Kraljevski Apartman - Igre bez pravila (2012)

Submitted by Igor Markovich on 13/08/2013 - 18:58

Kraljevski Apartman - Igre bez pravila (2012)

Igre bez pravila je šesti studijski album srpske hevi-metal grupe Kraljevski Apartman. Ovaj album predstavlja povratak nekadašnjeg lidera grupe i vokala Zorana Lalovića, poznatog pod nadimkom Lotke.

Prethodni album Čuvar tajne (2008) je bio zapravo jedini na kome Lotke nije nastupao kao vodeći vokal. Sam album sadrži trinaest pesama, od kojih je Dama iz kraljevskog apartmana obrada starog hita ove grupe iz 2002. godine. Na albumu se našla i singl numera iz 2009. pod naslovom Pandora za koju je odrađen spot.

Album karakteriše dosta novih elemenata koji su uneti u prepoznatljivi tvrdi zvuk Kraljevskog Apartmana poput unetih elektronskih zvukova. Što se tiče tekstova, za nijansu su nekvalitetniji u odnosu na prethodne albume, ali se to isto ne može reći i za muziku koja prati reči. Muziku za pesme je uglavnom komponovao Zoran Lalović, dok je za pisanje tekstova bio zadužen Zoran Zdravković.

Ono što ne može a da se ne spomene je svakako besprekoran glas lidera benda Lotkea, koji, iako u kasnim godinama, zaista peva kao mladić. Vrlo je verovatno da bi Kraljevski Apartman sasvim drugačije izgledao bez ove ličnosti. No, time nikako ne zaboravljamo i ostale članove sastava koji su se potrudili da se album dopadne ne tako malom auditorijumu obožavalaca Kraljevskog Apartmana: Zoran Zdravković (gitara), Vladimir Rajčić (bas-gitara), Zoran Radovanović (bubnjevi), Nebojša Maksimović (klavijature).

Interesantno je spomenuti da se na albumu našla i numera posvećena preminulom Roniju Džejmsu (Ronnie James Dio), vokalu grupa Rainbow, Black Sabbath i Heaven & Hell. Sam Lotke je u nekoliko navrata istakao da je ova osoba bila inspiracija za njegovo stvaralaštvo u okvirima Kraljevskog Apartmana.

Ukoliko do sada niste imali prilike da slušate Kraljevski Apartman, najbolje bi bilo da preslušate kasnije starije albume kako biste dobili potpun užitak pesama sa njihovog poslednjeg, prošlogodišnjeg albuma. Prethodna konstatacija nema za cilj da ukaže na to da su Igre bez pravila znatno nižeg kvaliteta od prethodnih, već da je uvid u stvaralaštvo ove grupe moguće samo preslušavanjem svih objavljenih pesama.

Na kraju ćemo spomenuti listu pesama koji su se našli na albumu:

 1. Zona sumraka
 2. Igre bez pravila
 3. Nebeski sud
 4. Magija
 5. Šta ću sa tobom
 6. Pustiću glas u tvoje ime
 7. Ti mi noćas trebaš
 8. Kreni
 9. Dodaj gas
 10. Kuda ideš
 11. Teško se sa tobom izlazi na kraj
 12. Pandora
 13. Dama iz kraljevskog apartmana

 

 

Napomena: 
Nijedan deo teksta ne sme biti reprodukovan bez prethodnog odobrenja autora ili redakcije portala. Nećemo objavljivati uvredljive, nepristojne i netolerantne komentare.
Podeli: