Filmovi na Filozofskom - Projekcija filma „Krugovi” Srdana Golubovića

Submitted by Punjeni paprikaš on 17/10/2013 - 15:24

poster

„Filmovi na Filozofskom” je projekat Filozofskog fakulteta u Beogradu koji za svrhu ima interpretaciju društvenih fenomena putem filmskih tribina.

Projekat je zaživeo proleća ove godine, i uz podršku Uprave Filozofskog fakulteta organizovane su četiri tribine tokom aprila i maja čiji su gosti bili priznati autori domaće kinematografije: Želimir Žilnik, Andrej Aćin, Mila Turajlić i Maja Miloš. Tokom tribina posetioci imaju priliku da pogledaju neko od ostvarenja domaćih režisera igranih i dokumentarnih filmova i ujedno, nakon projekcije, da sa autorima lično prodiskutuju o njihovim delima. Za sada su tribine ograničene na domaće autore, ali u izradi je i plan da se na tribine pozivaju filmski stvaraoci iz okruženja, kao i da se održavaju projekcije stranih filmova uz prisustvo domaćih filmskih poznavalaca i kritičara koji bi dali neki detaljniji uvid u društveni i kulturni značaj takvog filma.

Za petak, 18. oktobar sa početkom u 17 časova, planirana je projekcija filma Krugovi Srdana Golubovića (Apsolutnih Sto, Klopka), koji je pre nešto više od mesec dana izabran da bude srpski kandidat za nagradu Američke filmske akademije, u kategoriji najboljeg dugometražnog igranog filma na stranom jeziku. Scenario ove antiratne drame potpisuju Srđan Koljević i Melina Pota Koljević sa kojma je Golubović već sarađivao na filmu Klopka. Film Krugovi govori o posledicama jednog herojskog čina, te postavlja pitanje da li je herojsko delo uzaludna žrtva, ili, kao kamen bačen na površinu vode, proizvodi krugove koji se šire kroz vreme i prostor, podstičući nas da činimo nova dobra dela. Projekcija će biti održana u amfitetaru „Georgije Ostrogorski” Filozofskog fakulteta. Ulaz je besplatan.

Tokom jesenjeg semestra biće održane još dve filmske tribine. Zajednička tema sva tri filma je osvrt na devedesete godine i delom na tranzicioni period u Srbiji i okruženju. U novembru će biti održana projekcija kultnog ostvarenja režisera Janka Baljaka Vidimo se u čitulji, uz prisustvo samog režisera. Za decembar je planirano prikazivanje filma Turneja Gorana Markovića, ali su sugestije po tom pitanju još uvek otvorene. Svoje predloge možete postaviti na Fejsbuk grupi tribine a zvanična stranica je https://www.facebook.com/filmovinafilozofskom.

 

 

Napomena: 
Nijedan deo teksta ne sme biti reprodukovan bez prethodnog odobrenja autora ili redakcije portala. Nećemo objavljivati uvredljive, nepristojne i netolerantne komentare.
Podeli: