Resident Evil: The Final Chapter (2016)

Submitted by Milos on 01/05/2017 - 16:01

resident evil poster

Zombiji, mutirani zombiji, klonovi, ljudi, poludeli kompjuteri pa još malo zombija i to je otprilike "Pritajeno zlo: konačno poglavlje" (Resident Evil: The Final Chapter). Pol Anderson je i ovoga puta za rediteljskom palicom i ponovo je sa nešto tanjom pričom uspeo da udeblja svoj i novčanih svojih producenata. Film se pred publikom u Japanu pojavio u decembru 2015. a u Severnoj Americi je imao svoj debi 27. januara 2016. godine.

Posle potpunog fijaska ljudske vrste u neravnopravnoj borbi protiv zombija i predstavnika kapitalizma, kompanije "Ambrela", Alis je jedna od retkih preživelih. Ovoga puta, na poziv Crvene Kraljice, veštačke inteligencije koja bi po svoj logici trebala da joj bude neprijatelj, junakinja serijala kreće u ozloglašenu "Konšnicu", mesto gde je sve počelo, i gde bi sve trebalo da se završi. Njena misija je da uništi tu tajnu bazu i jednom za svagda okonča beskrupuloznu vladavinu "Ambrele" i njenih šefova.

Bolji od prethodnog ali lošiji od prva četiri nastavka serijala "Konačno poglavlje" je preporuka isključivo za obožavaoce filmske franšize ali i za one koji su voleli kompjutersku igru. Ostali neće videti Bog zna šta a ništa im ne bi bilo jasno. Zapravo, dosta toga nema logike ni onima koji su pomno ispratili svaki deo "Pritajenog zla" koji je izašao do sada.

O efektima ne treba trošiti reči jer su savršeni, što je bila i suština i ono što je bio glavni argument da producenti odvoje deo svog novca za ovo ostvarenje. Baš zbog toga su mnogi pohrlili u bioskope i doneli očekivanu zaradu kojoj su se finansijeri "Konačnog poglavlja" nadali.

Mila Jovović, Ian Glen, Ali Larter i Šon Roberts i ovoga puta nose glavne role pa tako ponovo gledamo naizgled beskrajnu borbu Alis i Kler sa jedne i doktora Ajzaksa i Viskera sa druge strane. Ono što je zamerka je to šta je Ajzaks postao. Kako bi Holivud ponovo u negativnom svetlu prikazao one koji veruju u Hrista, glavni doktor "Ambrela" korporacije je hrišćanski fanatik koji sva zla radi u ime Sina Božjeg. Još uvek čekamo da nam iz te produkcije dođe neki zlikovac sa Torom u rukama...

Priča je tanka, svašta je tu nabacano, počev od likova pa do raznih bića koja smo imali prilike da vidimo ranije a i nekih novih. Akcenat je na akciji i neverovatnim scenama borbi sa silama mraka. Gluma je onakva kakvu film ovog potencijala zahteva - prisutna i dovoljno dobra.

Kritika je bila uglavnom neblagonaklona prema "Konačnom poglavlju" ali potpisnik ovih redova kao pristrasni obožavalac serijala bi mu ipak dao prelaznu ocenu. Reči Bila Cvekera, novinara "Čikago sana" najbolje definišu ono što bi trebalo reći o Andersonovom novom ostvarenju. Cveker kaže : "Što se tiče fanova "Pritajenog zla" verujem da ovaj film nije razočaranje ali takođe neće biti ni ohrabrenje za potencijalne nove ljubitelje da bace pogled šta se dešavalo ranije." Bil pogodio u centar, nema šta.

 

 

Napomena: 
Nijedan deo teksta ne sme biti reprodukovan bez prethodnog odobrenja autora ili redakcije portala. Nećemo objavljivati uvredljive, nepristojne i netolerantne komentare.
Podeli: