Bend DSDS - Jer su došli da sviraju!

Submitted by Dragana Danicic on 17/07/2013 - 19:10

3

Ovih dana hard grunge bend Došli Smo Da Sviramo sprema se za avgustovsko putovanje u Švajcarsku, gde će učestvovati na festivalima u Sionu. Pored mnogih klupskih svirki koje planiraju, bend će uskoro objaviti demo album Iznad svega bes. Album će sadržati devet pesama, prožetih raznim osećanjima, a kako kažu, bes će biti upravo ono koje ih je pokrenulo da nam tu priču dočaraju.

Oko pitanja kako je ime benda nastalo, nije bilo mnogo polemike. Momci su jednostavno došli da sviraju, kako samo ime benda kaže, te nisu mnogo komplikovali oko njegovog stvaranja. "Eto, došli smo da sviramo, jer to zapravo i radimo" – rekao nam je Vladimir Dašić, trenutni vokal i gitarista benda. Na pitanje kako je sve počelo, Vlada nam je odgovorio: "Interesantna stvar u vezi sa našim bendom je da smo svi samouki i da smo svi zajedno počeli da sviramo. Svi smo se znali od malena. Skupili smo pare za neki bubanj po koji sam lično vozom išao u Rumu i bez ikakvog predznanja, počeli smo da sviramo. To je bilo 2009. godine u aprilu. S obzirom da smo svirali u kući mog druga, koja je u centru grada, "muziku" (ili lupanje po bubnju) su svi čuli. Tako se pojavio Martin Hojski i pitao nas šta nam treba u bendu, jer je želeo da nam se priključi. Uzeo je akustičnu gitaru, skinuo prve dve žice i zamišljao da je bas. Mi smo tako, sa bukvalno tri meseca "vežbe", izašli na prvu svirku. Tada smo se prvi put sreli sa pedalama, pojačalima za gitare i pravim razlgasom. Naša priča potiče iz ogromne ljubavi prema muzici."

Od tada sviraju u sastavu: Veselin Vukićević - bubanj, Martin Hojski – bas, Aleksandar Bojković – gitara i Vladimir Dašić – gitara i vokal. Dobro je poznato da su u DSDS-u svi pokušaji uvođenja ženskog vokala propali. Ipak, Jana Nikolić uspela je da bude njihov vokal, mada im trenutno peva samo prateće vokale. Pored nastupa na ovogodišnjem Beogradskom Demo Festu, bend je publici poznat po nastupima u Kuglašu, Blue Moon-u, a vernim fanovima Dada Topića predstavili su se kao predgrupa na njegovom koncertu u Sava Centru.

1

Neke od pesama sa aktuelnog albuma mogu se čuti na Youtube-u. Među njima je i ekranizovana verzija pesme Malena. Spot počinje laganim uvodnim stihovima refrena: "Malena, ti si bila jedina. Malena, želim opet da te vidim ja, baš ovog trena, baš ovog trena..." koje prožima umirujuć zvuk gitare. Potom slede prva strofa i sentiš solaža, koji su idealno ukomponovani u scene spota prvenca, snimljenog u njihovom prvobitnom sastavu. Nakon nešto mirnije pesme, početak pesme Nada (Pogledaj u nebo), obećava tvrđe tonove. Tekst "Pogledaj u nebo i dobro zapamti, sve što je vredno, jednom se vrati", besno ispeva sledeću priču: "Nada je mnogo komplikovana pesma. Govori o curi koja je odustala od života i pala u depresiju. I posle svog truda bliske osobe da joj vrati nadu i pokaže joj da život nije tako crn, ona nije mogla da se za nju izbori. Međutim, mislim da je bolje da je svako tumači kako on želi, možda još nekome, nekada pomogne" – poručuje Vlada i kroz smeh mi šaljivo napominje: "Napiši tamo da sam lep dečko i da sam single". Pozitivna energija upravo je ono što krasi ove momke. Ono što ih izdvaja od drugih bendova je specifičan cilj koji žele da postignu: "Misija benda je da na našim prostorima popularizuje moderni rok. Čist rok, bez death metala i bednih pokušaja bendova da pevaju na engleskom u Srbiji."

Ukoliko vam se sviđa rad simpatičnog benda Došli Smo Da Sviramo, te poželite da ih čujete na ovogodišnjem Beer Fest-u, do 20. jula možete im dati podršku lajkovanjem njihovog materijala na linku ispod.

https://www.facebook.com/photo.php?v=604094886288223&set=vb.138701956160854&type=3&theater

 

 

Napomena: 
Nijedan deo teksta ne sme biti reprodukovan bez prethodnog odobrenja autora ili redakcije portala. Nećemo objavljivati uvredljive, nepristojne i netolerantne komentare.
Podeli: 

Comments