„Drugi svijet” - Milisav Rosić

Submitted by Punjeni paprikaš on 23/12/2021 - 20:57

drugi svijet 1

Knjiga govori o stvarnim junacima koji prolaze kroz mrak da bi od njega nešto naučili, ne plaseći se dubina sopstvene duše znajući koliko ona može biti opasna i kako je lako izgubiti se u njoj. Ali junak mojih pjesama što se više odaljava od samog sebe on se više sebi približava, i dozvoljava da ga patnja daruje mudrošću. Što više boravi u hodnicima vlastite duše u mraku, heroj mojih pjesama nalazi vlastite svjetlo koje isijava iznutra.

Knjiga je nastala veoma brzo, u naletu inspiracije koja me vodila. Knjiga je stavljena po strani i čekala pravi momenat da ugleda svjetlost dana. Knjiga u sebi nosi određene poruke ali i misaona pitanja. Umjetnost za mene je besmrtnost, i ona se živi. Bilo kao njen konzument ili stvaralac, ona je poput disanja.

 

BIOGRAFIJA

Milisav Rosić, rođen je u Mojkovcu 1997. godine. Tu završava osnovnu i srednju školu. Student je na Fakultetu političkih nauka. Interesovanje za umjetnost kod Milisava je počelo od malih nogu. Prvi njegov ozbiljniji umjetnički projekat je performans Umjetnik nema ego. Svoje prve neobjavljene pjesme je čitao na umjetničkim večerima Pokaži talenat u sklopu Centra za Kulturu Nenad Rakočević. Pored pisanja, kao njegove glavne vodilje, Milisav se oprobao u video produkciji u sklopu ep-a pjevačice Olivere Bjelić, gdje ekranizuje spot za pjesmu Sjena.

U nastavku izdvajamo jednu pjesmu iz zbirke.

 

NEON

Noćima - podočnjaci modro plave boje
Noćima - crvena mreža niti u bjelini oka
Noćima - gorak ukus u mojim ustima
Kao slomljena časa od kristala
Kao suvi list
Dok se raspada
U mojoj ruci
I tada, neočekivano te noći
Bljesak...
Zatim vrisak...
Ona me osanjala
Na mokru zemlju položila
Bez boje
Onako umoran i blijed
Hladnoća i drhtaj
Kasnije
Smiraj i šaptaj...

Crvena neonska svjetla!
Crvene užarene lampe!
Preliv svih nijansi crvene
Na nametu snijega
Noć
Izgubih se u gledanju igre sjenki
Obuzela me pomama
Ugriz moje usne
Užitak bola
Vatra Božanske strasti

Gubitak sebe
Pronalazak
Hipnotičko ludilo

U isto vrijeme
Nevjernik i Božiji sluga
Oreol kao dar grješniku
Božijeg suda

 

 

Knjiga poezije Drugi svijet. Izdavač Lider mont media, Kolašin. Za izdavača dr. Mirko Jakovljević. Recenziju i lekturu radi Nataša Žurić. Urednik Radomir Perišić. Prelom teksta Veljko Vukadinović. Korice Milena Žbogar. Ilustracija Olivera Bjelić. Štampa Montgraf, Podgorica. Sponzor opština Mojkovac.

 

 

Napomena: 
Nijedan deo teksta ne sme biti reprodukovan bez prethodnog odobrenja autora ili redakcije portala. Nećemo objavljivati uvredljive, nepristojne i netolerantne komentare.
Podeli: