Virtuelno ognjište: Rijaliti realiti

Submitted by Dragana Danicic on 11/07/2013 - 16:11

1

Pojavom rijaliti šou programa, mislili smo da ćemo za male pare, gotovo za džabe, dobiti zabavu. Da ćemo dobiti bekstvo iz dosadne i mučne svakodnevice, prozor u novi i lepši svet, a zapravo nas je, sve što oni nose sa sobom koštalo skuplje nego što smo računali.

Rijalitiji nisu naivni, kako se to naizgled čini. Osim što se ogroman novac obrće zarad njihovog pokretanja, održavanja i plasiranja, pritom onaj isti koji se iz naših džepova veštim lopovlukom neprimetno izvlači, oni prete da unište ceo jedan socijalni i psihološki poredak.

Decu i omladinu sve više vaspitava televizija. Ako ih pitate o bilo kom kulturnom dešavanju, nećete dobiti jednako brz odgovor, kao kada biste ih pitali šta se dešava na Farmi i ko je izbačen iz Velikog Brata. Neko bi mogao reći da svako bira sam šta će gledati i taj neko bi bio u pravu, ali šta je sa roditeljima i odgovornim licima koji vaspitavaju buduće naraštaje? Zar oni više nemaju uticaja ili su im se parametri do te mere iskrivili, da ne raspoznaju kič, šund i beskrupuloznost? Kao da su svi hipnotisani. Jeftine pornografije ima na sve strane. To više nije pitanje subjektivnog izbora šta će ko da gleda, to postavlja pitanje da li će doći čas kada ćemo svi dobrovoljno pristajati da prodamo svoju intimu za šaku slasti gorkih plodova, povedeni modernističkim talasom koji umesto naših zdravih mozgova upravlja nama, sve dok ne postanemo uniformisana vojska kojom će moći da upravlja ko hoće.

1Kad već govorimo o mladima, setimo se situacije u kojoj se našlo naše jedino Svratište za decu. Dok država razdomljava te mlade ljude iz njihovih jedinih ognjišta, pod parolom da "čine sve što mogu" i izgovorom da nemaju dovoljno sredstava za njihovo finansiranje, novčane nagrade za učesnike gorepomenutih programa se povećavaju. Statusi na društvenim mrežama opskrbnuti su najnovijim vulgarizmima iz aktuelnog šoua, bez i jednog osvrta na neki apel da se Svratištu i sličnima pomogne. Jer tuđa nesreća nikoga ne zanima, sve dok od nje nemamo korist. Jer smo zaboravili šta znači biti humanista, pod utiskom animalizma koji raste u nama.

A kako i da ne ličimo na životinje, kad smo izgubili dar govora? Rijaliti programi jedan su od razloga koji osiromašuju naš jezik, dok se jednog dana ne bude zatro. Tamo nećete čuti neki Andrićev citat ili Vajldov, kako vam drago. Prosto ne možete. Za takav šou se ni ne bira profil ličnosti koja zna ko je Andrić. Kako da se čovek otrgne od svega što mu se plasira, kad je on samo krhko biće, podložno manipulaciji? Ruku spasa mu ne može pružiti niko iz okruženja, kada su svi nalik jedan drugom. Mediji ne čine ništa, jer bi im prosperitet opao. Većina novinara je odavno zaboravila na medijsku etiku. Oni koji nisu prali veš ni kod kuće, sada će to raditi pred kamerama, samo da bi zadovoljili svoju bolesnu sujetu, da bar na trenutak budu neko.

Jedino nam preostaje da jedni druge podstičemo na intelektualnu revoluciju. Da se okrenemo ka istinskoj kulturi i umetnosti. Najlakše je slegnuti ramenima, zato smo do ovde i došli. Svi gledamo, a ne vidimo, i slušamo, a ne čujemo. Suština je u prioritetu, kada ga odredimo biće svima lakše. A dotle, kao što peva naš metal bend Centurion "Zakon nas sve preovladava, Veliki Brat decu odgaja" ili drugi, Mortal Kombat, "Koga briga sad za rat, počinje Veliki brat".

 

 

Napomena: 
Nijedan deo teksta ne sme biti reprodukovan bez prethodnog odobrenja autora ili redakcije portala. Nećemo objavljivati uvredljive, nepristojne i netolerantne komentare.
Podeli: