Kako sam upropastio vašu seriju

Submitted by Predrag Babić on 08/10/2013 - 13:43

himym renewed

Najveći problem bilo koje popularne serije jeste da održi početni kvalitet do samog kraja emitovanja. I tu ne mislim na latinoameričke sapunice od po 220 epizoda, ili one beskonačne američke serije koje traju ili su trajale 30-40 godina, poput All My Children (1970-2011), ili The Bold and the Beautiful (od 1987). Ovdje govorimo prije svega o modernim serijama koje pažnju privuku kvalitetom svoje radnje, intrigantnošću svojih likova ili izvrsnim humorom. One privuku veliku pažnju gledalaca, dobiju mnoštvo Emija i drugih nagrada, ali kako sve ima svoj kraj, prava je umješnost tu priču zaokružiti na dostojan način.

Malo koja serija je uspjela da odoli bespotrebnim novim zapletima, ili razočaravajućim promjenama u ekipi glavnih glumaca. Jedna od najuspješnijih, ako ne i najuspješnija, svakako jeste Friends (Prijatelji) koja se emitovala deset godina, i koja i danas ima kultni status i neprolazan humor. Međutim, čak ni tu se nije odoljelo nekim potezima održavanja popularnosti koji su blago urušili reputaciju likova. Ljubitelji ove serije sjetiće se da je u posljedne tri sezone došlo do romanse između Rejčel i Džoija, na šta se oni vjerovatno i dan-danas užasavaju. U seriji House, gotovo kompletna glumačka postava (izuzev Hausa, Kadi i Vilsona) naglo je promijenjena na početku četvrte sezone, da bi ih zamijenili, ipak, nedovoljno harizmatični novi likovi. To je dovelo i do postepenog i povremenog vraćanja starih likova u seriju. Genijalni britanski serijal Misfits doživio je tektonski poremećaj kad je sjajni Nejtan (Robert Šijan) napustio ekipu, a ostali likovi dobili nove moći koje nisu, kao prošle, odražavale njihove osobenosti.

Od sličnih problema nije mogla da pobjegne ni još jedna od najuspješnijih humorističkih serija svih vremena – How I Met Your Mother (Kako sam upoznao vašu majku). Ova serija je ovih dana ušla u svoju zvanično posljednju, inače devetu sezonu. Popularnost su stekli u startu svojim odličnim humorom i sjajnom pričom (i odstupanjima od iste) koja je predstavljena na način drugačiji od svega dotad viđenog na televiziji. Glavni lik je Ted Mozbi (glumi ga Džoš Radnor) koji svojoj djeci priča o tome kako je došlo do toga da je upoznao njihovu majku. Kroz mnoštvo životnih peripetija i ljubavnih jada Tedu su pomagali i odmagali najbolji prijatelji: beskrupulozni zavodnik Barni (Nil Patrik Heris), fatalna Robin (Kobi Smulders) i vječno zaljubljeni par, Maršal (Džejson Sigel) i Lili (Alison Henigan). Epizode su pokazivale kako se likovi na čelu sa Tedom snalaze u susretu sa realističnim životnim problemima uz mali začin šašavog i karikiranog ponašanja, najčešće Barnija ili nekih sporednih likova.

Robin & Barney

Vremenom, pak, pogotovo u posljednih nekoliko sezona, u namjeri da se održi gledanost, serija se gotovo u potpunosti orijentisala na Barnijeve zgode i nezgode, koje su sve više djelovale pretjerano i vještački. Na primer, dok bi nekad Barnijevo igranje lejzertega (ciljanja laserskom puškom) sa osnovcima zauzelo najviše minut epizode, kao neka vrsta komičnog ventila u pauzi bitnijih događanja, dešavalo se da se u novijim epizodama tako neka banalnost provuče kroz čitavu epizodu. Drugi promašaj serije desio se kad su scenaristi odlučili da definitivno spoje Barnija i Robin. Ne samo da pomenutom dvojcu nedostaje one prave hemije (kao što su npr. imali Ros i Rejčel u Prijateljima), već je i prilično bizarno da se njih dvoje zaljube jedno u drugo, nakon što je Ted čitav serijal zaljubljen u Robin, a Barni se konstantno trudi da mu bude najbolji drugar. Takođe, odluka da se posljednja sezona smjesti u nešto više od dva dana do vjenčanja Barnija i Robin ne obećava zanimljivu sezonu, već više neke nategnute „komplikacije”, jer realno: koliko se zanimljivog može desiti u dva dana? Možda dovoljno za par epizoda, ali ne i za čitavu sezonu.

Cristin Milioti

Ostaje da vidimo kako će se u seriju uklopiti Majka lično. Kraj osme sezone predstavio nam je lik kojeg će tumačiti Kristin Miljoti, a u koju Ted treba ludo da se zaljubi i konačno nađe srodnu dušu. Zamjerke je njoj lako naći: te previše liči na Lili, te nema šanse da može da zamijeni Robin u Tedovom srcu, itd. Fakat je da ko god da ju je glumio bilo bi nezadovoljnih, a nakon osam godina kako se serija emituje, nijednom novom liku ne bi bilo lako da se uklopi, pogotovo u tako odgovornu ulogu. Neka sezona pred nama pokaže da li je izbor Miljotijeve za ulogu bio pravi.

Želja za održavanjem gledanosti i motiv velikog novca dovele su tako nekad fantastičnu seriju na granicu negledljivosti. Vjerni fanovi je i dalje mazohistički prate, drugi su je napustili i eventualno će se vratiti samo da vide veliko finale. Glavni likovi djeluju prezasićeno nakon osam godina snimanja (Džejsona Sigela su jedva ubijedili da ostane i devetu sezonu u ulozi Maršala), a scenaristi tek s vremena na vrijeme pokažu onu genijalnost koja ih je krasila u prvih pet-šest sezona serije. Na kraju, ipak, ne treba griješiti dušu: Kako sam upoznao vašu majku je već uspjela da se vine u rang najboljih serija svih vremena i tu će zauvijek i ostati. Bilo bi samo bolje da se završila malo ranije.

 

 

Napomena: 
Nijedan deo teksta ne sme biti reprodukovan bez prethodnog odobrenja autora ili redakcije portala. Nećemo objavljivati uvredljive, nepristojne i netolerantne komentare.
Podeli: