„Nemam da platim i neću da platim” 12. septembra: Otvaranje nove sezone teatra „Le Studio”

Submitted by Dragana Danicic on 11/09/2014 - 13:39

1 Nemam da platim i neću da platim

U petak 12.9.2014. u 20h u teatru Le Studio na repertoaru je politička komedija „Nemam da platim i neću da platim”.

„Nemam da platim i neću da platim” jeste predstava nastala iz potrebe pozorišnih umetnika da se kod publike isprovocira kritičko mišljenje o realnosti koja nas okružuje. Predstava govori o Srbiji. Danas. Govori o poziciji svakog od nas i o političkoj sredini u kojoj živimo. Ova komedija navodi publiku da se smeje sebi i svojoj bedi, svom osećaju nemoći, arogantnosti političara, pohlepi najbogatijih. Govori o dilemi da li postoji momenat kada zaista smemo da odustanemo od borbe i pomirimo se sa tim da nade nema.

Tekst komada je napisao italijanski pisac Dario Fo, sedamdesetih godina prošlog veka. Dva događaja su navela mladu trupu „Kroz prozor fabrika” da ovaj komad postave u savremeni srpski kontekst.

„Pre svega, to što sam nakon putovanja u inostranstvo konstatovao da je cena hrane u prodavnicama u Srbiji mnogo veća nego bilo gde u Evropi, dok je kupovna moć među najmanjima. A drugo – odluka Vlade Srbije od prošle jeseni da poveća PDV (koji plaćaju svi, čak i najsiromašniji), umesto da uvede porez na bogatstvo. Ove dve pojave imaju isti koren: odluku da se sačuvaju interesi najbogatijih i da se pojača pritisak na već osiromašeno stanovništvo. Jedna Vlada smenjuje drugu, ali se nastavlja sa istom logikom. Šta je nama činiti? Malo toga. Ostaju nam naš umor, naša iscrpljenost, naše nepoverenje i mnogo gorčine. Mnogi od nas su bili na ulici 5. oktobra, ili bi bili da su imali dovoljno godina. Šta se od tada dogodilo? Šta je ostalo od naše nade u promene? Samo utisak da se političko delovanje svodi na ubacivanje glasačkog listića u kutiju da bi se služilo interesima klanova. Reakcija svih nas je onda povlačenje u sebe, kao što se puž povlači u svoju kućicu. Bavimo se samo svoim ličnim sitnim interesima, moleći boga da nađemo posao sledeće godine, da napustimo porodični dom pre nego što napunimo 45 godina, da naša deca mogu da studiraju u inostranstvu, da Nole pobedi Nadala”, kažu članovi teatra Le Studio.

2 Nemam da platim i neću da platim

STVARANJE NOVOG ŽANRA: POZORIŠNA GERILA

„Nemam da platim i neću da platim” na neki način je predstava-manifest jednog novog žanra – pozorišne gerile. Taj pristup se razlikuje od institucionalnog teatra kao što se gerila razlikuje od stacionarnog rata. Pozorišna gerila je pre svega angažovano pozorište, živo, intelektualno pokretno. Ono od svojih ograničenih finansijskih sredstava pravi prednost. Umesto sjaja kostima i scenografske prenatrpanosti, nudi entuzijazam i ubedljivost svojih glumaca. U takvim uslovima je mlada profesionalna trupa „Kroz prozor fabrika” otvorila svoje pozorište Le Studio.

„Upozoravamo vas: neudobno ćete sedeti, nećete imati prilike da paradirate u bundama, ali ćete doživeti nezaboravnu pozorišnu emociju. I vraćaćete se...” kaže njihov predstavnik za odnose sa javnošću Dragan Milošević. 

Cena karte za ovu predstavu je 600 din. Karte se sa popustom prodaju po ceni od 500 din. za unapred rezervisane karte (do dan pred izvođenje) i 300 din. za studente, nezaposlene i penzionere. U pozorištu ima samo 40 mesta, pa vam preporučujemo da karte rezervišete unapred!

 

Režija: Jean-Baptiste Demarigny
Glume: Ana Jovanović, Mirko Jokić, Stevan Stančevič, Ivana Ilić, Ivan Simić, Dragan Milošević
Scenografija, video: Sanja Maljković
Adaptacija teksta: Ivana Stepanović, Sanja Maljković i Jean-Baptiste Demarigny
Muzika: Nenad Marić (Kralj Čačka)
Grafički dizajn: Sanja Karić

Informacije i rezervacije:
+381 64 187 17 31, lestudio.kpf@gmail.co

 

 

Napomena: 
Nijedan deo teksta ne sme biti reprodukovan bez prethodnog odobrenja autora ili redakcije portala. Nećemo objavljivati uvredljive, nepristojne i netolerantne komentare.
Podeli: