The Marvelous Misadventures of Flapjack (2008-2010)

Submitted by Goran Popović on 22/01/2013 - 17:58

flep

Ukoliko ste pripadnici one generacije koja je provodila sate gledajući crtane filmove na Cartoon Network-u, iako nije razumela šta likovi govore, a sada negodujete jer više nema starih dobrih crtaća – ne očajavajte. Možda je kvalitet sadašnjih animiranih filmova generalno opao, ali još uvek ima onih dovoljno inventivnih i zanimljivih. Flapjack je jedan od njih.

Priča prati simpatičnog dečaka (Flapjack)i njegovog staratelja – velikog plavog kita, koji poseduje moć govora (Bubbie). Njihovi životi su bili prilično mirni i jednolični sve do trenutka kada su upoznali lokalnog pirata - Cap'n-a K'nuckles-a. Nakon toga, ništa nije bilo isto. Cap'n K'nuckles je zadobio dečakovu pažnju i poverenje pričama o mističnom ostrvu koje je u potpunosti sačinjeno od slatkiša. Pirat postaje dečakov mentor i inspirator budućih avantura i dogodovština. S obzirom na to da egocentični i lažljivi Cap'n K'nuckles i nije baš idealan uzor za neiskvarenog dečaka, on će se često nalaziti u sukobu sa Flapjack-ovim zaštitnikom i odgajivačem. Da stvari budu još uverljivije, Bubbie zaista ima glas patrijahalne debele crkinje, kakvu smo imali prilike da vidimo u nebrojanim filmovima.

Ova družina većinu vremena provodi u luci, koja se nalazi na sred okeana, bez ikakve naznake kopna u blizini. Luka se sastoji od niza dokova koji formiraju neku vrstu varoši i lokalne zajednice. Tu se možemo susresti sa raznolikim likovima. Na primer, jedan od zanimljivijih likova je Peppermint Larry. On je upravitelj bara gde se umesto alkohola služe slatkiši, dok je njegova žena takodje napravljena od raznolikih poslastica. Međutim, najveći broj žitelja ove luke su prekaljeni pirati i avanturisti, koji dodatno doprinose haotičnom uređenju ove zajednice.

Tvorac ovog crtanog filma Thurop Van Orman (do tada saradjivao na serijalima kao što su: The Powerpuff Girls, The Grim Adventures of Billy & Mandy, i Camp Lazlo)  je iskoristio vlastite avanture kao podlogu za svoje ostvarenje. Još kao dečak sanjao je o pustolovinama i životu kraj dokova. Kada je napunio 13 godina uputio se ka jednom ostrvu na dasci za surf i nadao se da će tamo preživeti hraneći se morskim plodovima. Međutim, kada je zadobio velike opekotine od sunca i izgladneo, vratio se na kopno. To ga nije sprečilo da opet pokuša. Jedno vreme je živeo u džunglama Meksika i hranio se hranom iz kontejnera. Kada se glumac koji je trebalo da pozajmljuje glas liku Flapjack-a  (Paul Reubens) nije pojavio na dan snimanja,  Van Orman je preuzeo odgovornost na sebe i odlučio da sam pozajmi glas svom liku.

Nakon 3 sezone i 49 epizoda serijal je ugašen 2010. godine. To nije sprečilo ljude iz Cartoon Network-a da odobre njegovo repriziranje 2012. godine. Crtani film je nominovan za par nagrada i osvojio je jednu Emi nagradu 2009. godine. Njegov tvorac je kasnije učestvovao kao pisac na još jednom uspešnom projektu koji je svoje emitovanje započeo 2010. godine -  Adventure Time.

Likovi su izuzetno dopadljivi, raznoliki i zanimljivi. Crtani možda i nije baš najprimereniji za decu, s obzirom da ga prožima dosta crnog humora i animacije često znaju da budu malo groteskne, kao, na primer, u crtanom serijalu The Ren & Stimpy Show, mada u nešto umerenijoj varijanti. Stoga mislim da bi nešto zrelija publika više uživala. Epizode su mahom nasumične i uglavnom ne prate neku širu priču, tako da iako propustite neku, nećete pogubiti nit radnje. Sve u svemu, dosta spontanog i nesvakidašnjeg humora, odlično zamišljeno okruženje i, uopšte, osvežavajuća atmosfera čitavog serijala.

flep2

 

 

Napomena: 
Nijedan deo materijala ne sme biti reprodukovan bez prethodnog odobrenja autora ili redakcije portala. Nećemo objavljivati uvredljive, nepristojne i netolerantne komentare.
Podeli: