„Linkoln”

Submitted by Bogdan Panović on 04/03/2013 - 16:01

Nakon prikazivanja na FEST-u, novi film Stivena Spilberga biće i na redovnom repertoaru domaćih bioskopa od 7. marta. Priča prati četiri poslednja meseca života jedne od najznačajnijih, ako ne i najznačajnije figure u istoriji SAD-a. Dok Američki građanski rat još uvek traje, predsednik Linkoln pokušava da u Predstavničkom domu progura 13. amandman kojim bi se ukinulo ropstvo. Pored državnika i vojskovođe, film će prikazati Abrahama Linkolna i kao supruga i oca.

Scenario za film potpisuje Toni Kušner, dobitnik Pulicerove nagrade za dramu 1993. godine, koji je već sarađivao sa Spilbergom na filmu Munich (2005). Međutim, scenario je delom zasnovan i na knjizi iz 2005. Team of Rivals: The Political Genius of Abraham Lincoln, autorke Doris Kerns Gudvin, koja je takođe dobila Pulicerovu nagradu, za istoriju, 1995. godine. Glavnu ulogu tumači poslovično odlični Danijel Dej-Luis, koji je za rad na ovom filmu već nagrađen velikim brojem nagrada, uključujući i nedavni trijumf na 85. dodeli Oskara. Pored njega u filmu se još pojavljuju Sali Fild, Džozef Gordon-Levit, Džejms Spejder, Tomi Li Džons itd.

 

Napomena: 
Nijedan deo materijala ne sme biti reprodukovan bez prethodnog odobrenja autora ili redakcije portala. Nećemo objavljivati uvredljive, nepristojne i netolerantne komentare.
Podeli: