„Diana”

Submitted by Ivana Ignjatovic on 18/08/2013 - 13:46

Naomi Vots (Naomi Watts) kao Dajana, princeza od Velsa (Diana, Princess of Wales)

Tekuća godina je, po svemu sudeći, u znaku Velike Britanije, tj. britanske kraljevske porodice, pošto nam nakon rođenja malog princa Džordža Aleksandra Luisa, na jesen stiže premijera dugo očekivanog filma „Dajana”. Život i iznenadna smrt najpoznatije princeze zasigurno će ostati jedna od najvećih misterija, a reditelj Oliver Hiršbigel će pokušati da je rasvetli.

Glavna glumica ovog filmskog poduhvata je Naomi Vots, koja će kroz jednu od svojih najznačajnijih rola predstaviti publici poslednje dve godine života Dajane. Tek što je u javnost puštena vest o premijeri filma, budući gledaoci su se pobunili protiv ovakvog odabira glumice, pravdajući se da ne liči na Dajanu i da neće uspeti da prenese njenu ličnost na veliko platno. O tome prosudite sami.

Partner glumici australijsko-britanskog porekla biće Navin Endruz, dobro poznat gledaocima serije „Izgubljeni” kao Said Džara; ovog puta u ulozi pakistanskog hirurga Hasnata Kana. Prema najnovijim svedočenjima Dajanine prijateljice Džemime Kan, Dajana nije uspela da ozvaniči vezu sa Hasnatom Kanom i zato se vraća bivšem ljubavniku Dodiju Al Fajedu sa kojim u Parizu doživljava kobnu nesreću. Mnoge teorije su pratile ovu priču, od toga da je Dajana bila trudna, do teorije zavere i planiranog ubistva od strane princa Filipa, pa i samog Čarlsa. Sama Dajana je svom prijatelju u pismu poslatom deset meseci pred pogibiju iznela svoje sumnje da neko želi da je ubije. Međutim, porota Vrhovnog suda u Londonu zaključila je da je do nesreće došlo zbog alkoholisanosti vozača, kao i zbog paparaca koji su pratili automobil. 

Dajana na minskom polju u Angoli

Osim skandala koje je izazvala zbog svog burnog ljubavnog života nakon razvoda od Čarlsa, princeza ostaje zapamćena kao hrabar humanitarni borac. Mada su je britanski konzervativci proglašavali ludom i optuživali da se meša u politiku, njene slike na kojima hoda kroz minsko polje u Angoli obišle su svet, a u avgustu, tek nekoliko dana pred tragediju, posetila je Bosnu i Hercegovinu, gde se sastala sa žrtvama mina. Svoj uticajni status koristila je kako bi smanjila diskriminaciju osoba obolelih od side. Kada je bilo uvreženo mišljenje da se AIDS prenosi dodirom, Dajana je, među prvim slavnim osobama, javno sela na krevet bolesnika i držala ga za ruku. Njenom podvigu divio se i tadašnji predsednik Sjedinjenih Američkih Država, Bil Klinton. Dobila je Nobelovu nagradu 1997. godine.

Dajanin humanitarni rad

Ono što možda nećete imati priliku da vidite u spomenutom filmu su manje poznate činjenice iz privatnog života, kao na primer da se Dajana isticala u plivanju i ronjenju, studirala balet, ali bila previsoka da bi se time bavila profesionalno. Bez obzira na svoje poreklo, obavljala je najrazličitije poslove, od čišćenja, poslova hostese pa sve do čuvanja dece.

Ovako ispunjen život na privatnom i poslovnom planu pruža mnoge mogućnosti za njegovu ekranizaciju, ali ostaje na publici i filmskoj kritici kako će biti primljen.

 

Napomena: 
Nijedan deo teksta ne sme biti reprodukovan bez prethodnog odobrenja autora ili redakcije portala. Nećemo objavljivati uvredljive, nepristojne i netolerantne komentare.
Podeli: