Kada devojka „praši” bubnjeve: Nađa Milosavljević

Submitted by Dragana Danicic on 15/10/2014 - 12:51

3 Kada devojka „praši” bubnjeve: Nađa Milosavljević

O Nađi Milosavljević smo već smo pisali upoznajući vas sa bendom BuzZz. U međuvremenu, Nađa je nastavila da niže muzičke uspehe, kao bubnjar. Ove godine je učestvovala u manifestaciji Croatia Drum Camp, rame uz rame sa mnogim svetskim bubnjarima poput Tomasa Langa. U takmičenju koje je kamp organizovao, osvojila je prvo mesto i stipendiju na londonskom institutu za muziku. Svoje utiske i atmosferu iz kampa podelila je i sa nama.

„Bubnjeve sviram od četrnaeste godine. Na internetu sam videla stranicu o bubnjarskom kampu. Croatia Drum Camp je jedan prestižni kamp za bubnjeve i perkusije u našem delu Evrope, a možda čak i jedini. Održava se već osmu godinu zaredom, u malom mestu Grožnjan u Istri. Razmišljajući o prijemnom i spremanju za fakultet, nisam se mnogo zainteresovala za kamp, ali me je moj dobar drug i kolega Stefan Biljanovski uspešno ubedio da se prijavimo i zajedno odemo tamo. Otišli smo veoma ushićeni i u nadi da ćemo naučiti nešto više o svom instrumentu i upoznati nove ljude iz različitih krajeva.

2 Kada devojka „praši” bubnjeve: Nađa Milosavljević

Predavači na ovogodišnjem kampu su bili: Tomas Lang (naučno dokazano najbolji bubnjar sveta) koji je svirao sa Kajli Minog, Robijem Vilijamsom, grupama Falco, StOrk… Džerald Hejvard (najbolji gospel i arenbi bubnjar) koji je svirao sa Bijons, Meri Džej Blajdž, Krisom Braunom, Majklom Džeksonom… Pjer Foski (najbolji italijanski džez i fanki bubnjar) koji je svirao sa Lorencom Đovanotijem, Laurom Pauzini… Džastin Skot (profesor bubnjeva na prestižnom fakultetu u Londonu – The Institute of Contemporary Music Performance), a bez čoveka koga ću sledećeg imenovati ne bih upoznala mnogo dobre ljude i dobila velike prilike i ponude koje se u životu dobijaju možda samo jednom. On je Petar Ćurić, direktor i organizator Hrvatskog bubnjarskog kampa. Moram da pomenem i dva neverovatna asistenta – Rudija Marijanija i Gorana Gogija Glavača bez kojih ne bismo imali tako pozitivnu atmosferu.”

Kamp je trajao osam dana, svaki dan po dve bubnjarske radionice i jedno predavanje o muzičkom biznisu, a uveče druženje studenata i predavača. „Druženje je trajalo do kasno u noć, a nimalo nam nije smetalo to što moramo da se budimo u sedam ili osam ujutru, pošto smo znali da je svako predavanje zanimljivo i uzbudljivo”, kaže Nađa kroz osmeh.

1 Kada devojka „praši” bubnjeve: Nađa Milosavljević

Ono što joj je promenilo život dogodilo se na takičenju koje organizuje kamp. „Kamp organizuje svake godine neku vrstu takmičenja sa raznim nagradama, a ove godine je to bila stipendija na londonskom institutu za muziku (The Institute of Contemporary Music Performance). Svi studenti su se prijavili za takmičenje; neki, mislim, u nadi da će osvojiti neko od mesta, a neki zabave radi, kao što sam to ja učinila. U žiriju su bili, naravno, svi predavači, i oni su jednoglasno izabrali pobednika. Studenti su za svoj nastup imali mogućnost da biraju između koncepata playalong (pesma koja ide u pozadini), drum solo ili groove (razni ritmovi). Ja sam izabrala playalong, pesmu Resta in Ascolto svoje omiljene italijanske pevačice Laure Pauzini. Ono što je bilo najzanimljivije, a meni u tom trenutku nije bilo svejedno, jeste to što je u žiriju bio Pjer Foski, bubnjar koji je originalno snimio tu pesmu za njen album. Čestitao mi je sa velikim osmehom. Bila sam presrećna, samo kada sam od njega čula ’Bravo!’ Nisam očekivala da ću ih tako oduševiti. Dva dana kasnije stižu rezultati i nagrade za sve studente. Posle dva sata deljenja nagrada od raznih bubnjarskih sponzora (Paiste, Meinl, Zildjian, Roland…) stigao je i taj trenutak da se objavi pobednik. Treće mesto su podelila dva izuzetna momka, drugo mesto je osvojila devojka sa najboljim groove nastupom. Na kraju stižu do prvog mesta, direktor Petar Ćurić uzima veliki beli papir i glasno izgovara moje ime. Bila sam u šoku sve dok nisam stigla u Beograd!”

Za nekoliko meseci će Nađa otputovati u London, i na dvoipomesečnim predavanjima usavršavati bubnjeve, a dobila je i mnoge poslovne ponude za Ameriku. „Ja sam i više nego zahvalna ovom kampu, direktoru, predavačima i ljudima koje sam upoznala, pre svega Stefanu koji me ubedio da dođem u Grožnjan u Croatia Drum Camp. Hvala vam!”

Nađi želimo mnogo uspeha u daljem radu i promovisanju mladih talenata naše zemlje, a vama preporučujemo da se oprobate u nečemu sličnom, u vašem domenu, jer nikada ne znate kada bi se i kako snovi mogli ostvariti.

 

 

Napomena: 
Nijedan deo teksta ne sme biti reprodukovan bez prethodnog odobrenja autora ili redakcije portala. Nećemo objavljivati uvredljive, nepristojne i netolerantne komentare.
Podeli: