Najava - Bosifest 2016

Submitted by Punjeni paprikaš on 25/01/2016 - 22:43

bosifest 2016 - v2

BOSIFEST 2016 – Sedmi Beogradski Internacionalni Filmski Festival Osoba Sa Invaliditetom

„SNAGA KREATIVNOSTI“

od 1. do 3. juna 2016. godine U Domu omladine Beograda

KONKURS za prijem filmova Sedmog Beogradskog Internacionalnog Filmskog Festivala Osoba Sa Invaliditetom – BOSIFEST 2016 otvoren je od 19. januara do 5. aprila 2016. godine.

 

Šta je BOSIFEST?

BOSIFEST je međunarodni filmski festival osoba sa invaliditetom, jedini te vrste u jugoistočnoj Evropi, koji se ove godine po sedmi put održava u Srbiji u organizaciji Hendi Centra Koloseum. Na velikom platnu će i ove godine biti prikazan veliki broj filmova – kako u takmičarskom, tako i u revijalnom delu. Do sada je u okviru BOSIFEST-a prikazano preko 300 filmskih ostvarenja, koji se bave tematikom života osoba sa invaliditetom ili su njihovi autori osobe sa invaliditetom.

Prvi BOSIFEST je održan od 20. do 30. maja 2010. godine u Dvorani Doma sindikata, pod sloganom „Nevidljive razlike - vidljive sličnosti“.  Te godine prikazano je 55 filmova na temu života i rada osoba sa invaliditetom, iz čak 18 zemalja sa tri kontinenta.Prve godine, nagrada GRAND PRIX dodeljena je filmu „Portrait of Emotions“, producenta i reditelja Slavomira Grunberga (SAD). Plaketa BOSIFEST-a za najbolju režiju dodeljena je filmu „Drona And Me“ (Holandija), a plaketa BOSIFEST-a za najbolji scenario, filmu „Collector of Bedford Street“ (SAD). Nagrada publike u domaćoj kategoriji dodeljena je filmu Zorana Cvetkovića „Izvinite što kasnim“, a u međunarodnoj kategoriji filmu „Like a Butterfly režiserke i pisca: Ewa Piet.( Poljska)

Drugi BOSIFEST je održan od 3. do 5. juna 2011. godine u Domu omladine Beograda, pod sloganom „Pogled, pokret, život“, a predstavio je publici 30 filmova u takmičarskom programu i 25 ostvarenja u revijalnom delu programa.Selektori BOSIFEST-a 2011 su bili Igor Turčinović Momčilo Moma Mrdaković. Nagrada GRAND PRIX dodeljena je filmu „Last flight“, koji je režirao Yves Langlois (Kanada). Plaketa BOSIFEST-a za najbolju režiju dodeljena je filmu „Rainman goes to Rockwiz“, a plaketa BOSIFEST-a za najbolji scenario filmu „Dvije perspektive“ (BiH). Nagrada publike je dodeljena filmu „Divljak“ (Slovenija).

Treći BOSIFEST je održan od 21. do 23. maja 2012. godine u Domu omladine Beograda, pod sloganom „Ne zovi me posebnim“, a selektori su bili Oleg Novković i Darijan Mihajlović. Na prošlogodišnjem BOSIFEST-u prikazano je 14 filmova u takmičarskom, a 17 u revijalnom delu programa.GRAND PRIX nagrada je dodeljena filmu „Necessary Games“, režiserke Sophie Hyde (Australija). Plaketa BOSIFEST-a za najbolju režiju dodeljena je filmu „Step up!“ (Kanada), a plaketa BOSIFEST-a za najbolji scenario filmu „Flying Ann“ (Holandija). Nagradu publike osvojio je film „Tihi“ (Srbija).

Četvrti BOSIFEST je održan od 5. do 7. juna 2013. godine u Domu omladine Beograda, pod sloganom „Energija stvaralastva“, a selektor je bila Maja Miloš. Odlukom žirija u sastavu: Slobodan Šijan, Srdan Golubović i Darijan Mihajlović dana 07.06.2013. dodeljene su sledeće nagrade:GRAND PRIXfestivala dodeljen je filmu „Hromozom 5, Maria Rilpoll, Lisa Pram, Španija, 2013 Dobitnik kristalne plakete za najbolju režiju je film Aka Doc Pomus“, Will Hecther, Peter Miller, Kanada, 2012. Kristalna plaketa za najbolji scenariopripala je filmu Poslednji tabu“, Alexander Freeman, SAD, 2012.

Peti BOSIFEST je održan u Domu omladine Beograda od 2. do 4. juna 2014. pod sloganom “Moć vizuelne komunikacije”, a selektor je bila Jelena Gavrilović. Žiri u sastavu Miloš Paramentić, Sandra Perović i Lena Bogdanović je nagradu za najbolji scenario dodelio filmu ”Just as I remember” čiji je autor  Andrew Moir, Kanada. Nagradu za najbolju režiju su ravnopravno podelila dva filma: film Sonor”, Levin Peter, Nemačka i filmHappiness...Promised Land”,Laurent Hasse, Francuska. Nagrada GRAND PRIX petog BOSIFEST-a dodeljena je danskom filmu “Balcony tales” rediteljke Helle Windelov-Lidzelius.Pored zvaničnih nagrada festivala, dodeljene su i tri priznanja (special mentions) filmovima:“Accsex”, Shweta Ghosh,Indija; “Faca”, Djurdjija Radivojević, Srbija i “Do you belive in love”, Dan Wasserman, Izrael.

Šesti BOSIFEST je održan od 1. do 3. juna 2015. godine u Domu omladine Beograda pod sloganom „LAVIRINT MOGUĆNOSTI“ sa selektorkom Jelenom Gavrilović. Žiri u sastavu Radoslav Zelenović, Bojana Maljević i Andrijana Stojković nagradu GRAND PRIX dodelio je dokumentarnom filmu „After the war“ , Evgeny Golynkin. Nagradu za najbolju režiju dobio je film “How Much Love"Kineret Hay Gillor. Film ’’Earthlings, who are you voting for?’’ grupe autora iz Češke dobio je nagradu za najbolji scenario. Specijalno priznanje podelili su film "Margarita, sa slamčicom" Kalki Keklan i film "Baširov vid" - Bašir Ramadan.

Pored prikazivanja filmova, BOSIFEST nudi i prateće programe u vidu radionica, panel diskusija i okruglih stolova.

 

Zašto je BOSIFEST važan?

Svrha osnivanja BOSIFEST-a je ukazivanje na stvaralački rad i mogućnosti učesnika na javnoj kulturnoj sceni i širenje poruke da bi osobe sa invaliditetom trebalo da imaju ista prava i obaveze kao i drugi građani. Na taj način, ovaj festival daje snažan podsticaj donošenju mera za ravnopravno učešćei integrisanje osoba sa invaliditetom u društvo.

Suštinski pokazatelj da postoji prostor za ovakav festival u Srbiji, jeste upravo veliko interesovanje stvaralaca i izvođača za učešće u programima BOSIFEST-a. Ovaj festival pridružuje se svetskim festivalima, koji se duži niz godina bave isključivo filmovima o osobama sa invaliditetom, kao i filmovima čiji su autori osobe sa invaliditetom. Mreža tih festivala pruža autorima izlazak na svetsko tržište, ali i mogućnost da predstave nove, inovativne filmove koji se bave tematikom vezanom za život osoba sa invaliditetom.

Filmovi prikazani na BOSIFEST-u izazivaju veliku pažnju javnosti, a najviše udruženja osoba sa invaliditetom i nevladinog sektora širom Srbije. Takođe, iz godine u godinu, ova filmska manifestacija daje doprinos upoznavanju šire javnosti o pravima, položaju i potrebama osoba sa invaliditetom, poboljšanju komunikacije, prihvatanju različitosti, rušenju predrasuda o osobama sa invaliditetom, a istovremeno, filmski program podsticajno deluje na stvaranje novih filmskih i umetničkih ostvarenja.

Kroz program BOSIFEST-a nude se moguća rešenja za dalju razvoj demokratskog društva i stvaranje okoline, koja će biti pristupačna, bez prepreka i barijera – za sve.

Festival promoviše Grad Beograd i Srbiju kroz bogatstvo različitosti i predano radi na ohrabrivanju naše kulturne i profesionalne javnosti da se upozna sa dometima umetnika sa invaliditetom iz celog sveta, kao i na stvaranju uslova za razmenu mišljenja i iskustava filmskih umetnika.

 

Darko Ivić, direktor BOSIFEST-a

Hendi centar Koloseum, organizator BOSIFEST-a

 

 

Napomena: 
Nijedan deo teksta ne sme biti reprodukovan bez prethodnog odobrenja autora ili redakcije portala. Nećemo objavljivati uvredljive, nepristojne i netolerantne komentare.
Podeli: