„Trka života”

Submitted by Aleksandar Mili... on 28/09/2013 - 13:55

Najava filma: Trka života / Rush (2013)

Početkom oktobra 2013. godine u bioskope u Srbiji stiže filmsko ostvarenje Trka života (Rush) američkog reditelja, producenta i glumca Rona Hauarda. Posle planetarnog uspeha filmova Apolo 13 (Apollo 13, 1995) i Blistavi um (A Beautiful Mind, 2001), režiser Ron Hauard ponudio je svetskoj publici još jednu priču prema istinitom događaju.

Film Trka života predstavlja spektakularnu ekranizaciju jednog od najvećih rivalstva u svetu Formule 1. Glavni akteri priče su Britanac Džejms Hant i Austrijanac Niki Lauda. Ovo ostvarenje nas, osim na staze, vodi i u privatne živote dvojice aktera, ali istovremeno prati i zakulisna dešavanja na trkama.

Sezona 1976. godine počela je dominacijom Nikija Laude koji je pobedio na prve dve trke. Hant trijumfuje u Španiji, ali posle inspekcije vozila on biva diskvalifikovan. Serija loših rezultata nastavlja se i u narednih nekoliko nastupa, a njegova patnja biva povećana otkrićem da mu je žena Suzi u vezi sa Ričardom Bartonom. Posle razvoda, on vraća svoj takmičarski duh, dok mu je diskvalifikacija sa trke u Španiji poništena. Tako se vraća u borbu za šampionsku titulu.

Film prikazuje i katastrofalnu nesreću Nikija Laude 1976. godine na trci u Nemačkoj, kada se Ferari austrijskog vozača zapalio na stazi. Lauda je u bolnicu primljen sa opekotinama trećeg stepena u kritičnom stanju. Nedovoljno oporavljen, uprkos protivljenju lekara, on se posle samo 42 dana vratio na stazu i sa svojim Ferarijem osvojio 4. mesto na Gran Priju u Italiji. Ipak, na kraju sezone šampion sveta postao je Džejms Hant u bolidu Meklarena sa bodom više od Nikija Laude. Hant je imao 69, a Lauda 68 bodova. To je bila jedina titula britanskog automobiliste, dok je Austrijanac Lauda šampion bio tri puta 1975, 1977 i 1984. godine.

Ovo je priča o nadljudskim naporima dvojice vozača koji se dovode do krajnjih granica fizičke, ali i psihičke izdržljivosti. Ovo je priča o neverovatnoj hrabrosti, jer samo jedna greška vodi u smrt.

Premijera ovog filma bila je u Londonu 2. septembra, dok je prikazivanje u bioskopima u Britaniji započeto 13. septembra 2013. godine. Publika u Sjedinjenim Američkim Državama ovo ostvarenje je videla prvi put sedam dana nakon britanske bioskopske premijere.

Glavne uloge: Kris Hemsvort (Chris Hemsworth), Daniel Brul (Daniel Bruhl), Aleksandra Marija Lara (Alexandra Maria Lara), Olivija Vajld (Olivia Wilde), Pjerfrančesko Favino (Pierfrancesco Favino)

Režiser: Ron Hauard

Trajanje filma: 123 minuta

 

Napomena: 
Nijedan deo teksta ne sme biti reprodukovan bez prethodnog odobrenja autora ili redakcije portala. Nećemo objavljivati uvredljive, nepristojne i netolerantne komentare.
Podeli: