Anna Karenina (1935)

Submitted by Punjeni paprikaš on 13/12/2014 - 19:38

Anna Karenina (1935)

Prva visokobudžetna ekranizacija klasika Lava Nikolajeviča Tolstoja jedno je od najupečatljivijih ostvarenja u karijeri Grete Garbo.

Roman „Ana Karenjina” Nikolajeviča Tolstoja standardna je lektira već jako, jako dugi i zbog toga nećemo mnogo pričati o njegovom značenju. Umesto toga istaknućemo kako je samo šest godina pre ovog filma Greta Garbo nastupila u nemom filmu „Love”, još jednoj ekranizaciji Tolstojeve priče. Kako je vreme nemog filma prošlo, došlo je vreme za još jedan korak napred.

Grеta Garbo je, naravno, Ana Karenjina, žena iz visokog društva udata za Karenjina (Basil Ratbone) sa kojim ima sina. Predana žena i majka na jednom putovanju kući iz St. Petersburga u vozu upoznaje gospodina Vronskog (Frederic March), vojno lice koje ju ne ostavlja ravnodušnom. Ljubavna napetost između njih vidljiva je već u prvoj sceni koju dele, ali Anna upozorava Vronskog na svoj status žene i majke. Ipak, pristaje naći se s njime nasamo.

Nedugo zatim sa mužem posećuje kriket utakmicu na kojoj nastupa Vronski. Nakon što padne sa konja Anna je zaprepaštena što njenog supruga prisiljava na ultimatum. Ukoliko se ne prestane viđati s njim preti joj da više nikada neće kročiti u njihov dom niti videti sina za koga je jako vezana...

Ostalo već verovatno znate ali pogledajte film i obavezno pročitajte knjigu ako do sada niste.

 

(Prolog)

 

 

Napomena: 
Nijedan deo teksta ne sme biti reprodukovan bez prethodnog odobrenja autora ili redakcije portala. Nećemo objavljivati uvredljive, nepristojne i netolerantne komentare.
Podeli: