Eva - epizoda kada nar zameni jabuku

Submitted by Nataša Đuričić on 04/09/2013 - 14:52

Retko smo u prilici da u današnjem vremenu vidimo inovativnost na delu. Štaviše, nema je. Ljudima je lakše da upotrebljavaju već iskorišćene načine, odnosno one oprobane, znajući da će doneti plodove. Upravo je strah ono što bi ljude trebalo da pokrene, želja za dokazivanjem, ali ih ne pokreće, ostaju u kolotečni u kojoj se nalaze. To se ne može reći za trojicu mladih ljudi kojima je inovativnost drugo ime. Matija, Lazar i Dušan su došli na ideju da spoje lepo i korisno, i na taj način je nastala Eva - Matijin i Lazarev maturski rad.

Matija Davidović

Prvo da ih predstavim, Matija Davidović je rođen 1994. godine u Kruševcu, srednju školu je završio u Nišu, u pitanju je grafički dizajn, i ove godine je upisao fakultet, takođe grafički dizajn, takođe u Nišu. Lazar Krpović i Matija su se upoznali u srednjoj školi, istu su pohađali, a Lazar je iz Prijepolja. Dušan Kostić ne deli sa njima ljubav prema ovoj vrsti umetnosti, ali ga hip-hop ples i te kako zanima. Sad, kad se na jednom mestu nađu ova trojica kreativnih mladih ljudi, sa različitim idejama, ali i mogućnošću da se one uklope u jednu, svakako sadržajniju, dobijamo Evu.

Lazar Krpović

Evo šta kaže Matija: „Lazin maturski rad je bio mural, moj je bio film... Onda smo došli na ideju da napravimo nešto zajedničko; da snimim kako nastaje njegov mural. Da bi bilo dinamičnije, pozvali smo ortaka (Dušana) koji je profi hip-hop dancer, da se nadoveže na sve to, jer ipak je u pitanju street art. Na taj način smo napravili nešto što pre nas niko nije u Umetničkoj školi, niko se nije usudio da tako uradi maturski rad. Na kraju krajeva, to smo i hteli, da budemo jedinstveni.”

Dušan Kostić

Njihov film je ovog leta prikazan na Ajde festu, koji je održan u Kruševcu od 08. do 10. avgusta; svi su se složili da je Eva dobila najveći aplauz. U pitanju je kategorija kratkih filmova kruševačkih autora. Iako traje 5-6 minuta, ovaj film vas neće ostaviti ravnodušnim, verujte mi. Mada, možda pripadate onoj grupi sa početka, koju niko i ništa ne može da pokrene iz kolotečine, a koja čak ne zna ni da ceni tuđe uspehe i pokušaje da izađe iz učmale svakodnevice. Uživajte!

 

 

Napomena: 
Nijedan deo teksta ne sme biti reprodukovan bez prethodnog odobrenja autora ili redakcije portala. Nećemo objavljivati uvredljive, nepristojne i netolerantne komentare.
Podeli: