Sudar svjetova: „The Simpsons Guy”

Submitted by Predrag Babić on 05/10/2014 - 14:22

1 The Simpsons Guy

Dva izuzetno uspješna animirana sitkoma, „Simpsonovi” (The Simpsons) i „Porodični čovjek” (Family Guy), po mnogo čemu su slična, ali opet sa jasnim razlikama. Fanovi ove dvije serije nerijetko su žestoko podijeljeni u dva tabora; jedni tvrde da je „Porodični čovjek” blijeda kopija „Simpsonovih”, dok drugi, koji preferiraju zgode i nezgode porodice Grifin, smatraju da su „Simpsonovi” odavno prevaziđen i izanđao proizvod i da su samo sjenka sebe od prije petnaestak godina. Za razliku od sportskih podjela, u ovom rivalstvu postoje i oni treći kojima i sam pripadam, a koji obožavaju oba serijala i doživljavaju ih izrazito duhovitim, opuštajućim i intelektualno podstičućim, svaki na svoj način. Stoga nije ni čudo što je ogromnu medijsku pažnju izazvala najava da će se ova dva svijeta sresti u jednoj zajedničkoj epizodi.

„Simpsonovi” su prvi put emitovani 17. decembra 1989. godine i od tada se neprekidno emituju, evo već 25 godina. Seriju je kreirao Mat Grening, kao satiričan opis života jedne američke porodice srednje klase, i ona se do danas smatra jednom od najboljih serija svih vremena. Dakle, ne animiranih, već uopšte. Homer, Mardž, Bart, Lisa i Megi uz pratnju bulumente originalnih likova iz Springfilda, postali su ikone modernog doba. „Porodični čovjek” je autorsko djelo Seta Makfarlana i emituje se od 31. januara 1999, sa kratkim prekidom između novembra 2003. i maja 2005. godine. U centru priče je Piter Grifin i njegova porodica: žena Lois, djeca Meg, Kris i Stjui, te njihov čovjekoliki pas Brajan. Njihove dogodovštine iz Kohoga brzo su stekle veliku popularnost, ali su uvijek bile pod Damoklovim mačem poređenja sa Simpsonovima.

Epizoda nazvana The Simpsons Guy donijela nam je konačni susret ovih rivalskih animiranih serija. Radnja je odlično osmišljena, bilo je zabavno i duhovito, ali je i istaklo bitne razlike između ova dva sitkoma. Ovo je ipak, prije svega, bila epizoda „Porodičnog čovjeka”. Iako je zamišljeno da su Grifinovi zalutali u Springfild, ispostavilo se da su Simpsonovi zalutali u Makfarlanovu seriju. Naime, možda i najveća razlika između ovih animiranih junaka leži u načinu satire. Dok se „Porodični čovjek” oslanja na oštar i beskompromisan humor na granici vrijeđanja (koju nerijetko i prijeđe), „Simpsonovi” su oličenje subverzivnog humora.

3 The Simpsons Guy

Otuda je djelovalo izuzetno čudno vidjeti Homera ili Barta u nekim situacijama koje im jednostavno ne stoje, a koje su tipične za likove iz „Porodičnog čovjeka”. Možda se to najbolje vidi u dvije scene sa Piterom i Homerom u glavnim ulogama. U prvoj, oni peru automobile u stilu atraktivnih djevojaka iz muzičkih spotova. I dok Piteru Grifinu takva vrsta šege stoji, gledati Homera u tom performansu bilo je neprijatno. Još očitiji primjer je završna tuča dva glavna lika. I ta fora je naravno iz „Porodičnog čovjeka”, gdje Pitera malo-malo pa iz čista mira napadne ptičurina koja najviše liči na Veliku pticu iz Ulice Sezam pa se oni tuku i po koji minut. I u tom obračunu Homer Simpson prosto nije bio Homer Simpson, već neki lik iz Kohoga. Toliko nasilje jednostavno nikad niste mogli da vidite u Springfildu.

S druge strane, ova epizoda je imala obilje odličnih fazona na račun obe serije, što je zaista učinilo ovu kombinaciju zabavnom. Neizbježne su bile fore na račun različitih boja tena likova iz dvije serije, pa tako Piter kaže kako u Springfildu ne treba piti vodu, jer svi izgledaju kao da imaju hepatitis, dok Homer naziva Grifine svojim „albino prijateljima”. Susret dvije porodice je djelovao kao kulturološki šok, pa tako visoko inteligentni i sarkastični Brajan mora da, zgrožen, jede sa psom, jer Mardž ne dozvoljava životinjama da jedu za trpezarijskim stolom. Stjui je oduševljen Bartovim bezobrazlucima, ali definitivno gubi druga kada se otkrije kao zloća, radeći neprihvatljive stvari za Bartov svemir (i normalan svijet). Vrhunski je i pokušaj, takoreći metahumora, kada Piter Grifin objašnjava Homeru isječke (cutaway gag), tipični humoristički alat „Porodičnog čovjeka”.

2 The Simpsons Guy

Najbolji trenutak epizode definitivno je trenutak kada dolazi do konflikta između Homera i Pitera. Pivo je uzeto kao metafora odnosa ove dvije serije. Piter poklanja Homeru karton „Potaket patriot ejla”, lokalnog piva iz Kohoga, ali Homer zaključuje da to pivo ima isti ukus kao i springfildski „Daf”. Ispostavlja se da to ustvari i jeste „Daf”, samo sa drugom etiketom. Simpson optužuje Grifina za plagijatorstvo, dok mu ovaj odgovara kako je „Daf” možda poslužio kao inspiracija, ali da je zatim krenuo svojim putem. „Nekad sam i ja pio ’Daf’”, dodaje Piter, „ali ga ne konzumiram već 13 godina.”

Čitava prepirka je završila na sudu, gdje, dok traje monolog o plagijatu, imamo priliku da vidimo brojne slične likove iz dva serijala. Vrhunac je svakako kada sudija presudi u korist „Daf” piva, komentarišući kako su, međutim, suštinski oba neoriginalna. Ta tvrdnja ima posebnu težinu jer je sudija bio – Fred Kremenko! Tokom tuče, Homer gađa Pitera gomilom „Emija”, na šta Grifin odgovara sa: „Hej, to nije fer! Ja nemam nijedan.”

Ovo zaista jeste prije svega bila epizoda „Porodičnog čovjeka”, ali se može reći da je to manje-više bio Mekfarlanov omaž uzoru. Bez „Simpsona” ne bi bilo ni Grifina, a njihovu slavu ne može poljuljati ni nekoliko nešto slabijih sezona. To je očigledno i u ovoj epizodi, kada Brajan suflira Stjuiju da su fore Barta Simpsona daleko popularnije od njegovih.

Mora se priznati da je ovaj pokušaj metahumora, serije o serijama, definitivno donio zabavu gledaocima. To sigurno nije ni blizu uzbuđenja koje sam kao klinac doživio gledajući epizodu „Moćnih rendžera” u kojoj se pojavljuju Nindža kornjače, ali je svakako animirani događaj koji će se pamtiti.

 

 

Napomena: 
Nijedan deo teksta ne sme biti reprodukovan bez prethodnog odobrenja autora ili redakcije portala. Nećemo objavljivati uvredljive, nepristojne i netolerantne komentare.
Podeli: