Black Mirror (2011)

Submitted by Nataša Đuričić on 30/11/2013 - 13:17

1 Black Mirror (2011)

Black Mirror je britanski dramski serijal, čiji je scenario napisao Čarli Bruker. Iako serija ima samo dve sezone (po tri epizode u svakoj), glumačka ekipa nikad nije ista, tematika se takođe menja, a i postavka  je drugačija u svakoj epizodi. Na taj način imamo ukupno šest različitih priča, a sve njih povezuje ista nit – tehnologija. Svaka epizoda nam daje uvid u to kako tehnologija utiče na naše živote, odnosno, kako bi mogla da utiče u ne tako dalekoj budućnosti. Junaci ove serije uživaju u svemu što donosi tehnološki napredak, ali kako se bližimo kraju svake priče poenta izbija na površinu.

2 Black Mirror (2011)

U prvoj epizodi, koja nosi naziv The National Anthem, premijer dobija neobičan zahtev. Naime, da bi pustili kidnapovanu princezu Suzanu, premijer mora da ima seksualni odnos sa svinjom, i to na nacionalnoj televiziji. Sve ovo je, naravno, ispraćeno na društvenim mrežama, a kako one mogu da odrede dalji tok života pojednicu, u ovom slučaju premijeru, videćete ako pogledate ovu epizodu.

3 Black Mirror (2011)

Fifteen Million Merits je druga epizoda, koja je svojevrsna satira o šou-programima. Na sarkastičan način je prikazana ljudska potreba za ponižavanjem osoba koje su na neki način bolje od nas, ali i ljudska taština, koja ne može biti zadovoljena. Šta, zapravo, šou-biznis napravi od normalnih i običnih ljudi, saznaćete ovde.

4 Black Mirror (2011)

Za treću epizodu mogu slobodno da kažem da je jedna od najboljih, a čini se da tako misli i Robert Dauni Džunior, naime, on je želeo da u svojoj produkciji snimi film po ovoj epizodi. Epizoda nosi naziv The Entire History of You. Da li biste želeli da možete  u svakom trenutku da „premotate” svoje sećanje i popunite „crne rupe”? Zvuči primamljivo, ali kako to biva, ponekad je bolje da nešto ne znate, nego da morate da nosite teret istine na svojim leđima. Iako sam ja zagovaralac istine i samo istine, posle ove epizode, duboko sam se zamislila i zapitala da li je istina ono što uvek moramo da kažemo, a neko mora da čuje, iako to možda kasnije može imati negativne posledice po sve.

5 Black Mirror (2011)

Druga sezona počinje epizodom Be Right Back. Nositi se sa smrću nama drage osobe nije nimalo lako, ali šta ako vam se pruži mogućnost da je „oživite” kroz njene postove na svim društvenim mrežama? Da li biste se poslužili ovim softverom, koji sakuplja sve ono što je preminula osoba postavljala na internetu? On čak može i da priča sa vama ako to želite, na vama je samo da podelite sa softverom video-snimke na kojima se nalazi preminula osoba. A šta ako postoji šansa i da bukvalno oživite tog nekog? Dobro razmislite.

6 Black Mirror (2011)

White Bear je prilično zastrašujuća epizoda. Sve funkcionše po principu Velikog brata, gde je u centru pažnje ženska osoba, koja preživljava istu torturu svakog dana, a da toga nije svesna. Svi učestvuju u njenom mučenju tako što neprestano fotografišu i snimaju njene pokušaje da pobegne od zlostavljanja. Čak od „nadređenih” dobijaju instrukcije da to što češće rade, a „nadređeni” ubeđuju učesnike da je njihovo zadovoljstvo, dok to čine, najvažnije.

7 Black Mirror (2011)

Poslednja epizoda ovog serijala je The Waldo Moment. Valdo je plavi medvedić, koji je animacija, prvenstveno, stvorena za decu. On kasnije postaje deo šoua koji ima ogromnu gledanost, da bi se na kraju kandidovao na izborima koji se održavaju u Stenfordu. Na taj način, autor ove serije želi da nam pokaže koliko je danas sve obesmišljeno, a to kulminira kada ljudi Valdovo kandidovanje shvate ozbiljno i on osvoji drugo mesto na izborima. Gde nas demokratija vodi?

Toplo vam preporučujem da pogledate ovu seriju, ako ni zbog čega drugog, onda zato što će vas ostaviti zapitanim. A to je ono što umetnička dela treba da postignu, ili barem da teže tome.

 

 

Napomena: 
Nijedan deo teksta ne sme biti reprodukovan bez prethodnog odobrenja autora ili redakcije portala. Nećemo objavljivati uvredljive, nepristojne i netolerantne komentare.
Podeli: