvo, druženje i neku uspomenu. Mada, ko zna... Album je, po mom mišljenju, jako kvalitetan za uslove koje smo imali (mislim na finansijsku pomoć). Više nego dobra produkcija, pesme simpatične i lake za slušanje (možda nisu sve po mom ukusu, ali nisu ni šund), jedna jako lepa, prava rok priča i zvuk nekih sedamdesetih, osamdesetih, sa tri-četiri akorda, bez preteranih solaža, sa konkretnom formom. Da se to ne događa u Srbiji, već u nekoj jačoj zapadnoj zemlji, album bi sigurno bio na top-listama, ali šta ćeš, ovde ni jači i kvalitetniji bendovi ne mogu da se probiju“, kaže Srđan.

Krajem 2011, bend napuštaju Bojan, Stefan i Goran. Igor i Toša nastavljaju studijski rad. U decembru 2013, u Domu omladine se organizuje dugo čekana promocija albuma pod nazivom „To ti je što ti je“ koji je izazvao interesovanje koje je daleko prevazišlo očekivanja članova benda. Album se može besplatno preuzeti sa zvaničnog sajta benda www.project-tosh.com.

Nemanju smo pitali u čemu je tajna tako pozitivne atmosfere koja se oseća u njihovoj muzici.

„Pa, šta znam, super ekipa, dobri muzičari, dobra rakija, pošto Toša peče do jaja rakiju“, a zatim na moje pitanje da li je siguran da želi da napišem kako je rakija ta koja je „odgovorna“ za njihovu kreativnost, odgovara s osmehom: „Ako, ako, piši istinu. Na svaku probu ponese flašu koju popijemo.“

Svakako da rakija connecting people nije njihov moto, ali dobra autorska muzika je ono što spasava našu muzičku scenu od propadanja, čemu su oni svojim projektom dali veliki doprinos.

 

 

Napomena: 
Nijedan deo teksta ne sme biti reprodukovan bez prethodnog odobrenja autora ili redakcije portala. Nećemo objavljivati uvredljive, nepristojne i netolerantne komentare.
Podeli: