Интервју са председником рагби клуба Раднички из Београда

Submitted by Владимир Орбовић on 11/03/2013 - 13:54

rad

Данас причамо са председником рагби лига клубa Раднички из Београда, Слободаном Манком. То је нови – стари клуб који ће се ове године такмичити у Другој лиги – Север.

 

1. Од које године се бавиш рагбијем?

Рагбијем као рагбијем сам почео да се бавим још 2003. године, када ме је мој дугогодишњи друг Војислав Керановић, прво позвао напоље да вежбамо обарање, а одмах затим сам отишао и на свој први рагби тренинг и заљубио се у овај спорт. Прво сам почео да тренирам и играм рагби унију (рагби 15) у РК Победник. Тренирао сам неких годину и по дана, па сам због болести морао да престанем. Тек кад сам почео да студирам на Факултету организационих наука (ФОН), дошао сам у контакт и са рагби лигом (рагби 13 спортом), и то на позив Горана Јанкулоског и Душана Вирца, почео сам да играм за Факултет политичких наука, а годину дана касније са њима сам оформио екипу и на ФОН-у.

 

2. Од које године постоји РЛК Раднички? Tj. Кажи нам нешто мало о историји клуба?  

РЛК Раднички је основан давне 1953. године, све је почело тако што су Французи дошли да промовишу рагби лига спорт у тадашњој СФРЈ. Неколико ученика СТШ „Никола Тесла“ је гледало меч између Француске студентске репрезентације и екипе регије Прованс у Француској, одмах су се заинтересовали за овај за њих до тада непознати спорт и на челу са Будимиром Томановићем, познатијем као Тамба, отишли и обратили се тадашњем свом професору фискултуре Мићи Живадиновићу, који их је и упутио на врата СД Раднички. Један од разлога за то је био, јер средње школе нису могле да оснивају спортске клубове, него само спортске секције. Убрзо затим се оснива и сам клуб, добија се у почетку 1 термин на фудбалском терену ФК Раднички, ал' убрзо су се Теслаши изборили за 3 термина. У почетку нису постојале свлачионице, ал' се и то релативно брзо променило. У замену за коришћење терена и услуга економа ФК Раднички, ученици су се бринули о одржавању ел. инсталацијама и сличним оправкама.

РЛК Раднички је уједно и освајач првог Купа ЈНА 21 децембра 1954. године. Победама над Партизаном 2, Јединством из Панчева у полуфиналу (11-4) и Партизаном у финалу (11-7), дошао је до свог првог трофеја, који је био изложен у витринама СТШ „Никола Тесла“, ал' му се нажалост заметнуо траг.

Освајачи Купа ЈНА су били: Будимир Тамба Томановић (капитен), Илија Мајсторовић, Лазар Главан, Јовановић, Петар Поповић, Милорад Павловић, Стеван Пузић, Миодраг Томић, Славко Симић, Милован Јевђевић, Томислав Драгићевић, Петар Марјановић, Стеван Симић, Милош Предић, Улемек, Иван Мазник, Ђорђе Јовичић, Живко Стефановић, Авдо Ходовић, Михајло Мацко, Драгољуб Тројановић и Јован Бјелановић.

РЛК Раднички престаје да постоји током периода 1959/'60 година, због проблема око терена и слично. Тада већи део екипе прелази у екипу РЛК ЈРБ (Југословенско речно бродарство) Бродарац, који је тада имао ЈРБ као спонзора. Године 1964. године под притиском власти сви клубови су морали да пређу у ривалски код (рагби унију / 15). Тако и нестаје рагби лига са ових простора све до реактивирања 2001. године.

РЛК Раднички је реоснован у децембру 2011. године од стране моје маленкости уз велику помоћ људи из федерације, Јована Вујошевића (генсек Фед. Србије) и Радослава Новаковића (пред. Фед. Београда).

 

3. Какви су планови клуба?

Ове 2013. године много тога очекује РЛК Раднички. Наступићемо у Другој лиги Север и у Купу Србије. Предстоји нам улазак у Спортско Друштво Раднички, већ смо обавили прве разговоре, са генералним секретаром Мирољубом Дамјановићем, и незванично су нас већ примили у друштво. Предстоје нам техникалије и један већи административни посао. Такође у руковођењу клуба ће нам се придружити неки од ветерана овог спорта, попут Будимира Тамбе Томановића и Благоја Стоиљковића. Што ће много значити за клуб.

Себи смо поставили високе циљеве, освајање првог места у Другој лиги, освајање Штита, дефинитиван и званичан улазак у СД Раднички и рад на инфрастукурним и осталим средствима. Такође су у плану и проширења у виду броја полазника рагби академије.

 

4.  Каква је сарадња са РЛК Црвена Звезда?

Сарадња је на изузетно високом нивоу, и за сад смо веома задовољни на тој сарадњи.

У почетку је за Раднички било веома тешко, ал' кренули смо од јуниорског погона. Након неколико месеци исцрпног рада, направили смо јуниорску екипу. Тај добар рад су препознали људи из РЛК Црвена Звезда, на челу са Жељком Делићем. Понудили су нам понуду коју нисмо могли да одбијемо. И тако је направљена симбиоза ова два клуба, која је настала негде у мају 2012. године. Нама су били потребни инфраструктура, средства и сениорски кадар, а њима је требао неко да води њихову рагби и академију и да им направи јуниорску екипу.

Управо људи из РЛК Црвена Звезда, ту мислим на Жељка Делића и Марка Пуллена, су и најзаслужнији за пријем у СД Раднички. Наравно не треба занемарити ни допринос Будимира Томановића и Благоја Стоиљковића. Иначе Тамбина подршка као првог капитена Радничког и једног од оснивача истог, нам много значи.

 

5. На ком ће стадиону играти РЛК Раднички?

Највероватније ћемо играти на СЦ Инге, на Звездари. Постоји могућност коришћења терена ФК Раднички на Новом Београду, ал' за сад је све то на дугом штапу. Тако да ћемо највероватније играти на Ингету.

 

6. Да ли сте примљени у Спортско друштво Раднички?

Већ сам одговорио на ово, неформално јесмо. Имамо усмену потврду генералног секретара Мирољуба Дамјановића. Ипак пре званичног пријема мораћемо да одрадимо неке административне послове и промене у клубу, како би се усагласили са СД Раднички и испунили основне услове за званични пријем у СД. Очекујемо да ће нас примити званично негде у мају месецу ове године, отприлике.

 

7. Какве ће користи имати клуб од тога?

Пре свега престиж који доноси име СД Раднички. То ће нам дати већи легитимитет, бољу позицију у пословним преговорима, исто тако СД Раднички поседује одређену инфраструктуру коју можемо да користимо (сала, теретана, итд.), као и услуге (превоз, рачуноводствене услуге, итд.). Такође и терен ФК Раднички долази као опција, ал' то сигурно неће моћи одмах и неће бити тек тако олако дато на коришћење. Отом-потом, још увек нисмо званични члан СД Раднички, тако да ћемо више знати кад се све то и озваничи.

 

8. Да ли РЛК Раднички има свој сајт?

Тренутно немамо свој сајт, користимо фејсбук страницу, а има нас и на твитеру. Тачније повезали смо фејсбук страницу и твитер налог, тако да све што објавимо на фејсбук страни излази и на твитеру. Што се самог сајта тиче имамо га у плану, ал' тренутно имамо превише посла, а такође и преча посла којим се морамо позабавити.


ФБ страна: http://www.facebook.com/RFLC.Radnicki.BG?ref=hl
Твитер: https://twitter.com/RLKRadnickiBG (@RLKRadnickiBG)

 

9. Да ли су у плану неке утакмице са клубовима из Мађарске и Грчке?

Међународне пријатељске утакмице тренутно нису у плану, мада то не мора ништа да значи. То се лако да променити у току пар дана. У сваком случају мислим да нам треба још времена да екипа се стабилизује и добије на континуитету, исто тако потребно нам је и да се финансијски консолидујемо, тек онда можемо да имамо нека амбициознија гостовања у иностранству. Тренутно је вероватнија варијанта да ми неког дочекамо овде из иностранства, није у плану ал' та опција није ни искључена.

 

10. И последње питање, две прогнозе. Ко ће освојити Прву а ко Другу лигу?

То је бар лако, Црвена Звезда осваја Прву лигу и Куп, а Раднички другу лигу и Штит. 

 

 

Napomena: 
Nijedan deo teksta ne sme biti reprodukovan bez prethodnog odobrenja autora ili redakcije portala. Nećemo objavljivati uvredljive, nepristojne i netolerantne komentare.
Podeli: