Da komšiji (ne) crkne krava!

Submitted by Ana Mladenović on 13/09/2013 - 12:50

2

Zna se šta znači komšijski odnos u Srbiji. Štaviše, o komšijama, komšinicama i njihovim doživljajima raspredaju se svakojake priče, a bogami i vicevi! Počasno mesto, kao komšija nad komšijama, dobija onaj do vas – „prvi komšija”. Sa prvim komšijom bi, po nekom nepisanom pravilu, trebalo gajiti dobre, srdačne i, nadasve, familijarne odnose. Ali to, najčešće, nije slučaj. Na selu se tuže i sude oko preoranog međaka; komšinica čim čuje larmu u susednom dvorištu kao Indijanac koji pleše oko vatre, u skoro ritualnom činu, odlazi do druge, dalje komšinice, cvrkućući o problemima „od preko puta”.

Slični odnosi su i u gradu. Svako ko je iskusio život u zgradi potvrdiće ovu činjenicu. Jeste da ovde nema njive čiji će se međak preorati, ali su tu vešernice i zajedničke prostorije. Često se žalimo i na buku koju naš voljeni komšija pravi: preglasna muzika, bračne svađe, bučne popravke ovoga ili onoga. I sve to baš u vreme kućnog reda. Neretko se prave i klanovi pa se dešava da se komšije sa petog i četvrtog sprata urote protiv trećeg i drugog, itd.

1

Ni u mojoj zgradi nije ništa bolje. Čak smo i počeli jedni drugima nadimke da dajemo, a nekako mi se čini da je sve to poteklo od mog dede. Odmah po useljenju on je ocenio okolinu: jedna sa šestog je odmah postala „Mala baba” udata za „Malog dedu”, sprat niže živi „Veštica”, do nje „Žuća” sa ženom „Gi-gu-ga-gu” (žena mu je sa juga i naziv potiče od specifičnog govora njenog kraja), do nas su „Mišići”, a na prvom spratu je „Tarzan”. Deda nije bio dosledan i sistematičan u davanju nadimaka komšijama, uglavnom su to bili ljudi koji su mu išli na živce.

Vodeći se njegovim principom (jer se on nikad nije libio da pred drugima izgovara ove nadimke) komšije sa petog i četvrtog su komšiju sa šestog prozvali jednostavno „Jarac”.

4

E sad, koliko su kompleksni komšijski odnosi govori u prilog činjenica da su Veštica i Žuća na našem krovu u bubnju od stare veš mašine zasadili limun, a potom i paradajz, što je dovelo do prokišnjavanja u samom centru naše dnevne sobe. Deda je bio efikasan, i kao dobar komšija objasnio im je da će im „polomiti sve ruke i noge i da će od njih ostati samo patrljci” ako ne prestanu sa hortikulturom i ne nađu sebi neki drugi hobi. I jesu! Počeli su da prodaju ukiseljen kupus, uredno ga pretaču, a otpatke bacaju u klozetsku šolju. Kako je vertikala njihovog kupatila zajednička našoj, smrad iz njihovog stana dopire do nas tačno preko kanalizacije! Ali opet, i to je bolje od prokišnjavanja krova!

Da prve komšije svom prvom komšiji žele sve najbolje, moja porodica se uverila jednom prilikom. Naime, ćerka, zet i deca prve komšinice su odlazili „u beli svet”. I kako je brižna majka za svoju ćerku želela sve najbolje, ona je podlegla onome što je jedino mogla da učini – vračanju! Ispred naših vrata, nekoliko dana po odlasku komšiničine porodice, našao se tanjir, napravljen od aluminijuma, pun kupusa! Hvala Bogu, pa to u kuću nismo uneli! Kako smo kasnije saznali, to ostavljanje kupusa je imalo sledeće značenje: čeljade odlazi iz roditeljskog doma i počinje samostalan život i kako bi se sprečilo da u tom samostalnom životu ne gladuje, komšiji pred prag treba staviti obrok kako bi potencijalna glad prešla na njega. Ako uzme – stvar je dobro svršena, ako ne unese u dom – piši propalo. Za ovo ne bismo saznali da se ona docnije nije hvalila time kako je „divan slatki kupus spremala”.

5

Mi često hvalimo našu srdačnost i visok nivo socijalizacije među ljudima. Zgražavamo se kad čujemo da na Zapadu gotovo niko nikog ne poznaje, da žive decenijama jedni pored drugih, ne znajući ni ime, ni prezime svojih komšija, raspoznajući se samo po broju stana u kojem žive. Često to komentarišemo „pa kakvi su to ljudi” i „kako tako mogu da žive”. Mi smo, bre, pristojan narod, poštujemo pojedinca, i pre ćemo prihvatiti činjenicu da znamo ime i prezime onoga koga psujemo, umesto zapadnjačkih, hladnih komšijskih odnosa.

 

 

Napomena: 
Nijedan deo teksta ne sme biti reprodukovan bez prethodnog odobrenja autora ili redakcije portala. Nećemo objavljivati uvredljive, nepristojne i netolerantne komentare.
Podeli: