Sage Francis

Submitted by Goran Popović on 22/01/2013 - 18:16

sage

…blessed are those who are damned.

Još jedan beli hip hop umetnik. Iako na našim prostorima, u ovo vreme, ta izjava zvuči sasvim normalno, tokom devedesetih godina u Sjedinjenim državama, pa i dan danas, broj uspešnih hip hop umetnika, pripadnika bele rase, je bio krajnje zanemarljiv. Broj onih koji su dostigli internacionalnu slavu je još manji. Ono što je bitno i karakteristično za većinu ovih izvodjača je to da oni svoj uspeh duguju izvesnoj inovaciji, originalnim pogledom na hip-hop kulturu, njeno značenje i primenu.

Dakle, ograničeno insistiranje na motivima kao što su: braća crnci, kajle, drolje, zlatni zubi, rokanje pandura u getu, kupanje u kokainu i tako dalje. Nasuprot navedenom, daje se primat utemeljenoj kritici savremenog društva kroz prizmu vlastite percepcije. U rukama takvih umetnika hip hop muzika postaje oruđe nesputane misli i duhovnog olakšanja. Da se razumemo, ovakva definicija hip hop kulture nije ništa novo, ali je u današnjim prilikama, nažalost,  takvo shvatanje potisnuto i zakržljalo. Ono što je zaista novo i originalno kod ovih umetnika je sam način prezentovanja te glavne ideje i tema koje obrađuju.

Paul Francis je rođen u gradu Miami, država Florida 1976. godine. Trenutno živi u gradu Providence, Rhode Island. Aktivno je počeo da se bavi muzikom kasnih devedestih godina, međutim, usled nedostatka finansija, početni radovi nisu previše uzburkali hip hop scenu. Tokom 1996. je osnovao izdavačku kuću Strange Famous Records kao vid popularizacije i objavljivanja njegovih pesama. Vremenom su se tu okupili i drugi, mladi umetnici, koji su delili zajedničke poglede. Međutim, sve do danas, Sage je ostao daleko najuspešniji i najtalentovaniji izvođač iz te skupine.

Već 2000. godine Sage je odneo titulu najboljeg MC-a  Scribble Jam festivala, koji se održavao sve do 2008. godine u državi Ohio. Nakon napada na Sjedinjene države 11. septembra 2001. godine snimio je pesmu pod nazivom Makeshift Patriot u kojoj oštro kritikuje Američke medije tokom ovih događaja. Kompozicija je doživela veliki uspeh na internetu. Tek 2002. godine objavljuje svoj prvi solo album pod nazivom  Personal Journals. Time je postao prvi hip hop umetnik koji je potpisao ugovor sa diskografskom kućom koja se prevashodno bavi izdavanjem radova pank i rok umetnika. Potom je izdao još 3 albuma za istu kuću: A Healthy Distrust, Human the Death Dance i Li(f)e. Iz  bogate saradnje sa velikim brojem izvođača, od kojih je možda najpoznatiji sastav Atmosphere, proistekao je veliki broj mikstejpova.

Kako sam navodi, motivi koji preovladavaju u njegovom stvaralaštvu su smrt i bog, jer su to koncepti za koje smatra da igraju veliku ulogu u životu svakog pojedinca. Pored toga, nailazimo na politički angažovane stihove, kao i one koji se bave bilo socijalnim, individualnim ili pak metafizičkim problemima. Sage odlično barata naizgled haotičnim elementima, odlikuje se izuzetno energičnim i harizmatičnim pristupom i u stanju je da sa lakoćom prenosi slusaoca iz jedne realnosti u drugu. Svakako jedan od najtalentovanijih hip hop umetnika sa čijim se stvaralaštvom vredi upoznati.

 

 

 

Napomena: 
Nijedan deo materijala ne sme biti reprodukovan bez prethodnog odobrenja autora ili redakcije portala. Nećemo objavljivati uvredljive, nepristojne i netolerantne komentare.
Podeli: