Utakmica koja se čekala tri godine

Submitted by Predrag Babić on 13/02/2015 - 18:05

1_ Old Firm

Naslov ovog teksta bi možda sugerisao da se ovdje radi o nekoj utakmici Lige šampiona, Afričkog kupa nacija ili možda NBA lige. Ne, ovaj članak nije o tome, a nije čak ni o NFL Superbolu, finalu američkog fudbala između Sijetla i Nju Inglanda. Na tu utakmicu se čekalo godinu dana. Tri godine su prošle od posljednjeg susreta dva, možda najveća fudbalska rivala na svijetu, sve dok se nisu sreli prvog dana februara ove godine, u polufinalu škotskog Liga kupa. Glazgovski derbi, Old Firm, Seltik protiv Rendžersa.

Istorijat ovog velikog duela seže još u devetnaesti vijek. Za Rendžers su od osnivanja navijali probritanski Škoti, tzv. Unionisti, isključivo protestantske vjeroispovjesti. Za Seltik – irski doseljenici, katolici, ali i škotski nacionalisti i ljevičari. Tenzije u njihovim duelima nikad nije nedostajalo. Svaki Old Firm („Stari jaki”, kako je njihov vječiti derbi nazvan) bio je priča za sebe. U škotskom fudbalu titule su uglavnom dijelila ova dva kluba. Svakih 20-30 godina uletio bi neki Aberdin ili Dandi Junajted. Ali uvijek se znalo ko su gazde škotskog fudbala. „Prodsi”, navijači Rendžersa, uvijek se diče većim brojem titula, a Seltikovi „Timsi” titulom evropskog šampiona.

Ipak, Rendžers je od nekadašnje fudbalske sile spao na igranje sa nižerazrednim ekipama po blatnjavim kaljugama koje mogu da prime jedva dvije-tri hiljade ljudi. Šta se dogodilo? Nekada bastion škotskog i britanskog fudbala, osnovan pradavne 1872, Rendžers je bankrotirao 2012. godine. Na stotu godišnjicu postojanja, Rendžers je osvojio Kup pobjednika kupova, pobjedivši u finalu Dinamo iz Moskve. U godini kad je trebalo da proslavi 140. rođendan, Rendžers je izbrisan iz registra pod teretom dugova.

Priča o propasti glazgovskog velikana počinje velikim novcem i još većim igračima. Škotski biznismen ser Dejvid Mari je kupio klub 1988. godine, uložio milione i dovodio velika imena poput Brajana Laudrupa i Pola Gaskojna. Rendžers je harao škotskim fudbalom devedesetih, nerijetko pružajući odlične partije i u evropskim takmičenjima. Kad se 2003. pojavila informacija da je klub u dugu od 82 miliona funti, niko nije obraćao pažnju. Da bi izbjegao upadanja u veću dubiozu, Mari se odlučio na potez koji je na kraju teško koštao njegov klub. U prvoj deceniji 21. vijeka počeli su da igrače zvanično dovode na pozajmicu, iako su ih u stvari kupovali. Poenta je bila da se izbjegnu porezi.

Naravno, država je brzo uvidjela šta se događa, pa su krenuli sudski procesi. Rendžers je izbjegavanjem plaćanja poreza državi stvarao dug koji se mjerio desetinama miliona. Mari je pokušao da proda klub, ali sada više niko nije htio da ga kupi. Napokon, Rendžers je prodat 2011. Kregu Vajtu, za simboličnu jednu funtu. Dejvid Mari se izvukao, ali klubu nije bilo spasa. Štaviše, Vajt je odustao od plaćanja svih obaveza državi, pa je poreski dug skočio preko 50 miliona funti. U junu 2012. Rendžers je likvidiran.

Novi Rendžers je osnovan tokom ljeta 2012. i počeo je da se takmiči od najnižeg ranga škotskog fudbala. Put oporavka je dug i bolan, klub se trenutno nalazi u drugom rangu škotskog fudbala, Čempionšipu, i ima šanse da se od jeseni ponovo takmiči u Premijer ligi. Ali pitanje je kad će i da li će ikad više dostići staru slavu. Mnogi navijači su odustali od razmišljanja o tome; ono o čemu su maštali proteklih godina bio je Seltik. Okršaj sa ljutim rivalom koji se gostio titulama u odsustvu poniženih „plavih”. Kad ih je žrijeb Liga kupa spojio u polufinalu, Glazgov se zatresao.

Tresao se grad žestoko i pred utakmicu, kao i tokom nje. Navijači Seltika su žestoko provocirali, govoreći kako za njih ovaj Rendžers nije rival, to jest da je klub kojeg su mrzili – za njih umro 2012. Najava da će od ovog meča, inače 400. susreta dva rivala, uvesti novu statistiku i brojanje, nevezanu za dosadašnju tradiciju, razbjesnjela je navijače Rendžersa. Policija je pojačala obezbjeđenje na utakmici, a govorimo o utakmici koja nikad ne prolazi bez policijskih kordona.

2_ Old Firm

Sam meč ipak je pripao Seltiku. Li Grifits je svojim golom donio vođstvo, a konačnih 2:0 je potvrdio Kris Komons. Seltik je dokazao da je u ovom trenutku daleko bolja ekipa od Rendžersa. Ipak, ovaj meč je označio početak nove ere škotskog fudbala, i inače slabog, i bez većih uspjeha na evropskoj sceni, izuzev tek poneke Seltikove pobjede. Od jeseni, ako se Rendžers vrati u elitu, fudbal na sjeveru Ostrva ponovo će dobiti smisao. Prvog februara već jeste, nakratko.

 

 

Napomena: 
Nijedan deo teksta ne sme biti reprodukovan bez prethodnog odobrenja autora ili redakcije portala. Nećemo objavljivati uvredljive, nepristojne i netolerantne komentare.
Podeli: