30 Rock (2006-2013)

Submitted by Lana Mihailovic on 05/10/2013 - 19:51

1 - 30 Rock (2006-2013)

Čvrsto vjerujem da televizijski program može biti umjetnost. I zaista, godinama unazad iz pera genijalaca širom svijeta (najčešće onog anglosaksonskog) niču nevjerovatni projekti. Ova godina nije bila samo startna pozicija, već i finiš za neke serije koje su, sezonu za sezonom, oduševljavale kritiku i publiku. Jedna od njih je i serija 30 Rock (prevođeno često kao Televizijska posla), mreže NBC.

Kao i većinu kvalitetnih serija, i ovu sam uhvatila u „trećoj smjeni”, daleko iza ponoći. Nemajući namjeru da svaku veče dočekujem sitne sate, zaboravila sam na nju. Ta jedna epizoda koju sam pogledala mi je ipak ostala memorisana, te sam se prije par dana, dok sam bila u potrazi za novom serijom koja će mi postatati svojevrsna opsesija, sjetila genija komedije zvane Tina Fej i njenog projekta.

Kao što sam već rekla, autor ove serije je Tina Fej, američka komičarka, koja je našla inspiraciju u svom iskustvu dok je radila kao glavni scenarista za SNL (Saturday Night Live). Glavni lik je Liz Lemon (koju glumi upravo Tina), i sama glavni scenarista komedije sastavljene iz skečeva, nazvane po zvijezdi, poznatom glumcu, Trejsiju Džordanu (glumi ga komičar Trejsi Morgan). Među glavnim likovima je i narcisoidna glumica Džena Maroni (Džejn Krakovski), te kao šlag na torti, direktor NBC mreže, Džek Donagi, a kojeg tumači fantastični Alek Boldvin. Alek savršeno portretiše stereotipnog elitistu, konzervativca i pobornika američkih tradicionalnih kapitalističkih vrijednosti, te ostvaruje ulogu, kakvu, po ličnom mišljenju, nije ni u jednom filmu ranije. Ako nećete vjerovati meni, vjerujte Njujork Tajmsu, koji ga je uvrstio među sedam glumaca koji su pretvorili televiziju u umjetnost.

2 - 30 Rock (2006-2013)

Ono što 30 Rock čini užitkom za gledanje je njegov nepretenciozni, pomalo nespretni humor. Rijetko direktno uvredljivi, ismijavaju sve od kapitalističkog sistema, načina rada televizijskih mreža (a najčešće upravo svoje matične mreže), njujorškog specifičnog mentaliteta, pa do američke selebriti kulture. Ne boje se ponekad ići u apsurdne krajnosti, što me podsjeća na dobar stari britanski humor, a smijanje na sopstveni račun je posebno svojstven Tini Fej, koja je priznala da je lik Liz u dobroj mjeri baziran na njoj samoj. Popularnost serije dokazuju, ne samo brojne nagrade, kao što su nominacije za ukupno 112 Emija (od kojih su osvojili 16), Zlatne Globuse, SAG nagrade i slično, već i ogroman broj slavnih gostujućih glumaca (Džulijen Mur, Beti Vajt, Selma Hajek, Isabela Roselini, Opra Vinfri, Al Gor, Dženifer Aniston, Stiv Martin i mnogi drugi).

Ipak, za vrijeme svog emitovanja od 2006. do 2013. 30 Rock, iako miljenik kritike, često se mučio sa gledanošću. Nije čudno, jer to zaista jeste serija koju volite ili ne. Teško je ostati ravnodušan. Srećom, ukidanje su godinu za godinom uspješno izbjegli i uspjeli ostaviti za sobom 7 odličnih godina. Vjerujem da je ovo serija koja će sa godinama polako sticati svoj kultni status, kao što je sa mnogima prije nje bilo, iako je već odavno na dobrom putu.

 

 

Napomena: 
Nijedan deo teksta ne sme biti reprodukovan bez prethodnog odobrenja autora ili redakcije portala. Nećemo objavljivati uvredljive, nepristojne i netolerantne komentare.
Podeli: