Lie to me Dr. House

Submitted by Nataša Đuričić on 04/10/2013 - 19:35

1 - Lie to me Dr. House

Ne znam za vas, ali meni se tek odskora vrzma po glavi misao koliko ove dve serije u stvari „liče”. Nije u pitanju tematika kojom se bave, Gregori Haus je doktor, dok je Kal Lajtman „čitač” mikroizraza (na osnovu vaše facijalne ekspresije može sazanti sve o vama). Iako i jedan i drugi rade poslove koje retko ko može, nije samo to ono što ih povezuje. Nije ni njihova nadobudnost i stav „Ja sam Bog”; ni fizička sličnost (ako se uporede samo njihova lica na određenim fotografijama, moguće je videti da zaista podsećaju jedan na drugog); čak i njihov odnos prema zaposlenima i nadređenima nije ono što je „upalilo lampicu” u mojoj glavi. U pitanju je glumačka ekipa, odnosno, tim kojim su okruženi svaki u svojoj seriji.

Neosporno je da obe serije imaju zanimljivu tematiku i da je nemoguće odvojiti se na duži vremenski period od njih, jer ne možemo ostaviti Hausa da sam rešava medicinske zagonetke, a ni pustiti Kala da se unosi ljudima u lice i da ih „čita”. Čak 8 sezona serije House MD nije dovoljno zagriženim gledaocima, jer nisu dočekali da jedna od dijagnoza bude lupus, kao i to što su svi ostali razočarani što se Lie to Me završila posle samo 3 sezone, a da pritom Kal nije uradio skoro ništa da osvoji Džilijen (ovde pričam u ime svog razočaranja). Ali njih dvojica ne bi bili to što jesu da oko sebe nemaju ljude koji sačinjavaju njihove timove.

2 - Lie to me Dr. House

1. Lisa Kadi / Džilijen Foster

Lisa Kadi vodi bolnicu u kojoj Haus ima svoju ordinaciju i svoj dijagnostički tim. Džilijen je Kalov partner, njih dvoje su zajedno osnovali The Lightman Group, ali se Kal ponaša kao da je on glavni u firmi. Iako Kadi vodi bolnicu, ona ne može da obuzda Hausa i njegove kaprice, niko ne može. Obojica se ponašaju kao deca i ako im uzmete omiljenu igračku (posao) možete slobodno da se pripremite za celodnevno kukanje. Naravno, i jedna i druga, i Kadi i Džilijen, uvek prve popuštaju. Još jedno poklapanje za kraj; i jedan i drugi su zaljubljeni u svoje, takoreći, „savesti”, Haus u Kadi, Kal u Džilijen, ali do ostvarenja ljubavi ne dolazi. Lisa Edelstajn glumi Kadi, a uloga Džilijen je pripala Keli Vilijams.

3 - Lie to me Dr. House

2. Robert Čejs / Ilaj Loker

U svakoj seriji, slične ili približno iste tematike, mora da se nađe i mesto za nekog lepotančića, koji je pritom i pametan i pomaže u rešavanju problema, a koga nadređeni šikaniraju (Haus Čejsa, Lajtman Lokera). Ne rade oni ništa loše i uglavnom nisu zaslužili to šikaniranje, ali zbog potrebe serije, njihova uloga mora da postoji. Odnosom prema njima stičemo bolji uvid u ličnosti Hausa, odnosno Kala, koji na neki način konstantnim ismejavanjem mladih pomoćnika leče svoje komplekse. Džesi Spenser je Čejs, a Brendan Hajns glumi Lokera.

4 - Lie to me Dr. House

3. Alison Kameron / Ria Tores

Da nema žena u timu, svi ovi muškarci bi bili mizogini, zar ne? Zato su tu Kameron (Dženifer Morison) i Tores (Monika Rejmund). Olivija Vajld se kasnije pojavljuje u Hausu i glumi „Trinaesticu”, ali okosnicu serije, sa svim ostalim likovima, ipak čini Kamerun (moje subjektivno mišljenje). Ove dve žene, Kameron i Tores, su tu da bi se priča serije malo „zakuvala”, da ne bi išla u samo jednom pravcu, pa zbog se toga njihovi likovi upuštaju u trajnu ili manje trajnu vezu sa kolegama. Kameron se čak i uda za Čejsa, dok Loker i Tores provedu samo nekoliko noći zajedno. No, Ria se kasnije upušta u vezu sa drugim članom tima, Karlom Duprijem, koja se završava neslavno.

5 - Lie to me Dr. House

4. Erik Forman / Ben Rejnolds

Šabloni na sve strane - ništa bez crnca u seriji. Iako Haus to stalno potencira, Forman ne pada tako lako na peckanja koja su mu upućena. Lajtman je „tolerantniji” što se tiče prisustva crne osobe u svom timu, on ga je čak i pozvao da radi sa njima. Erik Forman u jednom trenutku čak biva i nadređeni Hausu, mada se sve to svodilo na istu situaciju kao i sa Kadi - Haus je terao po svom. Erika Formana (ne onog iz That '70s Show) glumi Omar Eps, a Lajtmanovog crnca Meki Fajfer.

 

Iako su se timovi ova dva cinična čoveka menjali vremenom, srž je ostala ista. Kada je Haus otpustio svoj prvobitni tim, zaposlio je „Trinaesticu”, drugu plavušu, Taub (Piter Džejkobson) je došao kao poručen da zameni Formana, a Katner (Kal Pen) će zameniti Čejsa (nemaju fizičkih sličnosti) i skončati na način koji će sve dobro prodrmati, čak i Hausa. Samo će Kadi i Vilson ostati da „bde” nad Hausom tokom cele serije. I sa Lajtmanom je slična situacija, Džilijen je tu za njega i u njegovim dobrim i lošim danima, kao i njegova ćerka Emili. Drugi članovi tima dolaze i odlaze, samo oni koji mogu da trpe izvoljevanja Hausa i Lajtmana ostaju.

A da, „lampica”. Uz sve navedno mislim da i nije potrebno posebno naglašavati kada se ona upalila. Šabloni su u pitanju, ali nisu dati u lošem kontekstu, štaviše, možda je i pohvala u pitanju. Dve serije koje su, po mom mišljenju, prilično dobre su uspele da veoma sličnom postavkom iznesu različite tematike i postanu nekima od nas i omiljene. Nije ovde pitanje ko se na koga ugledao, niti da li je ugledanja bilo, samo sam želela da predočim ono što je možda nekim od vas i bilo očigledno. Ipak ta matrica stvaranja serija ne trpi prevelike izmene; oprobano, a uspešno je, zašto ga menjati?

 

 

Napomena: 
Nijedan deo teksta ne sme biti reprodukovan bez prethodnog odobrenja autora ili redakcije portala. Nećemo objavljivati uvredljive, nepristojne i netolerantne komentare.
Podeli: