Britanska elektronska invazija

Submitted by Nina Bovan on 01/11/2013 - 13:42

Britanska elektronska invazija

Ovog leta smo bili svedoci pojave mnogobrojnih novih izvođača, ali svakako najzapaženiji su vlasnici hitova iz domena elektronske muzike sa britanskog ostrva; predstavljam vam četiri ovogodišnja prijatna iznenađenja.

Disclosure je duo, sačinjen od braće Lorens, koji su svojim prvencem Settle (2013) osvojili top liste. Duo se na muzičkoj sceni pojavio 2010, kada su objavili svoj prvi singl, Offline Dexterity, nakon kog su usledila 2 manje zapažena EP-a. Ovo je sve bila samo uvertira za njihov ovogodišnji debi studijski album, koji čine mnogobrojni hitovi poput Latch, White Noise, You & Me i najnoviji singl, Help Me Lose My Mind. Sa Mercury nominacijom za najbolji album i dva nastupa na ovogodišnjem Glastonbury festivalu, ovaj duo svakako zaslužuje vašu pažnju.

Pitate se ko je ili šta je AlunaGeorge, koji su featuring iz prethodne pesme? Dozvolite onda da vam predstavim još jedan duo sa engleskog tla, tačnije, iz Londona. AlunaGeorge se sastoji od Alune Frensis (vokal) i Džordža Rida (produkcija). Nakon što su se upoznali na MySpace-u i napustili svoje bendove, ubrzo su odlučili da udruže snage, i jula ove godine su predstavili svoj debi album Body Music. Mešavina R&B, eksperimentalnog hip hopa, popa i minimalističkog zvuka, uz opijajući vokal, jeste najpribližnija definicija njihove muzike.

Rudimental je definitivno podigao najviše prašine, što metaforički, i što bukvalno na mnogim festivalima ove godine (nažalost, iako planiran, njihov nastup na EXIT festivalu je bio otkazan). Ovaj kvartet se bavi drum and bass muzikom, i to vrlo uspešno, kako se dalo zaključiti po njihovom prvencu Home. Uz gostujuće vokale poznatih umetnika, kao što su Emeli Sande i Aleks Kler, Rudimental nam je predstavio nove nade muzike: Džona Njumana, Elu Ejr, Fokses. Uz MOBO nagradu za najbolji album i osvajanje svetskih top lista, Rudimental nam uliva nadu u opstanak d’n’b muzike.

Naughty Boy (pravo ime Shahid Khan) je osoba koja je zaslužna za uspešnu karijeru Emeli Sande, pored saradnje sa drugim poznatim imenima, kao što su Šeril Kol, Leona Luis, Dženifer Hadson, Tajni Tempa. Hotel Cabana je njegov prvenac, čije se numere svrstavaju u žanrove R&B, popa i hip hopa. Uz La La La, koji ste sigurno čuli, album sadrži još potencijalnih hitova na kojima gostuju već pomenuti: Emeli i Tajni Tempa, Ela Ejr, zatim Ed Širan, Viz Kalifa, Profesor Grin, Vreč 32 i mnogi drugi.

 

 

Napomena: 
Nijedan deo teksta ne sme biti reprodukovan bez prethodnog odobrenja autora ili redakcije portala. Nećemo objavljivati uvredljive, nepristojne i netolerantne komentare.
Podeli: